Македонски народни инструменти: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
с (→‎Чалгија: Правописна исправка, replaced: и тн. → итн. using AWB)
Нема опис на уредувањето
{{Македонски фолклор}}
[[Податотека:Тешкото 2.jpg|thumb|right|300px|„[[Тешкото]]“ [[оро]] со традиционални инструменти]]
[[Податотека:Tapan.jpg|thumb|right|220px|[[Тапан (македонски)|Тапан]]]]
[[Податотека:Kaval.jpg|thumb|right|220px|[[Кавал]]]]
'''Македонските народни инструменти''' се музички инструменти што се користат на територијата на Република Македонијана најчесто за фолклорни дела. Челно се делат во две групи:
{{Македонски фолклор}}
*[[Традиционални македонски инструменти]]
'''Македонските народни инструменти''' начелно се делат во следниве групи: [[традиционални македонски инструменти|традиционални]] и [[ориентални македонски инструменти|ориентални инструменти]].
*[[Ориентални македонски инструменти]]
 
== Традиционални и ориентални ==
[[Гајда (македонска)|Гајдата]], [[кавал]]от, [[шупелка]]та, [[дудук]]от, [[зурла (македонска)|зурлата]], [[двојанка]]та, разните видови на [[тамбура (македонска)|тамбури]], [[тапан (македонски)|тапанот]] и [[дајре (македонско)|дајрето]] се сметаат за традиционални инструменти. Со мали варијации, [[грнета]]та, [[ќемане (македонско)|ќемането]], [[уд (македонски)|удот]], [[лејта]]та, [[канон]]от, [[тарабука (македонска)|тарабуката]] или [[дајре (македонско)|дајрето]] се сметаат за ориентални инструменти и обично се составен дел од ансамблите во ориентален стил наречени [[чалгија|чалгии]].
 
Традиционалните инструменти се употребуваат во различни комбинации:
 
* '''зурлатаЗурлата'''/ и '''тапанот''' можат да се слушнат на свадби и други слави каде се свири народна музика.
* '''гајдатаГајдата''' е фундаментален составен дел од македонската музичка култура, особено по [[Села во Македонија|селата]]. Обично се свири со пар кавали, тамбура и некои ударни инструменти (тапанче/дајре/тарабука).
* '''тарабукатаТарабуката''' исто така се смета за традиционален инструмент, иако истата била донесена во [[Македонија]] во [[XV век|XV]] и [[XVI век]] век од [[Отоманско Царство|Турците]].
 
== Чалгија ==
Интересен [[жанр]] на македонската народна музика е [[чалгија]]та. Во Македонија, чалгија значи ансамбл составен од свирачи на инструменти од персиско-арапско потекло.
Чалгијата е типична „[[староградска музика]]“, која веќе долго се негува во многу градови, особено во [[Велес]], [[Охрид]], [[Битола]] и [[Солун]] и со себе носи силни ориентални влијанија, како што може да се забележи по стилот на изведба. Меѓутоа, со време, македонската чалгија се здобила со специфичен тонален [[дијалект]] и израз. Чалгии се свират на [[свадба|свадби]], верски празници ([[Божиќ]], [[Велигден (православен)|Велигден]] и др.), [[обред]]и, [[панаѓур]]и итн.
 
==Класификација Некоина македонскимакедонските народнифолклорни инструменти ==
 
=== Дувачки ===
* [[двојанкаДвојанка]]
* [[дудукДудук]]
* [[гајдаГајда (македонска)]]
* [[зурлаЗурла (македонска)]]
* [[кавалКавал]]
* [[шупелкаШупелка]]
 
=== Ударни ===
* [[дајреДајре (македонско)]]
* [[тапанТапан (македонски)]]
* [[тарабукаТарабука (македонска)]]
 
=== Жичени ===
* [[ќеманеЌемане (македонско)]]
* [[тамбураТамбура (македонска)]]
* [[удУд (македонски)]]
 
[[Категорија:Македонски народни инструменти| ]]