Разлика помеѓу преработките на „Македонски Албанци“

с
→‎Албанизација на Кичевијата: Правописна исправка, replaced: Австро-Унгарија → Австроунгарија
с (→‎Додатни информации: clean up, removed: | month = Септември)
с (→‎Албанизација на Кичевијата: Правописна исправка, replaced: Австро-Унгарија → Австроунгарија)
 
Селото [[Бериково]], било исламизирано околу [[1785]] година, кога Албанците ги исламизирале жените и децата од селото, бидејќи мажите им биле на печалба<ref>''Т. Смиљанић, Кичевија, с. 437''</ref>.
 
Дел од македонското староседелско население на селото [[Колари]] избегало кон крајот на [[XVIII век]] во [[Австро-УнгаријаАвстроунгарија]], а оние кои останале дома биле албанизирани<ref>''Смиљанић, Кичевија, с. 444''</ref>. Албанците во село [[Јагол]] биле преселени од селото ''Блаце'' од [[Албанија]] околу [[1830]] година. Тогаш било албанизирано и селото [[Туин]]. Во селата [[Поповјани]], [[Другово]] и [[Белица]] првите Албанци се населиле во [[1840]] година од Дебар.
 
=== Албанизацијата на струшко-дебарскиот крај ===