Разлика помеѓу преработките на „Ал-Каеда“

Одземени 198 бајти ,  пред 1 месец
нема опис на уредувањето
с (→‎Нападите на 11 септември: clean up, replaced: година}} → }})
|датуми = 11 август 1988 – денес
|подрачје = Цел свет
|идеологија = [[Сунитски исламизам]]<br /> [[Шеријат]]<br />[[Исламски фундаментализам]]<ref>{{Harvnb|Atwan|2006|p=40}}</ref><br />[[Такфири]]<ref>http://www.fas.org/irp/crs/RS21745.pdf</ref><br />[[Пан исламизам]]<br />[[Светски халифат]]<ref authorname="spiegel1">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.spiegel.de/international/0,1518,369448,00.html |title=The Future of Terrorism: What al-Qaida Really Wants – SPIEGEL ONLINE – News – International |work=Der Spiegel |date=September 11, 2001 |accessdate=October 18, 2011}}</ref><ref>{{наведени вести| url=http://my.telegraph.co.uk/riteman/riteway/16309030/al-qaeda-seeks-global-dominance/ |location=London |work=The Daily Telegraph |archiveurl=https://archive.is/oW5v|archivedate=2012-07-20}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.thepolitic.com/archives/2005/07/27/jihadists-want-global-caliphate/ |title=Jihadists Want Global Caliphate |publisher=ThePolitic.com |date=July 27, 2005 |accessdate=October 18, 2011}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|author=John Pike |url=http://www.globalsecurity.org/military/world/para/al-qaida.htm |title=Al-Qaida |publisher=Globalsecurity.org |accessdate=October 18, 2011}}</ref><ref>{{наведени вести| url=http://www.guardian.co.uk/world/2004/mar/21/alqaida.terrorism |location=London |work=The Guardian | first=Jason | last=Burke | title=What exactly does al-Qaeda want? | date=March 21, 2004}}</ref><br />[[кудбизам]]<br />[[вехабизам]]<ref>[http://www.globalpolitician.com/23661-saudi#_ftn15 Saudi Arabia, Wahhabism and the Spread of Sunni Theofascism] retrieved 3 June 2012</ref><br />[[Џихад]]<ref authorname=Moghadam>{{Наведена книга|last=Moghadam|first=Assaf|title=The Globalization of Martyrdom: Al Qaeda, Salafi Jihad, and the Diffusion of Suicide Attacks|year=2008|publisher=Johns Hopkins University|isbn=978-0-8018-9055-0|pages=48}}</ref><ref authorname="livsey2005">{{Наведена мрежна страница | title = Special Reports – The Salafist Movement: Al Qaeda's New Front | url = http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/front/special/sala.html | last = Livesey | first = Bruce | work = PBS Frontline | publisher= WGBH educational foundation | date = 25 јануари 2005}}</ref>
|статус = {{знамеикона|USA}} Прогласена за [[терористичка организација]] од [[Стејт департмент]]<ref authorname=USTerrorList>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.state.gov/s/ct/rls/fs/2002/12535.htm|title=Foreign Terrorist Organizations List|publisher=[[United States Department of State]]|accessdate=August 3, 2007| archiveurl = http://web.archive.org/web/20070712193357/http://www.state.gov/s/ct/rls/fs/2002/12535.htm| archivedate = July 12, 2007}}&nbsp;– [[U.S. State Department list of Foreign Terrorist Organizations|USSD Foreign Terrorist Organization]]</ref><br /> {{знамеикона|GBR}} Прогласена за [[Терористичко дело 2000]] од страна на [[Хоум Офис]]<ref authorname=UKTerrorList>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.opsi.gov.uk/acts/acts2000/20000011.htm|title=Terrorism Act 2000|publisher=[[Home Office]]|accessdate=August 14, 2007| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070811053906/http://www.opsi.gov.uk/ACTS/acts2000/20000011.htm| archivedate= August 11, 2007 <!--DASHBot-->}}&nbsp;– [[Terrorism Act 2000]]</ref><br />{{знамеикона|Европска Унија}} Прогласена за терористичка организација од [[ЕУ]]<ref authorname=EUTerrorList>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.state.gov/s/ct/rls/45394.htm|title=Council Decision|publisher=[[Council of the European Union]]|accessdate=August 14, 2007| archiveurl = http://web.archive.org/web/20070714142855/http://www.state.gov/s/ct/rls/45394.htm| archivedate = July 14, 2007}}</ref><br />{{знамеикона|India}} Незаконска од страна на Индиската влада<ref authorname=IndiaTerrorList>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.mha.nic.in/uniquepage.asp?Id_Pk=292|title=Terrorism Act 2000|publisher=[[Ministry of Home Affairs (India)]]|accessdate=May 20, 2012}}</ref>
|size= 500–1,000 operatives (2001)<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.harpers.org/archive/2006/07/sb-al-qaeda-new-members-badly-needed-1151963690 |title=The Al Qaeda Clubhouse: Members lacking, By Ken Silverstein (Harper's Magazine) |publisher=Harpers.org |accessdate=March 22, 2010}}</ref>}}
'''Ал-Каеда''' ({{lang-ar|القاعدة}}) е глобална воена [[исламизам|исламистичка]] [[терористичка организација]] основана од [[Осама Бин Ладен]] во периодот помеѓу [[август]] [[1988]]<ref authorname=bergen75>{{Harvnb|Bergen|2006|p=75}}.</ref> и крајот на [[1989]] година<ref authorname="al-Fadl">{{cite court |litigants= United States v. Usama bin Laden et al.|vol= S (7) 98|reporter= Cr.|opinion= 1023|pinpoint= Testimony of Jamal Ahmed Mohamed al-Fadl|court= United States District Court for the Southern District of New York|date= 6 февруари 2001|url=http://cryptome.org/usa-v-ubl-02.htm}}</ref>. Работи како мрежа од мултинационална армија од лица без државјанство и радикалното движење на сунитите за глобален [[џихад]] и интерпретација на [[шеријат]]от. Прогласена е за „''терористичка организација''“ од страна на [[САД]], [[Обединетото Кралство]], [[Совет за безбедност на ОН|Советот за безбедност на ОН]], [[Европската Унија]], [[НАТО]] и многу други држави.
 
Ал-Каеда нападнала цивилни и воени мети во повеќе земји, како [[Терористички напади од 11 септември 2001 година|нападите на 11 септември]], бомбардирањата на амбасадата на САД во [[1998]] година и бомбардирањата на Бали во [[2002]] година. Владата на САД им возвратила со започнување на [[Војна против тероризмот]]. Ал-Каеда продлжила да постои и да се проширува. Со смртта на главните комуникатори, како [[Анвар ал Авлаки]], способноста на „брендот“ Ал-Каеда да инспирира, мотивира и и да внесува страв, нагло се намалила<ref>{{наведени вести |url=http://www.forbes.com/sites/realspin/2011/10/06/the-al-qaeda-brand-died-last-week/ |title=The al-Qaeda Brand Died Last week|work=Forbes |date=September 6, 2011 |accessdate=September 7, 2011}}</ref> .
 
Карактеристичните техники вклучуваат [[самоубиствен бомбашки напад|самоубиствени напади]] и истовремени бомбашки напади на различни цели<ref>{{Harvnb|Wright|2006|pp=107–108, 185, 270–271}}</ref>. Во овие активности се вклучени членови на движењето кои се заколниле на лојалност кон [[Осама бин Ладен]], или пак побројните индивидуалци поврзани со Ал-Каеда кои поминале низ обука во еден од нивните кампови во [[Авганистан]], [[Пакистан]], [[Ирак]] или [[Судан]], но не положиле никаква заклетва<ref>{{Harvnb|Wright|2006|p=270}}.</ref>. Идеолозите на Ал-Каеда предвидуваат целосно отфрлање на сите странски влијанија во муслиманските земји и создавање на нов исламски [[калифат]] ширум светот.<ref authorname="spiegel1"/><ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.mi5.gov.uk/output/al-qaidas-ideology.html |title=al Qaida’s Ideology|publisher=MI5|accessdate=May 19, 2012|archiveurl=http://archive.is/sMxb|archivedate=August 5, 2012}}</ref><ref>{{наведени вести|url=http://www.economist.com/node/21525400 |title=Dreaming of a caliphate|date=Aug 6, 2011|newspaper=The Economist|accessdate=May 19, 2012}}</ref>. Според некои верувања се смета дека христијанско- еврејскиот сојуз е заговор за уништување на исламот.<ref>Fu'ad Husayn `Al-Zarqawi, "The Second Generation of al-Qa’ida, Part Fourteen," ''Al-Quds al-Arabi'', July 13, 2005</ref>. [[Салафисти]]те веруваат дека убивањето на цивили е религиски одобрено и не прифаќаат религиско свето писмо кое забранува убиство на цивили и смртоносни борби<ref authorname="Moghadam"/><ref authorname=Ranstorp>{{Наведена книга|last=Ranstorp|first=Magnus|title=Unconventional Weapons and International Terrorism|year=2009|publisher=Routledge|isbn=978-0-415-48439-8|pages=33}}</ref>. Ал-Каеда исто така е против законите создадени од човекот и сака да ги замени со тврдокорната форма на шеријатскиот закон.<ref authorname="LT246">{{Наведена книга|author= Lawrence Wright|title=The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11|publisher= Knopf|year= 2006|pages= 246|isbn= 0-375-41486-X|oclc=}}</ref>
 
