Разлика помеѓу преработките на „Небетави“

Додадени 38 бајти ,  пред 1 месец
с
нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Nebettawy“)
 
с
 
== Живот ==
Небетави можеби била ќерка на најсаканата сопруга на Рамзес, Нефертари,<ref name="DH">Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2004. {{ISBN|0-500-05128-3}}</ref><ref>Tyldesley, Joyce. Chronicle of the Queens of Egypt. Thames & Hudson. 2006. {{ISBN|0-500-05145-3}}</ref> но тоа во никој случај не е сигурно. Таа е прикажана во поголемиот храм во Абу Симбел. На вториот јужен колос пред храмот, Небетави е прикажана во регалијата како за кралица. Небетави е прикажана со перика, прилично едноставен модиј и двојни пердуви. Бинт-Анат (исто така облечена како кралица) стои покрај левата нога на вториот јужен колос, Небетави до десната нога и принцезата Исетнофрет II стои пред колосот.<ref name="Tyldesley-R2">Tyldesley, Joyce. Ramesses: Egypt's Greatest Pharaoh. Penguin. 2001. {{ISBN|0-14-028097-9}}[[ISBN (identifier)|ISBN]]&nbsp;[[Special:BookSources/0-14-028097-9|0-14-028097-9]]</ref>
 
Небетави се појавува како петта принцеза на парадата на кралските ќерки, прикажана во големиот храм во Абу Симбел. Таа се појавува зад Бинтанат, Бакмут, Нефертари и Меритамен. Принцезите се прикажани како носат систрум.<ref name="DH">Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2004. {{ISBN|0-500-05128-3}}[[ISBN</ref><ref>Tyldesley, Joyce. Chronicle of the Queens of Egypt. Thames (identifier)|ISBN]]&nbsp;[[Special:BookSources/0-500-05128-3 Hudson. 2006. {{ISBN|0-500-0512805145-3]]}}</ref>
 
Небетави не е прикажан во помалиот храм во Абу Симбел. Нефертари е прикажана со Меритамен и [[Хенутави (Деветнаесетта династија)|Хенутави]] на фасадата на овој храм.<ref>Kitchen, K.A., Ramesside Inscriptions, Translated & Annotated, Translations, Volume II, Blackwell Publishers, 1996</ref>
 
По Бинтанат и Меритамен, таа била третата од ќерките на Рамзес која станала сопруга на нејзиниот татко (евентуално по смртта на Меритамон). Небетави служела како велика кралска сопруга, додека нејзиниот татко влегол во дипломатски брак со Мааторнефер, ќерка на хетитскиот крал Хатузилис III, во 33. година. Небетави и нејзината полусестра Бинтанат ја исполниле обредната улога како египетска кралица.<ref name="Tyldesley-R2">Tyldesley, Joyce. Ramesses: Egypt's Greatest Pharaoh. Penguin. 2001. {{ISBN|0-14-028097-9}}[[ISBN (identifier)|ISBN]]&nbsp;[[Special:BookSources/0-14-028097-9|0-14-028097-9]]</ref> Таа ги носела титулите Дама на Двете земји'','' Велика кралска сопруга'', Љубовница'' на Горниот и Долниот Египет'','' Кралева ќерка'','' Кралева ќерка на неговото тело, неговата сакана''.''<ref>Grajetzki, Ancient Egyptian Queens: A Hieroglyphic Dictionary, Golden House Publications, Лондон, 2005, {{ISBN|978-0-9547218-9-3}}</ref>
 
== Смрт и погреб ==
Таа била погребана во гробницата QV60.<ref name="DH">Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2004. {{ISBN|0-500-05128-3}}[[ISBN</ref><ref>Tyldesley, Joyce. Chronicle of the Queens of Egypt. Thames (identifier)|ISBN]]&nbsp;[[Special:BookSources/0-500-05128-3 Hudson. 2006. {{ISBN|0-500-0512805145-3]]}}</ref> Гробницата била ограбена веќе во антиката и подоцна била користена како христијанска капела.<ref name="Tyldesley-R2">Tyldesley, Joyce. Ramesses: Egypt's Greatest Pharaoh. Penguin. 2001. {{ISBN|0-14-028097-9}}[[ISBN (identifier)|ISBN]]&nbsp;[[Special:BookSources/0-14-028097-9|0-14-028097-9]]</ref> Во една од сцените во гробницата, Небетави носи прилично посебен украс на главата: круна од мршојадец со [[уреус]], на врвот со модиј и држејќи голем број цвеќиња. Оваа специфична шема е потврдена само за кралицата Небетави, кралицата Исет Та-Хемџерт (QV51) и кралицата Тити (QV52). Не е познато кое било прецизното значење на ова парче регалија. Поранешната верзија на оваа круна ја носела принцезата-кралица Ситамун, ќерка-сопруга на Аменхотеп III. Оттука, тоа би можело да биде повикување на нејзината положба како принцеза-кралица.<ref>van Sicklen: A Ramesside Ostracon of Queen Isis; Journal of Near Eastern Studies 1974</ref>
 
== Поврзано ==
 
* [[ Список на деца на Рамесес Втори |Список на деца на Рамзес II]]
* [[ Семејно стебло на деветнаесеттата династија на Египет |Семејно стебло на Деветнаесеттата египетска династија]]
 
== Наводи ==