Разлика помеѓу преработките на „Пергамски музеј“

с
нема опис на уредувањето
с
с
 
{{Инфокутија Музеј|name=Pergamonmuseum<br>''Пергамски музеј''|image=Pergamonmuseum Front.jpg|imagesize=300px|map_type=|coordinates={{coord|52.5209|13.3964|display=inline}}|established=|location=[[Музејски Остров]], [[Берлин]]|type=|visitors=|director=|curator=|publictransit=|website=[https://www.smb.museum/en/museums-institutions/pergamonmuseum/home/ Пергамски музеј]}}
'''Пергамскиот музеј''' (на [[Германски јазик|германски]] '''Pergamonmuseum''') е наведена зграда на [[Музејски Остров|Музејскиот Остров]] во историскиот центар на [[Берлин]] и дел од [[Светско наследство на УНЕСКО|светското наследство на]] [[УНЕСКО]]. Изграден бил од 1910 до 1930 година по налог на германскиот император [[Вилхелм II (Германија)|Вилхелм II]] според плановите на Алфред Месел и Лудвиг Хофман во стил на ригест класицизам .<ref>[https://www.stadtentwicklung.berlin.de/denkmal/liste_karte_datenbank/de/denkmaldatenbank/daobj.php?obj_dok_nr=09030056 Pergamonmuseum] (inна Germanгермански) Landesdenkmalamt Berlin</ref> Во моментов, во ПергаммеумотПергамскиот музеј се наоѓа Antikensammlung„Античката збирка“, вклучувајќи го познатиот Пергамски олтар, воМузејот Пергамон,на музејотБлискиот VorderasiatischesИсток и музејотМузејот fürна Islamischeисламска Kunstуметност. Делови од зградата се затворени зазаради обноваобновување до 2023 година.<ref>[https://www.smb.museum/en/museums-institutions/pergamonmuseum/home/ Pergamonmuseum] (inна Englishанглиски) Staatliche Museen zu Berlin</ref>
 
== Поставки ==