Разлика помеѓу преработките на „Жито“

Додадени 432 бајти ,  пред 1 година
==Житото како тема во уметноста и во популарната култура==
* „[[Полиња жито, ридишта крв]]“ - книга на писателката [[Анастасија Каракасиду]].<ref>Магор, ''Каталог 2015''. Скопје, 2015, стр. 24.</ref>
* „Покровителoт на житото“ ([[српски]]: ''Покровитељ жита'') - песна на српскиот поет [[Васко Попа]].<ref>Vasko Popa, ''Pesme''. Beograd: Bigz, 1978, стр. 171.</ref>
* „Поле со жито“ - песна на македонскиот поет Наум Целакоски од 1997 година.<ref>Наум Целакоски, ''Пролог'', 1998, стр. 43.</ref>
* „[[Црвеното класје (филм од 1970)|Црвеното класје]]“ ([[српски]]: ''Црвено класје'') – југословенски [[филм]] од 1970 година, во [[режија]] на [[Живоин Павловиќ]].<ref>[http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/18/rts-2/3305382/crveno-klasje.html (пристапено на 4.11.2018)]</ref>
* „Поздрав на младата житарица“ (српски: ''Pozdrav Mladoj Žitarici'') - песна на српската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Дисциплина кичме]]“ од 1985 година.<ref>[https://www.discogs.com/Disciplina-Ki%C4%8Dme-Svi-Za-Mnom/master/294521 Discogs, Disciplina Kičme !* ‎– Svi Za Mnom (пристапено на 4.8.2020)]</ref>
 
== Поврзано ==