Ал-Каеда е исто така одговорна за иницирање на секташко насилство меѓу муслиманите.<ref>Dragons and Tigers: A Geography of South, East, and Southeast Asia – (2011) – Barbara A. Weightman</ref>. Ал-Каеда не ги толерира гранките на исламот кои не се сунитски, ги прогласува за неверници ([[текфир]]) и ги исклучува од заедницата. Лидерите на Ал-Каеда ги сметаат либералните муслимани, [[Шиити]]те, [[Суфити]]те, [[Ахмади]]те и други секти за еретици и имаат извршено напади врз нивните џамии, како и напади за време на нивните собири.<ref>Security strategy and transatlantic relations (2006) Roland Dannreuther</ref>. Примери за секташки напади се бомбардирањата на верската заедница [[Језиди]], бомбардирањата на градот Садр, масакрот Ашура и бомбардирањата на [[Багдад]] во април [[2007]] година.<ref>Jihad and Just War in the War on Terror (2011) Alia Brahimi</ref>
Филозофијата на управување на Ал-Каеда е опишана како „''централизација на одлука и децентрализација на извршување''“"<ref>al-Hammadi, Khalid, "The Inside Story of al-Qa'ida", part 4, ''Al-Quds al-Arabi'', March 22, 2005</ref> . После војната против тероризмот се сметало дека лидерството на Ал-Каеда станало ''географски изолирано'', што довело до појава на ''децентрализирано лидерство на регионални групи користејќи го брендот на Ал-Каеда''.<ref>{{Наведена мрежна страница|author=Aug 13, 2004 |url=http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/FH13Ak05.html |title=Evolution of the al-Qaeda brand name |publisher=Atimes.com |date=August 13, 2004 |accessdate=March 22, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100411010338/http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/FH13Ak05.html| archivedate= April 11, 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.sitemaker.umich.edu/satran/files/twq06spring_atran.pdf |title=The Moral Logic and Growth of Suicide Terrorism&nbsp;– SPRING 2006 |format=PDF |accessdate=March 22, 2010}}</ref>“
 
Многу експерти за тероризам сметаат дека глобалното [[џихад|џихадско движење]] на било кое ниво не е предводено од лидерите на Ал-Каеда. Иако Бин Ладен пред неговата смрт сè уште имал големо идеолошко влијание врз некои муслимански екстремисти, сепак експертите тврдат дека Ал-Каеда била фрагментирана со текот на годините во различни регионални движења кои немаат голема меѓусебна поврзаност. [[Марк Сагеман]], психијатар и поранешен советник во [[ЦИА|Централната разузнавачка агенција]], рекол дека сега Ал-Каеда: „ќе биде само симболичка ознака за движење кое е насочено против Западот. Не постои чадор-организација. Ние сакаме во нашите глави да си создадеме измислен ентитет, но тоа не е реалноста со која се соочуваме“<ref authorname="FT Threat">{{наведени вести|last=Blitz|first=James|journal=Financial Times|title=A threat transformed|date=19 јануари 2010|url=http://www.ft.com/cms/s/0/af31e344-0499-11df-8603-00144feabdc0.html}}</ref>.
 
Ова гледиште го отсликува исказот на Осама Бин Ладен во неговото интервју од октомври [[2001]] година за [[Тајсер Алуни]]:
Па ситуацијата не е онаква како што ја отсликува Западот, дека постои една организација со одредено име (како на пример Ал-Каеда) и така натаму. Тоа име е многу старо. Се родило без наша намера. Братот Абу Убеида... основал воена база за да ги оспособи младите момчиња да се борат против злобната, арогантна, брутална, тероризирачка Советска Империја...Значи ова место било наречено „База“, како база за обука, па ова име останало и се проширило. Ние не сме одделени од оваа нација. Ние сме деца на нацијата и сме неодвоив дел од неа и од оние јавни демонстрации кои се проширија од Далечниот Исток, од Филипините , до Индонезија, Малезија, Индија, Пакистан , Мавританија... и така дискутираме за свеста на оваа нација.“</blockquote>
 
Како и да е, други ја гледаат Ал-Каеда како интегрирана мрежа кој е предводена строго од пакистанските племенски области и која има моќна стратешка цел. Брус Хофман, експерт за тероризам на Универзитетот Џорџтаун вели: „Ме изненадува тоа што луѓето мислат дека не постои противник и дека нашиот противник нема стратешки пристап.“<ref authorname="FT Threat"/>
 
Ал-Каеда ги има следниве директни филијали:
[[Податотека:Hamid Mir interviewing Osama bin Laden.jpg|thumb|300px|[[Пакистан]]скиот новинар [[Хамид Мир]] во интервју со лидерот на Ал-Каеда Осама Бин Ладен во 1997 година во Авганистан]]
 
Информациите добиени од [[Џамал Ал Фадл]] им обезбедиле груба слика на американските власти за тоа како е организирана групата. Иако веродостојноста на информациите добиени од Ал Фадл и мотивацијата за неговата соработка се спорни, моменталната информираност на американските власти во врска со Ал-Каеда се базира најмногу на неговото сведочење.<ref authorname="first informant">{{Harvnb|McGeary|2001}}.</ref>.
 
[[Осама бин Ладен]] бил историски најзначаен [[емир]] или командант и главен оперативен шеф на Ал-Каеда пред да биде убиен на [[1 мај]] [[2011]] година од страна на силите на САД. [[Ајман ал Завахири]], заменик оперативен шеф на Ал-Каеда пред смртта на Бин Ладен, ја презел улогата на командант како што било објавено од Ал-Каеда на [[16 јуни]] [[2011]] година, заменувајќи го [[Саиф ал Адел]] кој бил привремен командант<ref>{{наведени вести|url=http://www.nytimes.com/aponline/2011/06/16/world/middleeast/AP-ML-Al-Qaida-Zawahri.html?hp |title="Al-Qaida Says Al-Zawahri Has Succeeded Bin Laden", June 16, 2011, Associated Press |work=The New York Times |date=June 16, 2011 |accessdate=June 6, 2011}}</ref>.
=== Командна структура ===
 
Кога го прашале комесарот на лондонската полиција [[Сер Ијан Блер]] за можноста Ал-Каеда да е вмешана во [[Бомбашки напади во Лондон (2005)|бомбардирањата на Лондон]] на [[7 јули]] [[2005]] година тој одговорил: „''Ал-Каеда не е организација. Ал-Каеда е начин на работење... ова ја има ознаката на тој пристап... Ал-Каеда очигледно има способност да обезбеди обучување...да обезбеди експертиза... и мислам дека тоа всушност е она што се случи овде''<ref authorname='foxnewsblair'>{{наведени вести| title=Cops: London Attacks Were Homicide Blasts | date= July 15, 2005| url =http://www.foxnews.com/story/0,2933,162476,00.html |publisher=Fox News | accessdate =June 15, 2008 }}</ref>.“
 
