Тринаесет колонии: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Thirteen Colonies“)
 
сНема опис на уредувањето
'''Тринаесетте колонии''' биле колонии на [[Кралство Велика Британија|Велика Британија]] кои се наоѓале на атлантскиот брег на [[Америка]], основани во 17-ти и 18-ти век, кои [[Декларација за независност на САД|прогласиле независност]] во 1776 година и ги создале [[Соединетите Американски Држави]]. Тринаесетте колонии имале многу слични политички, уставни и правни системи и во нив доминирале протестантските говорници на англискиот јазик. Колониите во Нова Англија (Масачусетс, Конектикат, Род Ајленд и Њу Хемпшир) биле создадени пред сесè за верско убедување, додека другите колонии биле основани за деловно и економско проширување. Сите тринаесет колонии биле дел од колонијалните територии на Британската Империја кои се познати како Британска Америка, во кои се вбројуваат и колонии во [[Канада]], Флорида и [[Кариби|Карибите]]те.
 
Колонијалното население пораснало од само 2 илјади до 2,4 милиони во периодот помеѓу 1625 и 1775 година, кога [[домородните Американци]] биле раселувани. Населението вклучувало и луѓе подложни на систем на ропство, кој бил легален во сите колонии пред [[Американска војна за независност|Американската војна за независност]].<ref name="Rodriguez2007">{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=4X44KbDBl9gC&pg=PA88|title=Slavery in the United States: A Social, Political, and Historical Encyclopedia|last=Junius P. Rodriguez|publisher=ABC-CLIO|year=2007|isbn=978-1-85109-544-5|page=88}}</ref> Во 18-тиот век, британската влада управувала со овие колонии преку политика на [[меркантилизам]], восо која централната власт управува со запоседнатите земји на начин на кој од нив извлекува поголема економска придобивка за матичната земја.
'''Тринаесетте колонии''' биле колонии на [[Кралство Велика Британија|Велика Британија]] кои се наоѓале на атлантскиот брег на [[Америка]], основани во 17-ти и 18-ти век, кои [[Декларација за независност на САД|прогласиле независност]] во 1776 година и ги создале [[Соединетите Американски Држави]]. Тринаесетте колонии имале многу слични политички, уставни и правни системи и во нив доминирале протестантските говорници на англискиот јазик. Колониите во Нова Англија (Масачусетс, Конектикат, Род Ајленд и Њу Хемпшир) биле создадени пред се за верско убедување, додека другите колонии биле основани за деловно и економско проширување. Сите тринаесет колонии биле дел од колонијалните територии на Британската Империја кои се познати како Британска Америка, во кои се вбројуваат и колонии во [[Канада]], Флорида и [[Кариби|Карибите]].
 
Тринаесетте колонии имале висок степен на самоуправа, активно одржувале локални избори и се спротивставувале на барањата на Лондон за поголема контрола над нив. Француската и индијанската војна (1754-1763), насочена против Франција и нејзините [[Индијанци|индијански]] сојузници, довела до зголемени тензии меѓу Велика Британија и тринаесетте колонии. Во текот на 1750-тите, колониите започнале да соработуваат меѓусебно наместо да се обраќаат директно кон Велика Британија. Овие меѓу-колонијални активности изградиле чувство за споделен американски идентитет и довеле до повици за заштита на нивните права, особено се истакнувало незадоволството формулирано во геслото „без застапување нема оданочување“ (''no taxation without representation''). Конфликтите со британската влада околу даноците и правата на колониите довеле до [[Американска револуција|Американската револуција]], во која колониите се здружиле во напорот за создавање на Континентален конгрес (''Continental Congress''). Колонистите се бореле во [[Американска војна за независност|Американската војна за независност]] (1775–1783) со помош на Кралството Франција и, во многу помал степен, [[Холандска Република|Холандската Република]] и [[Шпанија|Кралството Шпанија]].<ref>Richard Middleton and Anne Lombard, ''Colonial America: A History to 1763'' (4th ed. 2011)</ref> Кратко пред прогласувањето на независноста, тринаесетте колонии ги сочинувале Њу Хемпшир, Масачусетс, Конектикат, Род Ајленд, Њујорк, Њу Џерси, Пенсилванија, Делавер, Мериленд, Вирџинија, Северна Каролина, Јужна Каролина и Џорџија.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.history.com/topics/colonial-america/thirteen-colonies|title=The 13 Colonies|last=Editors|first=History com|work=HISTORY|language=en|accessdate=2020-05-11}}</ref>
Колонијалното население пораснало од само 2 илјади до 2,4 милиони во периодот помеѓу 1625 и 1775 година, кога [[домородните Американци]] биле раселувани. Населението вклучувало и луѓе подложни на систем на ропство, кој бил легален во сите колонии пред [[Американска војна за независност|Американската војна за независност]].<ref name="Rodriguez2007">{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=4X44KbDBl9gC&pg=PA88|title=Slavery in the United States: A Social, Political, and Historical Encyclopedia|last=Junius P. Rodriguez|publisher=ABC-CLIO|year=2007|isbn=978-1-85109-544-5|page=88}}</ref> Во 18-тиот век, британската влада управувала со овие колонии преку политика на [[меркантилизам]], во која централната власт управува со запоседнатите земји на начин на кој од нив извлекува поголема економска придобивка за матичната земја.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
Тринаесетте колонии имале висок степен на самоуправа, активно одржувале локални избори и се спротивставувале на барањата на Лондон за поголема контрола над нив. Француската и индијанската војна (1754-1763), насочена против Франција и нејзините [[Индијанци|индијански]] сојузници, довела до зголемени тензии меѓу Велика Британија и тринаесетте колонии. Во текот на 1750-тите, колониите започнале да соработуваат меѓусебно наместо да се обраќаат директно кон Велика Британија. Овие меѓу-колонијални активности изградиле чувство за споделен американски идентитет и довеле до повици за заштита на нивните права, особено се истакнувало незадоволството формулирано во геслото „без застапување нема оданочување“ (''no taxation without representation''). Конфликтите со британската влада околу даноците и правата на колониите довеле до [[Американска револуција|Американската револуција]], во која колониите се здружиле во напорот за создавање на Континентален конгрес (''Continental Congress''). Колонистите се бореле во [[Американска војна за независност|Американската војна за независност]] (1775–1783) со помош на Кралството Франција и, во многу помал степен, [[Холандска Република|Холандската Република]] и [[Шпанија|Кралството Шпанија]].<ref>Richard Middleton and Anne Lombard, ''Colonial America: A History to 1763'' (4th ed. 2011)</ref> Кратко пред прогласувањето на независноста, тринаесетте колонии ги сочинувале Њу Хемпшир, Масачусетс, Конектикат, Род Ајленд, Њујорк, Њу Џерси, Пенсилванија, Делавер, Мериленд, Вирџинија, Северна Каролина, Јужна Каролина и Џорџија.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.history.com/topics/colonial-america/thirteen-colonies|title=The 13 Colonies|last=Editors|first=History com|work=HISTORY|language=en|accessdate=2020-05-11}}</ref>
[[Категорија:Поранешни области и територии на САД]]