Разлика помеѓу преработките на „Изгревно Езеро“

нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
Ознака: Изворно уредување 2017
 
==Именување и изглед==
Се одликува со особена убавина и кое поради својата источна поставеност од сртот особено блеснува со оцртување на сонцето во езерските води при изгрејсонце, поради што може да се нарече ''Изгревно Езеро''<ref name="Шаревски" />. Поради својата местоположба близу до превојот Цигански Проход, езерото многу поретко би можело да биде познато и како Циганско Езеро. Езерото се одликува со исклучително многу убава глетка како и целиот крајолик во непосредната околина и пространство исполнето со величествени остри врвови на [[Кораб]] (но и глетка на гребенот на [[Бистра]] во далечината), кои го опкружуваат Изгревно Езеро од север, запад и југ, при што циркот во кој се наоѓа има отвореност само кон исток и југо исток, давајќи му изглед на езерото и непосредната околина како на бисер во школка<ref name="Шаревски" />. Иако е тоа постојано природно езеро, поради многу тешката пристапност на пределот и големата одалеченост, тоа не е обележано на ниту една од географските и топографски карти и е речиси целосно непознато и непроучено од науката, а исто така е и многу ретко посетувано од посетители - овчари и планинари.
{{ надворешни снимки
| width = 230px
| video1 = [https://www.youtube.com/watch?v=FjDwuE3xyjY Аматерската и панорамска снимка „Изгревно Езеро на Кораб“ од 2019 година] од серијалот „Уживај во Македонија
}}
Се одликува со особена убавина и кое поради својата источна поставеност од сртот особено блеснува со оцртување на сонцето во езерските води при изгрејсонце, поради што може да се нарече ''Изгревно Езеро''<ref name="Шаревски" />. Поради својата местоположба близу до превојот Цигански Проход, езерото многу поретко би можело да биде познато и како Циганско Езеро. Езерото се одликува со исклучително многу убава глетка како и целиот крајолик во непосредната околина и пространство исполнето со величествени остри врвови на [[Кораб]] (но и глетка на гребенот на [[Бистра]] во далечината), кои го опкружуваат Изгревно Езеро од север, запад и југ, при што циркот во кој се наоѓа има отвореност само кон исток и југо исток, давајќи му изглед на езерото и непосредната околина како на бисер во школка<ref name="Шаревски" />. Иако е тоа постојано природно езеро, поради многу тешката пристапност на пределот и големата одалеченост, тоа не е обележано на ниту една од географските и топографски карти и е речиси целосно непознато и непроучено од науката, а исто така е и многу ретко посетувано од посетители - овчари и планинари.
 
==Галерија==
<center>