Разлика помеѓу преработките на „Азотни оксиди“

Одземени 2 бајти ,  пред 6 месеци
с
→‎NO<sub>x</sub>: clean up, replaced: . |publ → |publ
с (→‎NO<sub>x</sub>: clean up, replaced: . 12. → декември)
с (→‎NO<sub>x</sub>: clean up, replaced: . |publ → |publ)
На нормална, амбиентална температура кислородот и азотот не реагираат меѓусебно. За време на работата на [[мотор со внатрешно согорување]], мешавината на [[воздух]]от и горивото произведуваат доволно висока температура за да се предизвика ендотермна реакција на [[земјина атмосфера|атмосферскиот]] азот и кислородот во пламенот. Во градовите каде што сообраќајот е густ, количината на азотни оксиди е зголемена и може да биде дури и штетна.
 
Во присуство на повеќе кислород (O<sub>2</sub>), [[азотен моноксид|азотниот моноксид]] (NO) ќе реагира и ќе настане [[азотен диоксид]] (NO<sub>2</sub>), а временскиот период на овие реакции зависи од самата концентрација во воздухот, што може да се види од табелата:<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.branchenv.com/nox/nox_info.asp |title=NOx Removal |accessdate = 26 декември 2007. |publisher=Branch Environmental Corp }}</ref>
 
{| class=”wikitable”