Како и да е, на [[13 август]] [[2005]] година, весникот „[[The independent]]“, врз основа на полицијата и истрагата на службата за безбедност (MI5) објавил дека бомбардерите дејствувале независно од главниот организатор на терористичките напади на Ал-Каеда<ref>{{наведени вести| title= London bombings: the truth emerges | url=http://news.independent.co.uk/uk/crime/article305547.ece | first=Jason | last=Bennetto |author2=Ian Herbert |work=The Independent |location=UK | date=August 13, 2005 | accessdate=December 3, 2006| archiveurl= http://web.archive.org/web/20061026100045/http://news.independent.co.uk/uk/crime/article305547.ece| archivedate= October 26, 2006 <!--DASHBot-->}}</ref>.
Што точно е Ал-Каеда или што беше, останува спорно. Авторот и новинар [[Адам Куртис]] тврди дека идејата на Ал-Каеда како формална организација првенствено е американска измислица. Куртис тврди дека името „''Ал-Каеда''“ првпат го привлекло вниманието на јавноста во [[2001]] година на судењето на Бин Ладен и четворицата мажи обвинети за бомбардирањата во 1998 година на амбасадата на САД во [[Источна Африка]]:
 
<blockquote>Реалноста е дека Бин Ладен и Ајман ал Завахири станале центар на една асоцијација од разочарани исламистички војници кои биле привлечени од новата стратегија. Но организација не постоела. Ова биле војници кои најчесто ги планирале своите операции и очекувале од Бин Ладен финансирање и помош. Тој не бил нивен командант. Исто така нема доказ дека Бин Ладен го користел поимот „ал-каеда“ како име кое се однесува на некоја група сè до 11 септември кога сфатил дека ова е терминот кој Американците им го дале.<ref authorname="The Power of Nightmares">[http://www.archive.org/details/ThePowerOfNightmares ''The Power of Nightmares''], BBC Documentary.</ref></blockquote>
 
Од правна гледна точка, Министерството за правда на САД требало да покаже дека Бин Ладен бил лидер на криминална организација за да може да го обвини „''во отсуство''“ според правилникот на РИЦО. Името на организацијата и детали за нејзината структура биле добиени од сведочењето на [[Џамал ал Фадл]], кој кажал дека бил основач на организацијата и поранешен вработен на Бин Ладен.<ref>{{Наведена мрежна страница|last=McCloud|first=Kimberly|title=WMD Terrorism and Usama bin Laden |url=http://cns.miis.edu/reports/binladen.htm|work=CNS Reports|publisher=James Martin Center for Nonproliferation Studies|accessdate=May 4, 2011|author2=Osborne, Matthew|date=March 7, 2001| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110506145417/http://cns.miis.edu/reports/binladen.htm| archivedate= May 06 2011 <!--DASHBot-->}}</ref>. Ал Фадл веќе бил осуден за заговор за напад на воените установи на САД ,па неговото сведочење било дел од договорот за да добие помала казна. Поради ова, како и поради неговото нечесно минато, се појавиле сомневања за веродостојноста на неговото сведочење.<ref authorname="first informant"/><ref>{{наведени вести
|url=http://edition.cnn.com/2001/LAW/02/13/Embassy.bombings.trial/
|title=Witness: Bin Laden planned attack on U.S. embassy in Saudi Arabia
|date=13 февруари 2001}}</ref>. Сем Шмидт, еден од неговите адвокати рекол:
 
<blockquote>Имаше одредени делови од сведочењето на Ал Фадл кои ги сметам за лага, давајќи им слика која им помогна на Американците да се здружат против Ал-Каеда. Мислам дека лажеше во сведочењето со цел да создаде слика за Ал-Каеда како обединета организација. Тоа ја направи Ал-Каеда новата мафија или новите комунисти. Ги направи препознатливи како група и оттука го направи полесно прогонувањето на било која личност поврзана со Ал-Каеда, за било какви дела или изјави од страна на Бин Ладен.<ref authorname="The Power of Nightmares"/></blockquote>
 
=== Теренски оперативци ===
Бројот на лица во организацијата кои поминале низ одредена воена обука и се способни да управуваат со бунтовнички сили, во голема мера е непознат. Во [[2006]] година било проценето дека Ал-Каеда имала неколку илјади команданти распоредени во 40 различни држави<ref authorname="Cassidy">{{Harvnb|Cassidy|2006|p=9}}.</ref>. Од [[2009]] година се верувало дека од 200 до 300 членови биле сè уште активни команданти.<ref>{{Наведена мрежна страница
|url=http://www.slate.com/id/2211994/
|title=The Terrorists-Are-Dumb Theory: Don't mistake these guys for criminal masterminds
 
=== Бунтовнички сили ===
Според [[Роберт Касиди]], Ал-Каеда контролира две одделни сили поставени заедно со бунтовниците во [[Ирак]] и [[Пакистан]]. Првите биле „организирани, обучени и опремени како бунтовнички борбени сили“ во [[Советска војна во Авганистан|советско-авганистанската војна]]<ref authorname="Cassidy"/> . Биле составени најмногу од странски муџахедини од Саудиска Арабија и Јемен. Многу продолжиле да се борат и во Босна и Сомалија за глобален џихад. Другата група, околу 10.000, живеат во западните држави и се здобиле со основна борбена обука<ref authorname="Cassidy"/>.
 
Други аналитичари го опишале ранкот и досието на Ал-Каеда како „претежно арапско“ во првите години на оперирање, а од 2007 година вклучува и „други луѓе“<ref>[http://www.meforum.org/article/1710 Jihad's New Leaders] by Daveed Gartenstein-Ross and Kyle Dabruzzi, ''Middle East Quarterly'', Summer 2007</ref>. Било проценето дека 62 % од членовите на Ал-Каеда имаат високо образование<ref>{{Наведена мрежна страница|author=July 3, 2007 |url=http://www.canada.com/nationalpost/news/story.html?id=c841b52c-b2e7-4e41-b27e-33d10245b935&k=0 |title=Today's jihadists: educated, wealthy and bent on killing? |publisher=Canada.com |date=July 3, 2007 |accessdate=March 22, 2010}}</ref>.
=== Финансирање ===
 
Во 1990-тите, некои финансиски средства за Ал-Каеда биле од личното богатство на Осама бин Ладен<ref authorname="Forbes_May_5_2011">[http://www.forbes.com/2001/09/14/0914whoisobl.html Who is Bin Laden?] retrieved May 5, 2011</ref>. До [[2001]] година Авганистан станал политички комплексен. Со многу финансиски извори за Ал-Каеда, финансиската улога на Осама бин Ладен прилично се намалила. Изворите во [[2001]] година ги вклучуваат и [[Џамал ал Исламија]] и Исламскиот Џихад.<ref>[http://www.forbes.com/2001/09/14/0914ladenmoney.html Cost of bin Laden] retrieved May 5, 2011</ref>. Други извори на приход во 2001 година ги вклучуваат и шверцот на хероин и донациите од поддржувачи од [[Кувајт]], [[Саудиска Арабија]] и други исламски држави. [[Викиликс]] објавила меморандум на државниот секретар на САД испратен во 2009 година според кој основен извор на финансирање на сунитските терористички групи е Саудиска Арабија<ref>Eric Lichtbau and Eric Schmitt [http://www.nytimes.com/2010/12/06/world/middleeast/06wikileaks-financing.html Cash Flow to Terrorists Evades U.S. Efforts] ''[[The New York Times]]'', December 5, 2010</ref>.
 
== Стратегија ==
 
На [[11 март]] [[2005]] година, весникот „''Al-Quds Al-Arabi''“ објавил извадоци од документот на [[Саиф ал Адел]] „Стратегијата на Ал-Каеда кон 2020 година“.<ref authorname=Atwan>{{Наведена книга|url=http://books.google.com/books?id=ypICzykNXiAC&pg=PA221&lpg=PA221&dq=makkawi+strategy+2020&publisher=bl&ots=1iFik9U91G&sig=vF2xfwHZ76rhNWD74T2nSmonrdc&hl=en&ei=GJo7TOLyJYH88AbAu4GPBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CCMQ6AEwBA#v=onepage&q=makkawi%20strategy%202020&f=false |title=Abdel Bari Atwan. "The Secret History of Al Qaeda", p. 221. University of California Press, 2006. ISBN 0-520-24974-7 |publisher=Google Books |date=March 11, 2005 |accessdate=May 8, 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110512042028/http://books.google.com/books?id=ypICzykNXiAC&pg=PA221&lpg=PA221&dq=makkawi+strategy+2020&publisher=bl&ots=1iFik9U91G&sig=vF2xfwHZ76rhNWD74T2nSmonrdc&hl=en&ei=GJo7TOLyJYH88AbAu4GPBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CCMQ6AEwBA| archivedate= May 12, 2011 <!--DASHBot-->}}</ref><ref>[http://www.jamestown.org/programs/gta/single/?tx_ttnews[tt_news&#93;=181&tx_ttnews[backPid&#93;=238&no_cache=1 title=Al-Qaeda's Strategy Until 2020, by Stephen Ulph, May 5, 2005], [[The Jamestown Foundation]]</ref>. [[Абдел Бари Атван]] сумира дека оваа стратегија опфаќа пет фази за да се ослободи заедницата од сите форми на угнетување:
# да се испровоцираат САД да нападнат некоја муслиманска земја;
# да се поттикне локалната отпорност кон окупаторските сили;
# да се прошири конфликтот во соседните земји и да се вовлечат САД во долга војна на загуби;
# да се преориентира Ал-Каеда кон идеологија и сет од оперативни принципи кои лесно можат да бидат прифатени во други земји, без да се бара директна команда и контрола и преку нив да се предизвикаат напади против држави кои се во сојуз со САД сè додека тие не се откажат од конфликтот, како што се случило со бомбардирањата на возот во Мадрид во 2004 година, но кои го немале истиот ефект со бомбардирањата во Лондон на 7 јули 2005 година;
# економијата на САД конечно ќе колабира под притисок од повеќе активности на бројни места, правејќи економскиот систем ширум светот кој е зависен од САД исто така да колабира, што би довело до глобална политичка нестабилност, што пак води до глобален џихад предводен од Ал-Каеда и тогаш би бил поставен Вехапскиот калифатот низ светот<ref authorname=Atwan/>.
 
