Разлика помеѓу преработките на „Изгревно Езеро“

Додадени 32 бајти ,  пред 3 месеци
Ознака: Изворно уредување 2017
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
 
[[File:Изгревно Езеро (Кораб).jpg|thumb|mini|left|Оцртување на сонцето на езерската површина при изгрејсонце]]
Поточно, тоа се наоѓа на источната македонска страна непосредно до главниот планински срт на протегање, сместено во цирк помеѓу врвот [[Боази]] на север и високопланинскиот превој [[Цигански Премин]] на југ, веднаш западно и непосредно над големиот цирк Ујт Калар, на јужното подножје под врвот Боази на надморска височина од 2318 метри<ref name="Шаревски">{{Наведено списание|last=Шаревски|first=Марио|date=2020|title=Општ географски преглед на планината Кораб и нејзините (не)истражени врвови, езера и предели|url=http://edinstvenamakedonija.org.mk/%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0-2/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1-2/|journal=Записи за Кораб|volume=|pages=33-35|isbn=978-608-66336-1-5}}</ref>. Езерото се наоѓа на координатите 41°44'54.4″ северна географска широчина и 20°31'15.7″ источна географска
должина, на пределот помеѓу врвот Боази на север ивисокопланинскиот превој (седло) Цигански Премин на југ, на источната страна веднаш до самиот срт на територијата на [[Македонија]]<ref name="Шаревски" />.
 
==Одлики==
[[File:Изгревно Езеро на Кораб 08.jpg|thumb|mini|right|Поглед на Изгревно Езеро со врвови во позадината]]