Разлика помеѓу преработките на „Планетите во астрологијата“

с
(+Јупитер)
(с)
[[Image:IngresJupiterAndThetis.jpg|left|thumb|190px|''Јупитер и Тетис'' (1811), Жан Август Доминик Ингрес]]
===Астрономски податоци===
Ова е најголемата планета во [[Сончев систем|Сончевиот систем]], со дијаметар од 88.000 милји, или околу 11 пати е поголема од [[Земја]]та. [[Орбита|Орбитира]] околу [[Сонце]]то на средно растојание од 483 милиони милји, а му требаат 11,86 години да комплетира еден круг околу Сонцето. Гледан преку [[телескоп]], на [[Јупитер]] се гледаат темните појаси. Не е налик на ниедна друга планета од Сончевиот систем, затоа што во најголем дел е составен од гас - [[хидроген]].
 
Јупитер има барем 30 [[сателит]]и, а 4 од нив се видливи со било кој мал телескоп. Овие четири месечини ги открил [[Галилео Галилеј|Галилеј]] во [[1610]] година.
 
Со период [[ротација]] од 10 часа, Јупитер има најбза ротација од сите планети во Сончевиот систем. Оваа брза ротација прави Јупитер да е незначително рамен на половите.