Разлика помеѓу преработките на „Превлака“

Нема измена во големината ,  пред 3 месеци
нема опис на уредувањето
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
 
 
Во географската терминологија на дијалектите на [[Македонски јазик|македонскиот јазик]] ''превлака'' означува место меѓу две реки<ref name="Видоески">{{наведена книга|last=Видоески |first=Божидар|authorlink=Божидар Видоески|title=Географската терминологија во дијалектите на македонскиот јазик|year=1999|publisher=МАНУ|location=Скопје|language=македонски|isbn=9989-649-64-2|page=118}}</ref>, па од таа споредба географски терминот превлака се однесува на (потесно) копно помеѓу две водни пространства.
[[File:Превлаката меѓу Преспанските езера.jpg|thumb|Превлаката помеѓу Големото и Малото Преспанско Езеро погледната пдод планината Баба]]
Најпознати превлаки во светот се Панамската и Суецката превлака, додека во [[Македонија]] превлака постои на разделот помеѓу [[Преспанско Езеро|Големото]] и [[Мало Преспанско Езеро|Малото Преспанско Езеро]], која е создавана од дејството на ветровите и песочниот нанос од [[Стара Река (Германска)]]<ref>{{Наведена книга|title=Преспа - историска енигма|last=Јоновски|first=Кирил Ј.|publisher=|year=2002|isbn=|location=Скопје|pages=14}}</ref>.