Разлика помеѓу преработките на „Сценографија“

Одземени 30 бајти ,  пред 8 месеци
нема опис на уредувањето
Почетоците на професионалната театарска сценографија во Македонија се напоредно со развојот на современата ликовна уметност во времето на [[Никола Мартиноски]], [[Димитар Пандилов]], [[Лазар Личеноски]].
 
Меѓу првите сценографи во тој период бил [[Василие Поповиќ- - Цицо]].
 
Сценографијата се применувала покрај во театрите и во Македонски [[опера]] и [[балет]] а нешто подоцна започнал и [[филм]]ската сценографија.
 
Сепак почетокот на првата професионална театарска сценографија започнала во [[Битола]], со дејствувањето на рускиот уметник, емигрант [[Иван Мелников]] кој што во битолскиот театар работел театарска сценографија пред [[Втората светска војна]].
 
Димитар Кондовски
Во Македонија во поново време со сценографијасесценографија се занимавале: [[Томо Владимирски]], [[Бранко.Костовски]], [[Димитар Кондовски]], [[Владимир Георгиевски]], [[П. Минов]], [[Менде Ивановски]], [[Васко Ташковски]], [[Крсте Џидров]], [[Владо Ѓорески]], [[Валентин Светозарев]]
<ref>[http://teatarce.mk/2017/03/23/%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0/ ТЕАТАТАРСКА СЦЕНОГРАФИЈА]</ref>..
.