Аголна фреквенција: Разлика помеѓу преработките

с (clean up, replaced: .|a → |a)
Во [[физика]]та, '''аголна фреквенција''' ω (познат и под термините''' аголна брзина, радијална фреквенција, кружна фреквенција, орбитална фреквенција, фреквенција на радијани''') е скаларна мерка на степенот на ротација. Таа се однесува на [[Аголно поместување|аголното поместување]] по единица време (на пример, во ротација) или степенот на промена на фазата на синусоидалната бранова форма (на пример, во осцилации и бранови), или како што е степенот на промена на аргументот на синусна функција.
 
Аголна фрекфенција (или аголна брзина) е големината на векторската количина на ''[[Аголна брзина|аголната брзина]]''. Терминот '''аголна фрекфенција на вектор ''' понекогаш се користи како синоним за векторската количина за аголната брзина.''' '''<ref name="UP1">{{Наведена книга|lasturl=http://books.google.com/?id=rAfF_X9cE0EC&printsec=copyright|title=Understanding physics|last= Cummings|first = Karen|authorlink = |author2 = Halliday, David|title date= Understanding physics2007|publisher = John Wiley & Sons Inc., authorized reprint to Wiley - India|date year= Second Reprint: 2007|isbn=978-81-265-0882-2|location = New Delhi|pages = 449, 484, 485, 487|url = http://books.google.com/?id=rAfF_X9cE0EC&printsec=copyright|doi = |id = |isbn authorlink= 978-81-265-0882-2}}</ref>
 
Oттука една [[Вртење|револуција]] е еднаква на 2π [[радијан]]и