Разлика помеѓу преработките на „Партија за демократски просперитет“

нема опис на уредувањето
 
'''Партијата за демократски просперитет (ПДП)''' ({{lang-sq|Partia për prosperitet demokratik}}) — [[политичка партија]] на етничките [[Албанци]] во [[Република Македонија]]. Основана е на [[15 април]] [[1990]].
 
==Резултати од парламентарни избори==
{|class=wikitable
|-
!Година на избори
!Лидер
!Број на гласови
!% на гласови
!Број на мандати
!+/–
!Влада
|-
![[Македонски парламентарни избори (1990)|1990]]
|[[Абдулади Вејсели]]
|
|
|{{composition bar|17|120|hex=#330099}}
|bgcolor="lightgrey"|
|{{yes2|Техничка влада}}
|-
![[Македонски парламентарни избори (1994)|1994]]
|[[Абдулади Вејсели]]
|
|
|{{composition bar|10|120|hex=#330099}}
|{{decrease}} 7
|{{yes2|СДСМ-[[ПДП]]}}
|-
![[Македонски парламентарни избори (1998)|1998]]
|[[Абдулади Вејсели]]
|
|
|{{composition bar|10|120|hex=#330099}}
|{{steady}} 0
|{{no2|Опозиција}}
|-
![[Македонски парламентарни избори (2002)|2002]]
|[[Абдулади Вејсели]]
|26,853
|2.25
|{{composition bar|2|120|hex=#330099}}
|{{decrease}} 8
|{{yes2|СДСМ-[[ДУИ]]-[[ПДП]]}}
|-
![[Македонски парламентарни избори (2006)|2006]]
|[[Абдулади Вејсели]]
|ДУИ
|
|{{composition bar|3|120|hex=#330099}}
|{{increase}} 1
|{{no2|Влада}}
|-
![[Македонски парламентарни избори (2008)|2008]]
|[[Абдулади Вејсели]]
|7,213
|0.73
|{{composition bar|0|120|hex=#330099}}
|{{decrease}} 3
|{{no2|}}
|-
![[Македонски парламентарни избори (2011)|2011]]
|[[Абдулади Вејсели]]
|277
|0.02
|{{composition bar|0|123|hex=#330099}}
|{{steady}} 0
|{{no2|Опозиција}}
|-
![[Македонски парламентарни избори (2014)|2014]]
|[[Абдулади Вејсели]]
|385
|0.03
|{{composition bar|34|123|hex=#330099}}
|{{steady}} 0
|{{no2|Опозиција}}
|-
![[Македонски парламентарни избори (2016)|2016]]
|[[Абдулади Вејсели]]
|1.143
|0.10
|{{composition bar|0|120|hex=#330099}}
|{{steady}} 0
|{{yes2|}}
|}
 
==Историја==