Разлика помеѓу преработките на „Сценографија“

Додадени 5.749 бајти ,  пред 8 месеци
нема опис на уредувањето
с (→‎top: Отстранување врска од година во навод, replaced: 2009 → 2009)
[[File:Sapessi cos'è un'anima - almeno tu nell'universo, grattage - olio su tela, opera dell'artista Giovanni Guida, 2020.jpg|thumb|229x229px|left|Сценографски дизајн]]
 
'''Сценографија''' е уметничка дисциплина за создавање амбиенти наменети за претстави. Сценографијата подразбира употреба на светлина, звук, облека, изведба, конструкции и просторно уредување. Претставува заедничка, усогласена замисла и на [[режисер]]от и на визуелниот уметник во врска со одредена сценска претстава или [[филм]].<ref>{{наведена книга
'''Сценографија''' е уметничка дисциплина за создавање амбиенти наменети за претстави <ref>[http://promacedonia.org/mak_enc/encyclopaedia_macedonica_2.pdf/ Сценографија]</ref>.
| title=[[Македонска Енциклопедија]]
 
| publisher=[[Македонска академија на науките и уметностите]]
Сценографијата подразбира употреба на [[светлина]], [[звук]], [[костим]], [[изведба]], [[конструкции]] и просторно уредување.
| year=2009
 
| location=[[Скопје]], [[Македонија]]
Претставува заедничка, усогласена замисла и на [[режисер]]от и на визуелниот [[уметник]] во врска со одредена сценска [[претстава]] или [[филм]].
| pages=1461
 
| isbn=978-608-203-023-4}}
Под поимот театарска сценографија се подразбира обликување и креирање на сценскиот простор во кој се игра [[драмска]]та/ [[балетска]]та/ [[оперска]]та претстава<ref>[http://www.valeriekaelin.net/scenography_theory_a_practical_definition_of_scenography.html/ SCENOGRAPHY, THEORY]</ref>.
</ref>
 
== Етимологија и толкувања ==
Терминот сценографија е со грчко потекло ([[''skēnē']]', што значи „сцена или објект - зграда“; ''[[graphos']]', што значи ("да се опише").
Во [[ Европа]], терминот е тесно усогласен со професионалната практика на [[:fr:scénographie|scénographie]] и е синоним со терминот англиски јазик '[[Theatre design]]'.'[[Сценски дизајн | театарски дизајн]] ”<ref>[https://theatredesigner.wordpress.com/articles/theatre-design-scenography/what-is-scenography/ Scenography is the art of creating performance]</ref>.
 
Работата на сценографот е поврзана со поимот простор во кој ќе се одвива дејството, тој мора да го дизајнира (изгради), да го промени (доколку е потребно) и да ги постави протагонистите на делото во него.
Улогата на сценографот е на многу начини слична, а понекогаш и аналогна на улогата на драматургот.
 
Сценографијата денес не е термин што е неопходно поврзан само со [[театар]], [[филм]] или [[телевизија]], денес се однесува на кој било дизајн на просторот наменет за јавна претстави, од изложби до политички настани.
Сценографијата исто така се движи во виртуелниот свет на компјутерски игри и програми<ref>[https://www.maakaf.co.il/en/previous-issues/scenography/140-editors-note/208-editor-s-note-scenography/ What is Scenography?]</ref>.
 
== Сценографија во Македонија ==
Почетоците на професионалната театарска сценографија во Македонија се напоредно со развојот на современата ликовна уметност во времето на [[Никола Мартиноски]], [[Димитар Пандилов]], [[Лазар Личеноски]].
 
Меѓу првите сценографи во тој период бил [[Василие Поповиќ- Цицо.
 
Сценографијата се применувала покрај во театрите и во Македонски [[опера]] и [[балет]] а нешто подоцна започнал и [[филм]]ската сценографија.
Со развојот на технологијата и појавата на телевизијата се појавиле и првите телевизиски сценографи кои работеле според карактеристиките и нормите на европските и светските телевизиски обликувања на просторот.
 
Сепак почетокот на првата професионална театарска сценографија започнала во [[Битола]], со дејствувањето на рускиот уметник, емигрант [[Иван Мелников]] кој што во битолскиот театар работел театарска сценографија пред [[Втората светска војна]].
Димитар Кондовски
Во Македонија во поново време со сценографијасе занимавале: [[Томо Владимирски]], [[Бранко.Костовски]], [[Димитар Кондовски]], [[Владимир Георгиевски]], [[П. Минов]], [[Менде Ивановски]], [[Васко Ташковски]], [[Крсте Џидров]], [[Владо Ѓорески]], [[Валентин Светозарев]]
<ref>[http://teatarce.mk/2017/03/23/%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0/ ТЕАТАТАРСКА СЦЕНОГРАФИЈА]</ref>..
.
 
== Библиографија ==
* ''Słownik terminologiczny Sztuk Pięknych'', PWN, Warszawa, 1969 s. 84
* Howard, P. (2002) "What is Scenography?". Routledge. {{ISBN|0-415-10085-2}}
 
== Наводи ==
* [http://www.uic.es/en/scenography Магистерски студии по урбана сцеографија - Барселона] {{en}}
{{наводи}}
 
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.scenography-international.com/ Scenography International] - spletna revija
* [http://www.uic.es/en/scenography Master's Degree in Urban Scenography in Barcelona]
* [http://www.scenography-international.co.uk Međunarodni scenografski online žurnal ( na engleskom)]
* [http://www.palatine.org.uk/directory/index.php/tct/tctsc/ Palatine Directory]: Dizajn / Scenografija ( na engleskom)
* [http://www.sceno.org/articles/what-is-scenography/ Scenography - The Theatre Design Website] Kazališni dizajn / Scenografija ( na engleskom)
* [http://www.expo2005.cz/en/who_we_are/malina.shtml Životopis scenografa Jaroslava Maline]
* Hann, R. (2019) ''Beyond Scenography'', Oxon. and New York: Routledge
* [https://web.archive.org/web/20060225071315/http://www.expo2005.cz/en/who_we_are/malina.shtml Jaroslav Malina Biography]
* [http://www.theatre.ku.edu/degrees Master's Degree in Scenography at the University of Kansas]
* [http://www.pci.leeds.ac.uk/pg/taught-postgraduate/ma-performance-design/ MA and PhD provision at University of Leeds, UK]
 
 
 
[[Категорија:Сценографија| ]]