Разлика помеѓу преработките на „Ал-Каеда“

Нема измена во големината ,  пред 5 месеци
с
clean up, replaced: Април → април, Јуни → јуни
с (clean up, replaced: Април → април, Јуни → јуни)
Се тврдеше дека два документи запленети од канцеларијата на Меѓународната добротворна фондација во Сараево докажуваат дека името не било само присвоено од страна на муџахединското движење и дека група по име Ал-Каеда била основана во [[август]] [[1988]] година. Двата документи содржат записници од средби кои биле одржани за формирање на нова воена група и го содржат поимот „Ал-Каеда.<ref>{{Harvnb|Bergen|2006|p=75}}. Wright indirectly quotes one of the documents, based on an exhibit from the "Tareek Osama" document presented in <span class="plainlinks">[http://fl1.findlaw.com/news.findlaw.com/hdocs/docs/bif/usarnaout10603prof.pdf ''United States v. Enaam M. Arnaout'']</span>.</ref>“
 
Поранешниот секретар за надворешни работи на Британија, [[Робин Кук]], напишал дека зборот Ал-Каеда треба да се преведе како „базата на податоци“ (the database), бидејќи првично се однесувал на компјутерско досие со илјадници муџахедински војници кои биле регрутирани и обучени со помош на [[ЦИА]] за да се победат [[Руси]]те<ref>{{наведени вести|author=Robin Cook |url=http://www.guardian.co.uk/uk/2005/jul/08/july7.development |title=Robin Cook: The struggle against terrorism cannot be won by military means |work=The Guardian |location=UK |date= July 8, 2005|accessdate=May 8, 2011 | archiveurl= http://web.archive.org/web/20110514051125/http://www.guardian.co.uk/uk/2005/jul/08/july7.development| archivedate= May 14, 2011 <!--DASHBot-->}}</ref>. Во Априлаприл 2002 година групата го презела името Qa'idat al-Jihad, што значи „''основата на Џихадот''“. Според [[Диа Рашван]] ова било најверојатно резултат на спојувањето на странските гранки од групата за египетски џихад (Египетски исламски џихад), водена од [[Ајман Ал Завахири]], со групите кои Бин Ладен ги зел под своја контрола откако се вратил во [[Авганистан]] во средината на 1990-тите"<ref>„[http://weekly.ahram.org.eg/2003/619/op13.htm After Mombassa]“, ''Al-Ahram Weekly Online'', 2-8 јануари 2003, (Issue No. 619).</ref>.
 
== Идеологија ==
== Верска компатибилност ==
[[Абдел Бари Атван]] пишува:
{{quote|Сè додека теолошката платформа на лидерите е во суштина салафиска, чадорот на организацијата е доволно широк за да опфати различни школи на мислата и политички тенденции. Членовите и поддржувачите на Ал-Каеда вбројуваат и луѓе поврзани со [[вехабизам|вехабизмот]], шафизмот, маликизмот и ханефизмот. Дури има и некои чии верувања и практики се директно во судир со салафизмот, како на пример Јунисјунис Калис, кој е еден од водачите на авганистанските муџахедини. Тој е мистик кој посетува гробници на светци и бара нивни благослови – практики кои се штетни за вехабиското-[[селафизам|селафистичката]] школа на Бин Ладен. Единствениот исклучок на оваа пан-исламска политика е шиизмот. Ал-Каеда е против шиизмот бидејќи го смета за ерес. Во Ирак јавно објавиле војна на Организацијата Бадр, која целосно соработувала со САД и сега сметаат дека дури и шиитите се легитимни цели за акти на насилство<ref name=AbdelBariAtwan>Abdel Bari Atwan. "The Secret History of Al Qaeda", p. 233. University of California Press, 2006. ISBN 0-520-24974-7.</ref>}}
 
== Историја ==