== Потекло на поимот ==
== Верска компатибилност ==
[[Абдел Бари Атван]] пишува:
{{quote|Сè додека теолошката платформа на лидерите е во суштина салафиска, чадорот на организацијата е доволно широк за да опфати различни школи на мислата и политички тенденции. Членовите и поддржувачите на Ал-Каеда вбројуваат и луѓе поврзани со [[вехабизам|вехабизмот]], шафизмот, маликизмот и ханефизмот. Дури има и некои чии верувања и практики се директно во судир со салафизмот, како на пример Јунис Калис, кој е еден од водачите на авганистанските муџахедини. Тој е мистик кој посетува гробници на светци и бара нивни благослови – практики кои се штетни за вехабиското-[[селафизам|селафистичката]] школа на Бин Ладен. Единствениот исклучок на оваа пан-исламска политика е шиизмот. Ал-Каеда е против шиизмот бидејќи го смета за ерес. Во Ирак јавно објавиле војна на Организацијата Бадр, која целосно соработувала со САД и сега сметаат дека дури и шиитите се легитимни цели за акти на насилство<ref authorname=AbdelBariAtwan>Abdel Bari Atwan. "The Secret History of Al Qaeda", p. 233. University of California Press, 2006. ISBN 0-520-24974-7.</ref>}}
 
== Историја ==
[[Податотека:Afghan Muja crossing from Saohol Sar pass in Durand border region of Pakistan, August 1985.png|thumb|upright]]
 
Корените на Ал-Каеда како мрежа која поттикнува [[тероризам]] низ светот и обучува оперативци може да се побараат во Советската војна во Авганистан ([[декември]] [[1979]] - [[февруари]] [[1989]])<ref>{{наведени вести|last=Cooley|first=John K.|authorlink=John K. Cooley|title=Unholy Wars: Afghanistan, America and International Terrorism|work=[[Demokratizatsiya]]|date=Spring 2003|url=http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3996/is_200304/ai_n9199132|format=reprint}}</ref>. [[САД]] го гледале конфликтот во [[Авганистан]], меѓу авганистанските марксисти во сојуз со советските трупи од една страна и авганистанските муџахедини, од кои некои биле радикални исламски војници, на другата страна, како флагрантен случај на советски експанзионизам и агресија. САД праќале средства преку пакистанската разузнавачка агенција до авганистанските муџахедини кои се бореле против советската окупација во програма на ЦИА наречена „[[Операција Циклон]]“.<ref authorname="1986-1992-CIA-AND-BRITISH-RECRUIT-AND-TRAIN-MILITANTS-WORLDWIDE-TO-HELP-FIGHT-AFGHAN-WAR">{{Наведена мрежна страница
|title=1986–1992: CIA and British Recruit and Train Militants Worldwide to Help Fight Afghan War
|url=http://www.cooperativeresearch.org/context.jsp?item=a86operationcyclone
|publisher=Cooperative Research History Commons}}</ref>.
 
Во исто време, се поголем број на арапски муџахедини се приклучувале на [[џихад]]от против [[Демократска република Авганистан|авганистанскиот марксистички режим]], потпомогнати од интернационалните муслимански организации, особено од [[Мактаб ал Кидамат]]<ref authorname=MAKTAB-AL-KHIDAMAT-GLOBALSECURITY>{{Наведена мрежна страница
|title=Maktab al-Khidamat
|url=http://www.globalsecurity.org/security/profiles/maktab_al-khidamat.htm
Почнувајќи во 1987 година, Азам и Бин Ладен започнале да формираат кампови во Авганистан<ref>{{Harvnb|Sageman|2004|p=35}}.</ref>.
 
Финансиската поддршка за авганистанските исламски војници од страна на владата на САД била суштинска. Помошта за [[Гулбудин Хекматијар]], авганистански муџахедински лидер и основач на радикалната исламска воена фракција [[Хезб и Ислами]], била проценета на 600 милиони долари. Подоцна, во раните 1990-ти години, кога поддршката од [[САД]] била прекината, Хекматијар почнал да соработува со Бин Ладен<ref>Bergen, Peter L., ''Holy war, Inc.: Inside the Secret World of Osama bin Laden'', New York: Free Press, c2001., p.70-1</ref>. Освен илјадниците милиони долари американска помош, Хекматијар исто така добил голема помош и од Саудијците<ref>Bergen, Peter L., ''Holy war, Inc.: inside the secret world of Osama bin Laden'', New York: Free Press, c2001., p. 69</ref>. Постојат докази дека [[ЦИА]] ја поддржувала [[трговија со дрога|трговијата со дрога]] на Хекматијар, давајќи му имунитет за неговата незаконска трговија од која биле финансирани операциите на неговата воена фракција<ref authorname=Rienzo>Interview with Alfred McCoy, November 9, 1991 by [[Paul DeRienzo]][http://www.bearcave.com/bookrev/nugan_hand.html]</ref>.
 
МАК и странските муџахедини или „Авганистански Арапи“ немале голема улога во војната. Додека повеќе од 250.000 авганистански муџахедини се бореле против Советскиот сојуз и комунистичката авганистанска влада, било проценето дека не повеќе од 2.000 странски муџахедини биле на полето.<ref>{{Harvnb|Wright|2006|p=137}}.</ref>. Странските муџахедини доаѓале од 43 земји и вкупниот број кои учествувале во авганистанското движење помеѓу 1982 и 1992 година изнесувал 35.000<ref authorname=THE-WAR-ON-TERROR-AND-THE-POLITICS-OF-VIOLENCE-IN-PAKISTAN>{{Наведена мрежна страница
|title=The War on Terror and the Politics of Violence in Pakistan
|url=http://www.jamestown.org/news_details.php?news_id=54
Кон крајот на [[Црвена армија|Советската воена мисија]] во Авганистан, некои муџахедини сакале да ги прошират своите операции за да опфатат и други делови на светот со исламистички борби, како на пример [[Израел]] и [[Кашмир]]. За да се продолжат овие аспирации биле формирани голем број на меѓусебно поврзани организации.
 
Една од овие била организацијата која на крај ќе биде наречена Ал Каеда, основана од страна на Бин Ладен на првичен состанок одржан на [[11 август]] [[1988]] година.<ref authorname=THE-OSAMA-BIN-LADEN-I-KNOW>{{Наведена мрежна страница
|title=The Osama bin Laden I know
|url=http://www.tpmcafe.com/story/2006/1/18/13810/7770
|archiveurl = http://web.archive.org/web/20070101144608/http://www.tpmcafe.com/story/2006/1/18/13810/7770| archivedate = 1 јануари 2007}}</ref>. Белешки од состанокот на Бин Ладен и останатите на [[20 август]] [[1988]] година, укажуваат дека Ал-Каеда тогаш била формална група: „организирана исламска фракција, чија цел е да го возвиши Божјиот збор и да ја направи неговата религија победничка“. Листата на барања за членство ги вклучувала следниве: способност за слушање, добри манири, послушност и давање завет за послушност кон надредените<ref>{{Harvnb|Wright|2006|pp=133–134}}.</ref>.
 
