Вилијам Макинли: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Атентат: Правописна исправка, replaced: два пати → двапати
(#WPWPMK #WPWP)
с (→‎Атентат: Правописна исправка, replaced: два пати → двапати)
Претседтелот и госпоѓа Макинли присуствувале на Пан-американската изложба во Бафало, Њујорк. Тој одржал говор во врска со неговата позиција за таксите и надворешната размена, на 5 септември 1901год. Наредното утро Макинли ги посетил водопадите на Ниагра пред да се врати на изложбата. Тоа попладне Макинли имал обврска да ја поздрави публиката во Храмот на музиката. Стоејќи во редот, Леон Франк (Leon Frank Czolgosz) чекал со пиштол во левата рака скриен со марама.
Леон Франк во 4:07 минути попладнето ипукал два патидвапати во претседателот. Првиот куршум го погодил во рамото, но вториот поминал преку неговиот абдомен, панкреас и бубрег, и на крај се зарил во мускулите од неговиот грб. Макинли му шепнал на неговиот секретар Џорџ Кортелју (George Cortelyou), ’’Мојата жена, Кортелју, биди внимателен како ќе и кажеш, ох биди внимателен’’. Леон Франк ќе пукал повторно но бил нападнат од набљудувач и потоа совладан од разбеснета толпа. Повредениот Макинли постојано извикувал ’’Дечки! Не дозволувајте да го повредат!’’, затоа што разлутената толпа го тепала Леон Франк толку јако што изгледало како да ќе го убие на лице место.
 
Еден куршум бил лесно најден и отстранет, но вториот куршум докторите не можеле да го најдат. Се плашеле дека потрагата по куршумот може да предизвика повеќе штета од добро. Покрај тоа, Макинли изгледал дека се опоравува затоа докторите решиле да го остават куршумот таму каде што се наоѓал.