Разлика помеѓу преработките на „Планетите во астрологијата“

с
→‎Астрономски податоци: Правописна исправка, replaced: три пати → трипати
с (→‎Астрономски податоци: Јазична исправка, replaced: хидроген → водород)
с (→‎Астрономски податоци: Правописна исправка, replaced: три пати → трипати)
[[Марс]] има само околу половина од пречникот на [[Земја]]та, а му требаат 687 дена или приближно две години за да заврти еден круг околу [[Сонце]]то. Се наоѓа на растојание од 142 милиони милји. Неговата [[орбита]] е многу ексцентрична, како и онаа на [[Меркур]]. Оската на Марс е искосена под агол од 25° спрема нормалната рамнина, и затоа на оваа планета има годишни времиња како на Земјата. Периодот на [[вртење]] (едно деноноќие) му е 24 часа и 37 минути. Поради минералниот состав изгледа црвенкасто.
[[Податотека:Mars Hubble.jpg|thumb|right|100px|Планетата [[Марс]].]]
Марс има два [[сателит]]а или месечини, наречени [[Демос]] и [[Фобос]] (во превод: Терор и Страв). Демос орбитира околу Марс еднаш на 30 часа, а Фобос за само седум и пол часа. Вториов сателит е интересен феномен за набљудувач од Марс, бидејќи изгрева од запад, а заоѓа на исток - три патитрипати на ден.
 
=== Митолошки и астролошки податоци ===