Според Рајт, вистинското име на групата не било употребувано во јавни изјави бидејќи „нејзиното постоење сè уште било чувано во тајност“<ref>{{Harvnb|Wright|2006|p=260}}.</ref>. Според неговите истражувања Ал-Каеда била формирана на [[11 август]] [[1988]] година, на средба помеѓу „неколку лидери од повисок ранг“ на Египетскиот исламски џихад, [[Абдула Азам]], и Бин Ладен каде било договорено да се здружат парите на Бин Ладен со стручноста на организацијата Исламски џихад и да ја воведат џихадската кауза насекаде откако Советскиот сојуз се повлекол од Авганистан<ref authorname="RebellionWright">{{Harvnb|Wright|2008}}.</ref>.
 
Бин Ладен сакал да основа невоени операции во други делови од светот, за разлика од Азам кој сакал да се фокусира на воени кампањи. Откако Азам бил убиен во [[1989]] година, МАК се разделила, а голем број се придружиле на организацијата на Бин Ладен.
Завахири и [[Египетски исламски џихад|Египетскиот исламски џихад]] (ЕИЏ), кои биле јадрото на Ал-Каеда, но исто така биле ангажирани во одделни операции против египетска влада, немале среќа во [[Судан]]. Во 1993 година, млада ученичка била убиена во неуспешен обид на ЕИЏ за убиство на египетскиот премиер [[Атеф Седики]]. Египетското јавно мислење се свртило против исламистичките бомбардирања и полицијата уапсила 280 членови на џихадот, а погубила 6.<ref>{{Harvnb|Wright|2006|p=186}}.</ref>.
 
Поради постојаните вербални напади на кралот Фахд од Саудиска Арабија од страна на Бин Ладен, на [[5 март]] [[1994]] година Фахд испратил емисар во Судан барајќи го пасошот на Бин Ладен, а му било одземено и неговото саудиско државјанство. Неговата фамилија била убедена да му ја прекине месечната стипендија, 7 милиони долари годишно и неговите средства во [[Саудиска Арабија]] биле замрзнати<ref>{{Harvnb|Wright|2006|p=195}}.</ref><ref authorname=OSAMA-BIN-LADEN-A-CHRONOLOGY-OF-HIS-POLITICAL-LIFE>{{Наведена мрежна страница
|title=Osama bin Laden: A Chronology of His Political Life
|publisher=PBS
|url=http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline///shows/binladen/etc/cron.html
| archiveurl= http://web.archive.org/web/20061205100703/http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/binladen/etc/cron.html| archivedate= December 05 2006 <!--DASHBot-->}}</ref>. Неговото семејство јавно се откажало од него. Постои контоверзија околу тоа дали и во која мера продолжил да добива поддршка од членовите на неговото семејство и/или од владата на Саудиска Арабија
<ref authorname=CONTEXT-OF-SHORTLLY-AFTER-APRIL-1994>{{Наведена мрежна страница
|title=Context of 'Shortly After April 1994'
|url=http://www.cooperativeresearch.org/context.jsp?item=a94familydisown
Во текот на 1990-тите години, започнала да се појавува нова сила. [[Талибанци]]те (буквално, студенти) биле составени од младите во Авганистан, многу од кои останале сираци после војната и многу од нив биле школувани во мрежата на исламски училишта ([[медреса]]) која се ширела брзо, во [[Кандахар]] или во камповите за бегалци на авганистанско-пакистанската граница.
 
Според [[Ахмед Рашид]], петмина лидери од талибанците биле дипломци на [[Дарул Улум Хакнија]], училиште во малиот град [[Акора Катак]]<ref authorname="Harvnb|Rashid|2002">{{Harvnb|Rashid|2002}}.</ref>. Градот се наоѓа близу [[Пешавар]] во [[Пакистан]], но населен е најмногу од авганистански бегалци<ref authorname="Harvnb|Rashid|2002"/>. Оваа институција во своето учење ги прикажувала верувањата на салафите и најмногу од финансиите на училиштето биле приватни донации од богати [[Арапи]]. Познаниците на Бин Ладен сè уште переле најмногу пари преку овие донации, користејќи „бескрупулозни“ исламски банки за да ги префрлат парите на низа добротворни организации кои служат како водечки групи на Ал-Каеда, или пренесувајќи куфери полни со кеш, директно во Пакистан<ref>{{Harvnb|Napoleoni|2003|pp=121–123}}; {{Harvnb|Akacem|2005}} ("[Napoleoni] does a decent job of covering al-Qaida and presents some numbers and estimates that are of value [to terrorism scholars].").</ref>. Други четворица талибански лидери посетувале слично финансирани и влијателни училишта во Кадахар.
 
Многу од муџахедините кои подоцна им се придружиле на талибанците, се бореле заедно со авганистанскиот воен лидер [[Мухамед Наби]] за време на руската инвазија. Групата исто така ја имала поддршката од повеќето авганистански арапски борци.
Ал-Каеда е сунитска и често ги напаѓала ирачките шиити во обид да предизвика секташко насилство и поголем хаос во државата<ref>[http://www.csmonitor.com/2006/0320/p09s01-coop.html Al Qaeda's hand in tipping Iraq toward civil war], ''The Christian Science Monitor''/''Al-Quds Al-Arabi'', 20 март 2006.</ref>. Ал Заркави наводно им објавил целосна војна на шиитите, кога презел одговорност за бомбардирањата на шиитската џамија<ref>"[http://web.archive.org/web/20071028173331/http://www.iht.com/articles/2005/09/15/africa/web.0915iraq.php Another wave of bombings hit Iraq]", [[Associated Press]]/''[[International Herald Tribune]]'', September 15, 2005</ref>. Истиот месец, во изјава која се тврдело дека е од Ал-Каеда во Ирак, било прогласено за лажно писмо кое наводно било напишано од Ал Завахири, во кое било напишано дека се сомнева во тактиката на бунтовниците за неселективно напаѓање на шиитите во Ирак<ref>"[http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4339912.stm Al-Qaeda disowns 'fake letter']", [[CNN]], October 13, 2005</ref>. Во видео од [[декември]] [[2007]] година, Ал Завахири ја бранел исламската држава во Ирак, но се оддалечил од нападите против цивили извршени од страна на „лицемери и предавници кои постоеле во редовите“<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.adnkronos.com/AKI/English/Security/?id=1.0.1678520501 |title=British 'fleeing' claims al-Qaeda |publisher=Adnkronos.com |date=April 7, 2003 |accessdate=May 8, 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110512042036/http://www.adnkronos.com/AKI/English/Security/?id=1.0.1678520501| archivedate= May 12, 2011 <!--DASHBot-->}}</ref>.
 
САД и ирачки офицери ја обвиниле Ал-Каеда во Ирак дека пробува да започне целосна граѓанска војна помеѓу мнозинството во Ирак- шиитите и малцинството – сунитите, со планирана кампања од цивилни масакри и голем број провокативни напади против познатите религиозни цели<ref authorname="Insurgents">"[http://web.archive.org/web/20070503025657/http://www.abc.net.au/news/newsitems/200705/s1911670.htm Al Qaeda leader in Iraq 'killed by insurgents']", [[ABC News (Australia)|ABC News]], May 1, 2007</ref>. Нападите како бомбардирањето на џамијата Имам Али во 2003 година, празникот Ашура и бомбардирањата на Карбала и Наџаф во 2004 година, првото бомбардирање на џамијата Ал Аскари во Самара во 2006 година, смртоносните еднодневни бомбардирања во шиитскиот реон на [[Багдад]], [[Садр Сити]], во кои биле убиени најмалку 215 души и второто бомбардирање на џамијата Ал Аскари во 2007 година<ref authorname="Threat">DeYoung, Karen/Pincus, Walter. "[http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/03/17/AR2007031701373.html Al-Qaeda in Iraq May Not Be Threat Here]", ''The Washington Post'', 18 март 2007.</ref>, ја предизвикале шиитската војска да започне бран на одмазднички напади, што резултирале со убиства во стилот на ескадроните на смртта и зголемување на секташкото насилство кое се проширило во 2006 година и во 2007 година го довело Ирак до работ на насилна анархија. Во 2008 година, секташки бомбардирања за кои била обвинета Ал-Каеда, во март убиле 42 жртви во светилиштето Имам Хусеин во Карбала и во јуни најмалку 51 жртва на автобуската станица во Багдад.
 
