Разлика помеѓу преработките на „Ага“

Додадени 56 бајти ,  пред 1 година
ситна поправка
(ситна поправка)
| data8 = Владини: [[Лала (титула)|Лала ]], [[Ага]], [[Хазинедар]]
}}
'''Ага''' ({{lang-tr|ğa}} – водач, владател) — назив кој во [[Османлиско Царство|Османлиското Царство]] се користел за заповедник во турската платеничка војска<ref name=”aga”>{{ДРМЈ|Ага}}</ref> или земјопоседник, заможенимотен граѓанин, господар.<ref name=”aga”/>. Подоцна, особено во [[XIX век]], ага„ага“ станал назив за угледни господа<ref name=”aga”/> кои главно биле школувани или пак заземале важни бирократски места. Така, како и [[бег]], оваа титула попримила смисла на „господин“. Во Османлиското Царство овој израз се употребувал за командирите на различни гранки од војната служба. Заповедникот на [[Јаничар|јаничарите]] бил познат како ага на јаничарите. Заповедниците на турската платена војска секогаш имале додаток, на пример: азап-ага, бешли-ага итн. Исто така, се додава и како титула зад личното име, на пример: Ахмет-ага, Смаил-ага, Таир-ага. Најпосле, Ага е често семејно име во [[Пакистан]] и во [[Авганистан]].
 
Во Османлиското Царство овој израз се употребувал за командири на различни гранки од војната служба. Заповедникот на јаничарите бил познат како ага на јаничарите. Заповедниците на турската платена војска секогаш имале додаток, на пр. азап-ага, бешли-ага.
 
Како титула се додава и како титула зад личното име, на пример Ахмет-ага, Смаил-ага, Таир-ага.
 
Ага е чест назив и семејно име во [[Пакистан]] и [[Авганистан]].
 
==Агата како тема во народното творештво==