Разлика помеѓу преработките на „Планетите во астрологијата“

+Јупитер
(+Марс)
(+Јупитер)
 
==Јупитер==
[[Image:IngresJupiterAndThetis.jpg|left|thumb|190px|''Јупитер и Тетис'' (1811), Жан Август Доминик Ингрес]]
===Астрономски податоци===
Ова е најголемата планета во [[Сончевиот систем]], со дијаметар од 88.000 милји, или околу 11 пати е поголема од Земјата[[Земја]]та. [[Орбита|Орбитира]] околу Сонцето[[Сонце]]то на средно растојание од 483 милиони милји, а му требаат 11,86 години да комплетира еден круг околу Сонцето. Гледан преку [[телескоп]], на [[Јупитер]] се гледаат темните појаси. Не е налик на ниедна друга планета од Сончевиот систем, затоа што во најголем дел е составен од гас - [[хидроген]].
 
Јупитер има барем 30 сателити[[сателит]]и, а 4 од нив се видливи со било кој мал телескоп. Овие четири месечини ги открил [[Галилеј]] во [[1610]] година.
 
Со период [[ротација]] од 10 часа, Јупитер има најбза ротација од сите планети во Сончевиот систем. Оваа брза ротација прави Јупитер да е незначително рамен на половите.
 
===Митолошки и астролошки податоци===
[[Јупитер (бог)|Јупитер]] е господар на небото и на светот. На богот Јупитер му е дадена моќта врз сите богови и луѓе. Древните луѓе му се молеле на Јупитер во време на војна, во време на чуми, или за дожд во време на суша. Традиципнално е дарител на добрата среќа, и е поврзан со мудроста на свештениците. Функцијата на Јупитер е да зголемува, да создава плодност, да размножува, да дава оптимизам и заштита.
 
Позицијата на Јупитер во [[натална астрологија|наталната карта]] ја покажува вербата, довербата и надежта. Ги покажува областите во кои можеме да напредуваме и луѓето од кои можеме да очекуваме помош.
 
Јупитер зголемува сè што допира, но кога е пренагласен може да донесе и желба „да се биде Господ“.
 
Физички Јупитер управува со [[хипофиза]]та, што е во врска со растењето.
 
Негов метал е [[калај]]от.
 
Јупитер владеесо знакот [[Стрелец (хороскопски знак)|Стрелец]].
 
Астролошкиот симбол на Јупитер е [[Image:Jupiter symbol.svg|22px]].
 
==Сатурн==