Разлика помеѓу преработките на „Планетите во астрологијата“

+
(+)
(+)
==Нептун==
===Астрономски податоци===
Откако бил пронајден Уран, станало јасно дека не се движи по предвидената патека, бидејќи некоја друга планета ја ремети неговата гравитација. Масата и позицијата на ова непозната планета била предвидена од Адамс во Англија и Левериер во Франција, а пресметките на Левериер биле испратени во Берлинската опсерваторија во септември 1846 година, каде што на 23 септември астрономите Д`Арест и Гал ја нашле новата планета, за помалку од еден степен од предвидената позиција.
 
Нептун орбитира околу Сонцето на средна далечина од 2793 милиони милји, еднаш во период од 165 години. Во време на неговото откривање Нептун се наоѓал во соѕвездието Јарец, и нема да се врати таму сè до 2011 година. Скорешните мерења велат дека дијаметарот на Нептун е 31.000 милји, а температурата во атмосферата е околу минус 220°С.
 
Нептун има два сателита, Тритон и Нереид. Тритон е една од поголемите месечини во Сончевиот систем, а го открил Ласел во 1846 година, неколку недели по откривањето на Нептун. Нереид е многу помала месечина, а ја открил Куипер во 1949 година.
 
===Митолошки и астролошки податоци===
==Плутон==
===Астрономски податоци===
После откритието на Нептун, астрономите предвидуваа откривање на деветта планета, поради отстапувањето на Нептун од својата орбита. Астрономот Ловел (кој ги видел каналите на Марс), извршил пресметки за масата и позицијата на новата планета, но Плутон е откриен дури во 1930 година, 14 години после смртта на Ловел.
 
Неговата средна далечина од Сонцето е 3.660 милиони милји, а периодот на револуција е 248 години. Поради неговата ексцентрична орбита, Плутон влегува во орбитата на Нептун, но нема шанси да се судри со него. Периодот на ротација е пресметан на 6 дена и 9 часа, што е заклучено од набљудувања на светлината на планетата. Не е веројатно дека има било каква атмосфера, а температурата на површината на планетата е пресметана на околу минус 230°С. Големината на Плутон не е пресметана со сигурност, а проценките варираат од 2000 до 6000 милји за дијаметарот. Масата на Плутон е 1/10 од масата на Земјата, но ни ова не е сигурно.
 
Според една теорија, можно е да постои десетта планета зад Плутон, а во 1978 година пронајдена е уште една планета голема речиси колку и Плутон, така што Плутон се смета за дупла планета.
 
===Митолошки и астролошки податоци===