=== Сомалија и Јемен ===
{{главна|Ал-Шабааб|Ал-Каеда на Арапскиот полуостров}}
Во [[Сомалија]], агентите на Ал-Каеда соработувале со своето сомалиско крило, создадено од групата Ал Шабааб. Во февруари 2012 година Ал Шабааб официјално се приклучила на Ал-Каеда, изјавувајќи ја лојалноста кон Ал-Каеда во заедничко видео<ref authorname="Join AQ">{{наведени вести|title=Somalia's al-Shabab join al-Qaeda|url=http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16979440|newspaper=BBC | date=10 февруари 2012}}</ref>. Сомалиската Ал-Каеда активно регрутирала деца за обука за бомбаши-самоубијци и извезувала млади луѓе да учествуваат во воени акции против [[Американци]]те на авганистанско-пакистанската граница.<ref>{{наведени вести | url = http://www.cnn.com/2012/02/09/world/africa/somalia-shabaab-qaeda/ | title = Al-Shabaab joining al Qaeda, monitor group says | date = 9 февруари 2012 | publisher= [[CNN]] }}</ref>.
 
Процентот на терористички напади на Западот кои доаѓале од авганистанско-пакистанската граница значително се намалиле од скоро 100% до 75% во [[2007]] година и до 50% во 2010 година, откако Ал-Каеда се преместила во [[Сомалија]] и [[Јемен]]<ref>{{наведени вести| url=http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/terrorism-in-the-uk/8009819/Anwar-al-Awlaki-the-new-Osama-bin-Laden.html |location=London |work=The Daily Telegraph | first=Philip | last=Johnston | title=Anwar al Awlaki: the new Osama bin Laden? | date=September 17, 2010}}</ref>. Додека лидерите на Ал-Каеда се криеле во племенските области близу до авганистанско-пакистанската граница, движењето ја зголемило активноста во Сомалија и Јемен. „Знаеме дека Јужна Азија не е повеќе нивна основна база“, изјавил извор на [[Министерство за одбрана на САД]]. „Тие бараат засолниште на други места во светот и продолжуваат да ја прошируваат нивната организација“.
 
Во [[јануари]] [[2009]] година, дивизијата на Ал-Каеда во [[Саудиска Арабија]] се споила со крилото во [[Јемен]] и ја формирале Ал-Каеда на [[Арапски полуостров|Арапскиот Полуостров]]<ref>{{наведени вести|url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8437724.stm |title=NEWS.BBC.co.uk |publisher=NEWS.BBC.co.uk |date=3 јануари 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100323005536/http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8437724.stm| archivedate= 23 март 2010}}</ref>. Центрирана во Јемен, групата ја искористила сиромашната економија, демографија и домашна безбедност на државата. Во [[август]] [[2009]] година, го направиле првиот обид за убиство на член од саудиската кралска династија. Претседателот Обама побарал од неговиот колега од Јемен, [[Али Абдула Салех]], да обезбеди поблиска соработка со САД во борбата против зголемената активност на Ал-Каеда во Јемен и ветил дека ќе испрати дополнителна помош. Поради војните во [[Ирак]] и [[Авганистан]], [[САД]] не биле во можност да посветат доволно внимние на Сомалија и Јемен, што би можело да предизвика проблеми во блиска иднина<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://english.pravda.ru/hotspots/terror/109278-0/|title=Al-Qaeda Slowly Makes Its Way to Somalia and Yemen |accessdate=September 23, 2009|publisher=Pravda.ru}}</ref>. Во [[декември]] [[2011]] година, секретарот за одбрана на САД, [[Леон Панета]], кажал дека операциите на САД против Ал-Каеда „сега се фокусираат на главните групи во [[Јемен]], Сомалија и [[Северна Африка]]<ref authorname="Panetta">http://worldnews.msnbc.msn.com/_news/2011/12/13/9410244-hunt-for-terrorists-shifts-to-dangerous-north-africa-panetta-says</ref>“. Ал-Каеда на Арапскиот Полуостров ја презела одговорноста за бомбашкиот напад на летот 253 на воздухопловната компанија Нортвест, кој бил извршен од страна на [[Умар Фарук Абдулмуталаб]]<ref>{{наведени вести|author= |url=http://www.cbsnews.com/stories/2009/12/28/cbsnews_investigates/main6031295.shtml |title=CBS News Dec.&nbsp;28,&nbsp;2009 Al Qaeda: We Planned Flight 253 Bombing Terrorist Group Says It Was In Retaliation for U.S. Operation in Yemen; Obama Orders Reviews of Watchlist and Air Safety |publisher=Cbsnews.com |date=28 декември 2009}}</ref>. Групата објавила слики на кои Абдулмуталаб бил насмеан во бела кошула и бело исламско кече, со знамето на Ал-Каеда на Арапскиот Полуостров во позадина.
 
=== Американски операции ===
| accessdate =April 18, 2010
| publisher=[[Director of Central Intelligence]]
| url = http://www.foia.cia.gov/docs/DOC_0001110635/0001110635_0001.gif |archiveurl=https://archive.is/OYvs|archivedate=July 30, 2012}}</ref>. Претставници на САД го нарекле Авлаки „''пример на Ал-Каеда за влез''“ во САД во [[2008]] година по испитување на неговата поврзаност со киднаперите од [[11 септември]]<ref>{{Наведена книга | last = National Commission on Terrorist Attacks | title = The 9/11 Commission Report | publisher= W. W. Norton & Company | date = July 22, 2004 (first edition) | url = http://govinfo.library.unt.edu/911/report/911Report_Ch9.pdf | isbn = 0-393-32671-3}}</ref> каде загинале 2.977 луѓе<ref authorname="Flags">{{наведени вести|url= http://www.theonlinerocket.com/news/lost-lives-remembered-during-9-11-ceremony-1.2333384 |title = Lost lives remembered during 9/11 ceremony| publisher= The Online Rocket|accessdate=2012-04-04|12 септември 2008}}</ref>. Поранешен агент на [[ФБИ]] го идентификува Авлаки како познат „''висок агент на Ал-Каеда''“ и духовен мотиватор. Проповедувањата на Авлаки во САД ги посетиле тројца од киднаперите од 11 септември, како и обвинетиот напаѓач од [[Форд Худ]], [[Нидал Малик Хасан]]. Разузнавачите од САД пресретнале пораки од Хасан до Авлаки помеѓу декември 2008 и почетокот на 2009 година. На својот веб сајт, Авлаки ги пофалил постапките на Хасан на престрелката во Форд худ<ref authorname="abcnews.go.com">[http://abcnews.go.com/Blotter/fort-hood-shooter-contact-al-qaeda-terrorists-officials/story?id=9030873 Esposito, Richard, Cole, Matthew, and Ross, Brian, "Officials: U.S. Army Told of Hasan's Contacts with al Qaeda; Army Major in Fort Hood Massacre Used 'Electronic Means' to Connect with Terrorists," ''[[ABC News]]'', November 9, 2009, accessed November 12, 2009]</ref>.
 
Анонимен претставник тврдел дека има добра причина да верува дека Авлаки „бил вклучен во многу сериозни терористички активности откако замина од САД, (после 11 септември), вклучувајќи планирани напади против Америка и нашите сојузници“<ref>[http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/02/26/AR2008022603267_pf.html WashingtonPost.com], Imam From Va. Mosque Now Thought to Have Aided Al-Qaeda, 27 февруари 2008.</ref>. Покрај тоа, бомбашот на [[Божиќ]], [[Умар Фарук Абдулмуталаб]] рекол дека Ал Авлаки бил еден од неговите инструктори во Ал-Каеда.<ref authorname="jet_terror">{{наведени вести|url=http://www.nypost.com/p/news/international/jet_terrorist_met_evil_imam_yemen_tvUzCVFH5WxPhHgr3UtQIM |last=Bennett|first=Chuck|title=Ft. Hood link in 'crotch' case|newspaper=[[The New York Post]]|date=3 јануари 2010}}</ref><ref authorname="CBS News World">{{наведени вести|url=http://www.cbsnews.com/stories/2009/12/29/world/main6034880.shtml|title=Did Abdulmutallab Talk to Radical Cleric?|author=CBS News staff|publisher=CBS News|date=29 декември 2009| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100124073713/http://www.cbsnews.com/stories/2009/12/29/world/main6034880.shtml| archivedate= 24 јануари 2010}}</ref><ref authorname="US born">{{наведени вести|last=Meyer |first=Josh |url=http://www.latimes.com/news/nation-and-world/la-na-terror-intel31-2009dec31,0,4146208,full.story |title=U.S.-born cleric linked to airline bombing plot |work=Los Angeles Times|date=December 31, 2009 |accessdate=May 7, 2010}}</ref>. Во [[март]] [[2010]] година, Ал Авлаки во видеолента испратена до [[CNN]] рекол дека џихадот против Америка бил обврзувачки за него и за секој друг способен муслиман<ref authorname="CNNtape">{{наведени вести|url=http://www.cnn.com/2010/WORLD/europe/03/17/al.awlaki.message/index.html|last=Newton|first=Paula|title=Purported al-Awlaki message calls for jihad against U.S.|date=10 март 2010|publisher=CNN |accessdate=May 7, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100419233413/http://www.cnn.com/2010/WORLD/europe/03/17/al.awlaki.message/index.html| archivedate= 19 април 2010}}</ref>.
 
