Разлика помеѓу преработките на „Пат“

Додаден 4.471 бајт ,  пред 4 месеци
===Патот како тема во музиката===
* „Долгиот пат“ - песна на македонскиот музичар [[Бодан Арсовски]].<ref>ТЕА Модерна колеција, „Кон традицијата“.</ref>
* „Автопат до пеколот“ (''Highway To Hell'') - песна од истоимениот албум на австралиската рок-група „[[АЦ ДЦ]]“ (''AC DC'') од 1979 година.<ref>[https://www.discogs.com/ACDC-Highway-To-Hell/master/8522 Discogs, AC/DC ‎– Highway To Hell (пристапено на 13.2.2019)]</ref>
* „Долгиот искривен пат“ (''The long and winding road'') - песна на британската [[Поп-музика|поп]]-[[Рок-музика|рок]] група „[[Битлси]]“ од 1970 година.<ref>[https://www.discogs.com/The-Beatles-Let-It-Be/release/377554?ev=rr DISCOGS, The Beatles ‎– Let It Be (пристапено на 9.4.2020)]</ref>
* „Патот и небото“ (''The Road and the Sky'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок]]-музичар [[Џексон Браун]] (''Jackson Browne'') од 1974 година.<ref>[https://www.discogs.com/Jackson-Browne-Late-For-The-Sky/master/22491 DISCOGS, Jackson Browne ‎– Late For The Sky (пристапено на 3.3.2019)]</ref>
* „Изгубен автопат“ (''Lost highway'') - песна на американскиот [[Кантри музика|кантри-музичар]] [[Хенк Вилијамс]].<ref>[https://www.discogs.com/Jeff-Buckley-Grace/release/408960 Discogs, Jeff Buckley ‎– Grace (пристапено на 21.4.2020)]</ref>
* „Клуч за автопатот“ (''Key To The Highway'')“ - песна на [[Рок-музика|блуз-рок]] групата „[[Дерек енд д Доминос]]“ (''Derek and the Dominos'') од 1970 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=RRVkGpVWf6g YouTube, Layla Derek and the Dominos (пристапено на 30.10.2017)]</ref>
* „Навраќање на автопатот 61“ (''Highway 61 Revisited'') - песна од истоимениот [[Навраќање на автопатот 61|албум]] на американскиот [[Рок-музика|рок-музичар]] [[Боб Дилан]] од 1965 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=8hr3Stnk8_k&list=PLXRKTcRs-Xs7rr36o5_Cs7fBn8B7KsmRG&index=7 YouTube, Bob Dylan - Highway 61 Revisited (Audio) (пристапено на 27.12.2019)]</ref>
* „Пат„Ѕвезда зана никаде“автопатот“ (''Road toHighway NowhereStar'') - песна на американскатаанглиската рок[[хард-рок]] група „[[ТокингДип хедсПарпл]]“ (''TalkingDeep HeadsPurple'') од 19851972 година.<ref>Talking[https://www.discogs.com/Deep-Purple-Machine-Head/master/1843 HeadsDiscogs, ''LittleDeep Creatures'',Purple Cai‎– 9144,Machine JugotonHead (пристапено на 20.5.2020)]</ref>
* „Кралица на автопатот“ (англиски: ''Queen Of The Highway'') - песна на американската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Дорс]]“ (''The Doors'') од 1970 година.<ref>[https://www.discogs.com/The-Doors-Morrison-Hotel/master/45415 Discogs, Nhe Doors ‎– Morrison Hotel (пристапено на 9.8.2020)]</ref>
* „Автопатот Хилбили“ (''Hillbilly Highway'') - песна на американскиот рок-музичар [[Стив Ерл]] (''Steve Earle'') од 1986 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=dpR-H9PVLs8 YouTube, Steve Earle | Guitar Town | Full Album | Vinyl Rip (пристапено на 30.10.2017)]</ref>
* „Автопат“ (''Autobahn'') - песна од истоимениот албум на германската [[Електронска музика|електронска]] група „[[Крафтверк]]“ (''Kraftwerk'') од 1974 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Kp3vb95TRdE YouTube, Kraftwerk - Autobahn (Album) Full (пристапено на 30.10.2017)]</ref>
* „Автопат“ ([[српски]]: ''Аутопут'') - песна на македонската [[Рок-музика|рок-група]] „[[Леб и сол]]“ од 1987 година.<ref>[https://www.discogs.com/Leb-I-Sol-Kao-Kakao/release/1198111 Leb I Sol ‎– Kao Kakao (пристапено на 4.9.2020)]</ref>
* „Тажниот автопат“ (''Blue Highway'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок-музичар]] Греам Паркер (''Graham Parker'') од 1988 година.<ref>[https://www.discogs.com/Graham-Parker-The-Mona-Lisas-Sister/release/3008021 Graham Parker ‎– The Mona Lisa's Sister (пристапено на 16.12.2017)]</ref>
* „Автопатот по тихоокеанскиот брег“ (''Pacific Coast Highway'') - песна на американската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Соник Јут]]“ (''Sonic Youth'') од 1987 година.<ref>[https://www.discogs.com/The-Sonic-Youth-Sister/release/1056093 Discogs, The Sonic-Youth ‎– Sister (пристапено на 18.7.2019)]</ref>
* „Патот Старфилд“ (''Starfield Road'') - песна на американската рок-група „[[Соник Јут]]“ (''Sonic Youth'') од 1994 година.<ref>[https://www.discogs.com/Sonic-Youth-Experimental-Jet-Set-Trash-And-No-Star/master/9858 DISCOGS, Sonic Youth ‎– Experimental Jet Set, Trash And No Star (пристапено на 20.7.2019)]</ref>
* „Судар на автопатот“ (''Wreck On The Highway'')“ - песна на американскиот [[Рок-музика|рок]]-пејач [[Брус Спрингстин]] од 1980 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=m5yBsv7DNRc YouTube, Bruce Springsteen - The River &#91;1980&#93; - Full Album (пристапено на 30.10.2017)]</ref>
* „Полицаец на автопатот“ (''Highway Patrolman'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок]]-музичар Брус Спрингстин (''Bruce Springsteen'') од 1982 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=1dy2O9Khq1A YouTube, Bruce Springsteen - Nebraska (1982) - Full Album (пристапено на 3.11.2017)]</ref>
* „Пат за никаде“ (''Road to Nowhere'') - песна на американската рок-група „[[Токинг хедс]]“ (''Talking Heads'') од 1985 година.<ref>Talking Heads, ''Little Creatures'', Cai 9144, Jugoton.</ref>
 
== Поврзано ==