Разлика помеѓу преработките на „Мајка“

Додаден 671 бајт ,  пред 1 година
→‎Мајката како тема во музиката: ситна поправка, дополнување
(→‎Мајката како тема во музиката: ситна поправка, дополнување)
 
===Мајката како тема во музиката===
* „Мајка“„Мама мора да умре ноќва“ ([[англиски]]: ''MotherMomma's Gotta Die Tonight'') - композицијапесна од [[Убиец на англискиотполицајци|истоимениот гудачкимузички квартеталбум]] на американската [[Рок-музика|рок]]-група „[[БаланескуБади квартет|Баланескукаунт]]“ (''BalanescuBody QuartetCount'') од 19941992 година.<ref>[https://www.discogs.com/BalanescuBody-QuartetCount-LuminitzaBody-Count/masterrelease/92996713210 DISCOGS, BalanescuBody Quartet*Count (2) ‎– LuminitzaBody Count (пристапено на 1714.68.2020)]</ref>
* „Мајка“ (англиски: ''Mother'') - композиција на англискиот гудачки квартет „[[Баланеску квартет|Баланеску]]“ (''Balanescu Quartet'') од 1994 година.<ref>[https://www.discogs.com/Balanescu-Quartet-Luminitza/master/92996 DISCOGS, Balanescu Quartet* ‎– Luminitza (пристапено на 17.6.2020)]</ref>
* „Збогум мајко“ - фолк песна на [[Никола Бадев]].<ref>''Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia'', Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.</ref>
* „Мајка ти треба да знае“ (англиски: ''Your Mother Should Know'') - песна на британската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Битлси]]“ (''The Beatles'') од 1967 година.<ref>[https://www.discogs.com/The-Beatles-Magical-Mystery-Tour/master/54463 DISCOGS, The Beatles ‎– Magical Mystery Tour (пристапено на 9.7.2020)]</ref>
* „Мама, ти си ми во мислите“ (англиски: ''Mama, You Been On My Mind'') - песна на американскиот рок-музичар [[Боб Дилан]].<ref>[https://www.discogs.com/Jeff-Buckley-Grace/release/408960 Discogs, Jeff Buckley ‎– Grace (пристапено на 21.4.2020)]</ref>
* „Испрати слика од мама“ (англиски: ''Send A Picture Of Mother'') - песна на американскиот [[Кантри музика|кантри-музичар]] [[Џони Кеш]] (''Johnny Cash'').<ref>[https://www.discogs.com/Johnny-Cash-At-Folsom-Prison/release/1196597 Discogs, Johnny Cash ‎– At Folsom Prison (пристапено на 21.2.2020)]</ref>
* „Мама е мртва“ (англиски: ''My Mummy's Dead'') - песна на ''John Lennon & The Plastic Ono Band'' од 1971 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=aiJmThIwnKM&list=OLAK5uy_kbX1qxSoPOt4KT1hG-yEAseivqMi7GgmA&index=11 YouTube, My Mummy's Dead (Remastered 2010) (пристапено на 30.3.2020)]</ref>
* „Мајко“ (англиски: ''Mother'') - песна на ''John Lennon & The Plastic Ono Band'' од 1971 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=sPYsMM1FvXs&list=OLAK5uy_kbX1qxSoPOt4KT1hG-yEAseivqMi7GgmA&index=1 YouTube, Mother - John Lennon/Plastic Ono Band (official music video HD) (пристапено на 30.3.2020)]</ref>
* „Кога мама беше молец“ (англиски: ''When Mama Was a Moth'') - песна на шкотската рок-група „[[Кокто Твинс]]“ (''Cocteau Twins'') од 1983 година.<ref>[https://www.discogs.com/Cocteau-Twins-Head-Over-Heels/master/5508 Discogs, Cocteau Twins ‎– Head Over Heels (пристапено на 9.5.2020)]</ref>
* „Мајчина љубов“ (англиски: ''Motherly Love'') - песна на американската [[Рок-музика|рок-група]] „[[Мадерс оф инвеншн]]“ (''The Mothers Of Invention'') од 1966 година.<ref>[https://www.discogs.com/The-Mothers-Of-Invention-Freak-Out/master/36466, Discogs, The Mothers Of Invention ‎– Freak Out! (пристапено на 11.7.2019)]</ref>
* „Мајка-плашило“ (англиски: ''Freak Momma'') - песна на ''[[Мадхани|Mudhoney]]'' и ''[[Sir Mix-A-Lot]]'' од 1993 година.<ref>[https://www.discogs.com/Various-Judgment-Night-Music-From-The-Motion-Picture/release/242542 DISCOGS, Various ‎– Judgment Night (Music From The Motion Picture) (пристапено на 29.7.2020)]</ref>
* „Матилда мајко“ ([[англиски]]: ''Matilda Mother'') - песна на британската рок-група „[[Пинк Флојд]]“ (''Pink Floyd'') од 1967 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=D9CEOMhbPWs YouTube, Matilda Mother (пристапено на 18.9.2019)]</ref>
* „Како мојата мајка“ ([[српски]]: ''Као моја мати'') - песна на српскиот [[Поп-музика|поп]]-пејач [[Здраво Чолиќ]].<ref>Zdravko Čolić, Sarajevo Koševo 2010 / Live, AZ PR Productions.</ref>