Претседателот на САД [[Барак Обама]] одобрил убивање на Ал Авлаки до [[април]] [[2010]], што го направило првиот граѓанин на САД ставен на листата на најбарани на [[ЦИА]]. За тоа била потребна согласност од Националниот совет за безбедност на САД и официјалните лица изјавиле дека било прифатливо за лица кои ја довеле во опасност националната безбедност<ref authorname="washingtonpost2">{{наведени вести|url=http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/04/06/AR2010040604121.html|title=Muslim cleric Aulaqi is 1st U.S. citizen on list of those CIA is allowed to kill|last=Miller|first=Greg|newspaper=Washington Post |date=April 6, 2010 |accessdate=April 9, 2010}}</ref><ref authorname="nytimes1">{{наведени вести|url=http://www.nytimes.com/2010/04/07/world/middleeast/07yemen.html|title=U.S. Approves Targeted Killing of American Cleric|last=Shane|first=Scott|date=April 6, 2010|work=New York Times|accessdate=April 6, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100408031248/http://www.nytimes.com//2010//04//07//world//middleeast//07yemen.html| archivedate= April 08 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref authorname="telegraph">{{наведени вести|url=http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/barackobama/7564581/Barack-Obama-orders-killing-of-US-cleric-Anwar-al-Awlaki.html |title=Barack Obama orders killing of US cleric Anwar al-Awlaki |first=Tom |last=Leonard |date=April 7, 2010|publisher=Telegraph (UK)|accessdate=April 8, 2010 | location=London| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100411042550/http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/barackobama/7564581/Barack-Obama-orders-killing-of-US-cleric-Anwar-al-Awlaki.html| archivedate= April 11, 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref authorname="myfoxdetroit1">{{наведени вести|url=http://www.myfoxdetroit.com/dpps/news/times-square-suspect-contacted-radical-cleric-dpgonc-km-20100506_7411371|author=Fox News staff|agency=NewsCore|title=Times Square Suspect Contacted Radical Cleric |publisher=MyFoxDetroit.com |date=May 1, 2010|accessdate=May 7, 2010}}</ref>. Во мај [[2010]] година, [[Фајзал Шахзад]], кој се изјаснил за виновен за обидот за бомбашки напад на автомобил во [[2010]] година на [[Тајмс]] Сквер, им кажал на испитувачите дека бил „инспириран од“ Ал Авлаки, а според изворите Шахзад склучил договор со Ал Авлаки преку интернет<ref authorname="autogenerated3">{{наведени вести|url=http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704370704575228150116907566.html |title=Suspect Cites Radical Imam's Writings |newspaper=The Wall Street Journal |first1=Yochi J. |last1=Dreazen |authorlink1=Yochi Dreazen |first2=Evan |last2=Perez |date=May 6, 2010 |accessdate=May 6, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100509120618/http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704370704575228150116907566.html?| archivedate= May 09 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref authorname="herridge1">{{наведени вести|last=Herridge |first=Catherine |url=http://www.foxnews.com/us/2010/05/06/times-square-bomb-suspect-fan-prominent-radical-cleric-sources-say/ |title=Times Square Bomb Suspect a 'Fan' of Prominent Radical Cleric, Sources Say |publisher=Fox News |date= May 6, 2010|accessdate=May 7, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100507101825/http://www.foxnews.com/us/2010/05/06/times-square-bomb-suspect-fan-prominent-radical-cleric-sources-say/| archivedate= May 07 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref authorname="abcnews1">{{наведени вести|url=http://abcnews.go.com/Blotter/faisal-shahzad-contact-awlaki-taliban-mumbai-massacre-mastermind/story?id=10575061|title=Faisal Shahzad Had Contact With Anwar Awlaki, Taliban, and Mumbai Massacre Mastermind, Officials Say|last=Esposito|first=Richard|author2=Chris Vlasto and Chris Cuomo|work=The Blotter from Brian Ross|publisher=ABC News|date=May 6, 2010|accessdate=May 7, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100509013338/http://abcnews.go.com/Blotter/faisal-shahzad-contact-awlaki-taliban-mumbai-massacre-mastermind/story?id=10575061| archivedate= May 09 2010 <!--DASHBot-->}}</ref>. Конгресменката [[Џејн Харман]] го нарекла „''терорист број еден''“, а „''Investor's Business Daily''“ го нарекол „најопасниот човек на светот“<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.cnsnews.com/news/article/66496 |title=Awlaki Not Among FBI’s ‘Most Wanted’ Terrorists; No Reward Offered for His Capture May&nbsp;24,&nbsp;2010, by Patrick Goodenough |publisher=Cnsnews.com |date=May 24, 2010 |accessdate=July 17, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100812062811/http://www.cnsnews.com/news/article/66496| archivedate= August 12, 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref>May 10, 2010 editorial in the Investor's Business Daily</ref> . Во [[јули]] [[2010]] година, Министерството за финансии на САД го ставило на својата листа за специјално посочени глобални терористи, а Обединетите нации го додале на својата список на луѓе поврзани со Ал-Каеда<ref authorname="autogenerated2">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.upi.com/Top_News/Special/2010/07/21/Awlaki-lands-on-al-Qaida-suspect-list/UPI-55521279731808/ |title=Awlaki lands on al-Qaida suspect list |publisher=UPI.com |accessdate=October 30, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20101023142601/http://www.upi.com/Top_News/Special/2010/07/21/Awlaki-lands-on-al-Qaida-suspect-list/UPI-55521279731808/| archivedate= October 23, 2010 <!--DASHBot-->}}</ref>. Во август 2010 година, таткото на Ал Авлаки покренал судска постапка против владата на САД со Американската унија за граѓански слободи, оспорувајќи ја нивната наредба да се убие Ал Авлаки<ref authorname="seerpress_lawsuit">{{наведени вести|url=http://seerpress.com/cia-on-the-verge-of-lawsuit/3341/ |title=CIA on the verge of lawsuit |publisher=Seer Press News |date=August 5, 2010 |author=Mark Wilson}}</ref>. Во октомври 2010 година, официјални лица на САД и Обединетото Кралство го поврзале Ал Авлаки со бомбашкиот заговор за напад на двата товарни авиони во 2010 година<ref authorname="telegraph1">{{наведени вести|url=http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/terrorism-in-the-uk/8099345/Yemen-cargo-bomb-plot-may-have-been-targeted-at-Britain.html |title=Yemen cargo bomb plot may have been targeted at Britain |publisher=Telegraph |date= October 30, 2010|accessdate=October 31, 2010 |location=London |first1=Sean |last1=Rayment |first2=Patrick |last2=Hennessy |first3=David |last3=Barrett| archiveurl= http://web.archive.org/web/20101101031903/http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/terrorism-in-the-uk/8099345/Yemen-cargo-bomb-plot-may-have-been-targeted-at-Britain.html| archivedate= November 01 2010 <!--DASHBot-->}}</ref>. Во септември 2011 година тој бил убиен во напад со беспилотно летало во Јемен.
 
=== Смртта на Осама Бин Ладен ===
[[Податотека:Osama bin Laden compound1.jpg|thumb|Поглед кон куќата на Бин Ладен каде тој бил убиен.]]
 
