Разлика помеѓу преработките на „Планетите во астрологијата“

+ Венера *
(s)
(+ Венера *)
[[Image:Venus8.jpg|thumb|left|180px|Венера во Националниот археолошки музеј во [[Атина]].]]
===Астрономски податоци===
[[Венера]] се наоѓа на оддалеченост од 67 милиони милји од Сонцето[[Сонце]]то. Периодот на [[орбита|орбитирање]] на Венера е 225 дена. Една е од најсветлите [[ѕвезда|ѕвезди]] на хоризонтот[[хоризонт]]от при разденување и при самрак, позната како „Утринска ѕвезда“ и ѕвезда „Вечерница“. Личи на брилијантно бел објект на небото.
 
===Митолошки и астролошки податоци===
[[Венера (божица)|Венера]] е божица на љубовта и убавината, мајка на [[Ерос (бог)|Ерос]]. Венера е женски принцип, таа е вечната Ева кој привлекува со својот шарм и убавина. Дава благородност на сите манифестации на убавината во природата, уметноста и кај луѓето. Без влијанието на Венера, животот нема да биде поднослив, а ние би се претвориле во осамени суштества без желба за љубов.
 
Позицијата на Венера во [[натална астрологија|наталната карта]] покажува на кој начин ги покажуваме чувствата кон другите, и ја покажува желбата за формирање партнерство. Го покажува типот на личноста што нè привлекува. Исто така може да е во врска со [[мајка]]та.
 
Физички Венера раководи со [[паратироидна жлезда|паратироидната жлезда]].
 
Нејзин метал е [[бакар]]от.
 
Владее со знаците [[Бик (хороскопски знак)|Бик]] и [[Вага (хороскопски знак)|Вага]].
 
Астролошки симбол - [[Image:Venus symbol.svg|22px]].
 
==Марс==
===Астрономски податоци===