Деловен план: Разлика помеѓу преработките

Одземени 289 бајти ,  пред 3 години
Одбиена последната промена (од KamilaGrish) и ја поврати преработката 4068147 на Bjankuloski06
[непроверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
(Одбиена последната промена (од KamilaGrish) и ја поврати преработката 4068147 на Bjankuloski06)
Ознака: Рачно отповикување
'''Бизнис планот''' е формален извештај составен од одредени цели, причините заради кои се верува дека тие цели се достижни, и план за постигнување на тие цели. Исто така бизнис планот може да содржи и задни информации за организацијата или тимот кој се обидува да ги постигне тие цели.
 
Бизнис целите може да се дефинираат како цели на профитни и цели на непрофитни организации. Профитните бизнис планови типично се фокусираат на финансиските цели, како што се профит или создавање на богатство. Непрофитните бизнис планови и бизнис плановите на владинита агенција тежнеат кон фокусирање врз организационата задача, која претставува основа за нивната владина состојба или нивната непрофитна состојба при ослободување од даноци; односно и покрај тоа непрофитните бизнис планови може да се фокусираат на оптимизирачкиот приход. Во непрофитните организации при обидот да се израмне задачата преку маргиналност или приход, може да се развие креативна затегнатост. Бизнис плановите исто така може да се стремат кон промени во перцепцијата и квалитетот на потрошувачот, клиентот, плаќачот на даноци, или на една поголема заедница. Бизнис планот кој како свои основни цели ги има промените во перцепцијата и квалитетот се нарекува пазарен план.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://equity.today/instrukciya-biznes-plana.html|title=Правила за пишување на бизнис план|last=|first=|date=|work=|language=|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref>
 
==Слушатели==
*Во статијата “South Park’s” Investing Lesson, The Motley Fool (Разновидниот будала), новинар на “Fool of the Hill” ги користи Underpants Gnomes (гаќите на џуџето) за да ја илустрира заблудата при фокусирањето на целите, без чиста применета стратегија. Епизодата The Underpants Gnomes ги исмејува бизнис плановите на dot-com ерата.
 
== Наводи ==
[[Категорија:Деловно работење|План]]
[[Категорија:Претприемништво]]