На [[1 мај]] [[2011]] во Вашингтон (2 мај според пакистанско време), претседателот на САД, [[Барак Обама]] изјавил дека Осама Бин Ладен бил убиен од „мал американски тим“ кој дејствувал под директна наредба на Обама во тајна операција во [[Аботабад]], [[Пакистан]]<ref authorname="guardian1">{{наведени вести |url=http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/02/osama-bin-laden-dead-obama |work=The Guardian |location=London | date=May 1, 2011 | title= Osama bin Laden is dead, Obama announces | first1=Richard | last1=Adams | first2=Declan | last2=Walsh | first3=Ewen | last3=MacAskill}}</ref><ref authorname="abc death"/>, околу 50 км северно од [[Исламабад]]<ref authorname="CNN-raid"/>. Според официјалните лица на САД, тим од 20-25 членови на специјалната единица на американската морнарица „Фоки“ водени од Здружената команда за специјални операции и ЦИА, го нападнале комплексот на Бин Ладен со два хеликоптери.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://abcnews.go.com/Blotter/osama-bin-laden-killed-navy-seals-firefight/story?id=13505792 |title=Osama Bin Laden Killed By Navy Seals in Firefight – ABC News |publisher=Abcnews.go.com |accessdate=May 2, 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110604035658/http://abcnews.go.com/Blotter/osama-bin-laden-killed-navy-seals-firefight/story?id=13505792| archivedate= June 04 2011 <!--DASHBot-->}}</ref> . Бин Ладен и тие што биле со него биле убиени за време на престрелки, во кои силите на САД немале повредени или жртви. Според еден од официјалните лица на САД нападот бил извршен без знаење или согласност од пакистанската влада<ref authorname="washingtonpost.com">{{наведени вести|url=http://www.washingtonpost.com/politics/osama-bin-laden-is-killed-by-us-forces-in-pakistan/2011/05/01/AFXMZyVF_story.html|title=Osama bin Laden is killed by U.S. forces in Pakistan|work=The Washington Post | date=2 мај 2011|first=Dan|last=Balz}}</ref>. Некои луѓе во [[Пакистан]] изјавиле дека се шокирани од неовластениот упад од страна на американските воени сили<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.chitralnews.com/News-%20AweStruckt-02-Mayr-11.htm|title=Chitralis bewildered at OBL episode |publisher=Chitralnews.com |date=May 2, 2011 |accessdate=May 8, 2011}}</ref>. Местото е неколку милји оддалечено од Пакистанската воена академија во [[Какул]]<ref>{{наведени вести |title=Osama bin Laden, the face of terror, killed in Pakistan |publisher=CNN |date=May 2, 2011 |accessdate=May 2, 2011 |url=http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/05/01/bin.laden.obit/index.html | archiveurl= http://web.archive.org/web/20110506084553/http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/05/01/bin.laden.obit/index.html| archivedate= May 06 2011 <!--DASHBot-->}}</ref>. Претседателот Обама, во неговото соопштение, рекол дека силите на САД „се погрижиле да се избегнат цивилни жртви“<ref>[http://www.huffingtonpost.com/2011/05/02/osama-bin-laden-dead-obama-speech-video-transcript_n_856122.html "Osama Bin Laden Dead: Obama Speech Video And Transcript"] Huffington Post, May 2, 2011</ref>. Наскоро биле откриени нови детали според кои покрај Бин Ладен.<ref authorname="washingtonpost.com"/>, биле убиени и тројца мажи и една жена, жената убиена кога била „употребена како штит од страна на војник“<ref>{{Наведена мрежна страница|author=POSTED: 1:11&nbsp;am EDT May 2, 2011 |url=http://www.thebostonchannel.com/news/27739824/detail.html |title=Report: DNA At Mass. General Confirms bin Laden's Death |publisher=Thebostonchannel.com |date=5 февруари 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110518182150/http://www.thebostonchannel.com/news/27739824/detail.html| archivedate= 18 мај 2011}}</ref>. По споредувањето на ДНК-та од телото на Бин Ладен со зачуваните ДНК примероци од неговата мртва сестра, бил потврден неговиот идентитет<ref authorname="Osama bin Laden Killed; ID Confirmed by DNA Testing">{{Наведена мрежна страница|url=http://abcnews.go.com/Blotter/osama-bin-laden-killed/story?id=13505703|title=Osama bin Laden Killed; ID Confirmed by DNA Testing|publisher=[[ABC News]]|date=May 1, 2011}}</ref>. Телото било пронајдено од страна на војската на САД<ref authorname="abc death">{{Наведена мрежна страница|url=http://abcnews.go.com/Blotter/osama-bin-laden-killed/story?id=13505703|title=Osama Bin Laden Killed by US Strike|publisher=[[ABC News]]|date=May 1, 2011}}</ref> и останало под нивна заштита сè додека не било закопано во океанот, според исламските традиции<ref authorname="CNN-raid">{{наведени вести|title=How U.S. forces killed Osama bin Laden|url=http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/05/02/bin.laden.raid/|publisher=Cable News Network|accessdate=May 2, 2011|author=the CNN Wire Staff|date=2|year=2011}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.msnbc.msn.com/id/42852700/ns/world_news-south_and_central_asia|title=US forces kill Osama bin Laden in Pakistan|publisher=MSN}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://news.yahoo.com/s/ap/us_bin_laden_burial |title=Official: Bin Laden buried at sea |publisher=News.yahoo.com |date=May 2, 2011 |accessdate=May 8, 2011|archiveurl=http://web.archive.org/web/20110504024833/news.yahoo.com/s/ap/us_bin_laden_burial|archivedate=May 4, 2011}}</ref>. Еден од официјалните претставниците на САД изјавил дека „би било тешко да се најде земја која ќе ги прифати посмртните остатоци од светски најбараниот терорист“<ref authorname="Elusive terror figure killed">{{наведени вести|url=http://www.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/05/02/bin.laden.dead/index.html?hpt=T1|title=U.S forces kill elusive terror figure Osama Bin Laden in Pakistan|publisher=[[CNN World]]|date=May 2, 2011}}</ref>. Висок официјален претставник на САД изјавил дека по смртта на Бин Ладен, Министерството за надворешни работи на САД издало „предупредување до Американците ширум светот“.<ref authorname="Bin Laden's death celebration">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.euronews.net/2011/05/02/crowds-celebrate-bin-laden-s-death/|title=Crowds celebrate Bin Laden's death|publisher=Euronews|date=2 мај 2011}}</ref>, а дипломатските објекти на САД насекаде биле на високо ниво на тревога. Луѓето се насобрале пред Белата куќа и на Тајмс Сквер во Њујорк за да ја прослават смртта на Бин Ладен<ref>{{наведени вести| url=Al-Qaida No. 2 dies in US drone strike in Pakistan | title= Al-Qaida No. 2 dies in US drone strike in Pakistan| date=6 јуни 2012}}</ref>.
 
== Напади ==
На [[29 декември]] [[1992]] година, бил првиот напад на Ал-Каеда кога биле детонирани две бомби во [[Аден]], [[Јемен]]. Првата мета бил хотелот Мовенпик, а втората бил паркингот на хотелот Голдмохур.
 
Бомбардирањата биле обид да се елиминираат американските војници за да не одат во [[Сомалија]] како дел од меѓународната хуманитарна помош за гладните. Ал-Каеда го сметала бомбардирањето за победа која ги исплашила Американците, но во САД нападот скоро и не бил забележан. Ниту еден Американец не бил убиен бидејќи војниците сите заедно престојувале во друг хотел и заминале за Сомалија како што било планирано<ref authorname=wright174>{{Harvnb|Wright|2006|p=174}}.</ref>. Иако не му се дало големо значење, нападот бил клучен бидејќи бил почеток на промената во правецот на Ал-Каеда, од борба со армии во убивање на цивили. Две жртви биле убиени во бомбардирањето, турист од [[Австралија]] и хотелски работник од Јемен. Седум други, повеќето Јеменци, биле сериозно повредени.
 
За да се оправдаат убиствата според исламскиот закон, од страна на член на Ал-Каеда кој имал најголемо теолошко знаење, [[Мамдух Махмуд Салим]], биле споменати две фатви. Салим споменал позната фатва издадена од Ибан Тајмијах, научник од XIII век на кој најмногу му се восхитувале вехабистите, според која се казнувал секој отпор, на било каков начин за време на монголската инвазија.
{{Главна|Бомбардирање на Светскиот трговски центар}}
 
Во [[1993]] година, [[Рамзи Јусеф]] употребил автомобил-бомба за да го нападне Светскиот трговски центар во [[Њујорк (град)|Њујорк]]. Нападот имал цел да ја пробие основата на првата кула и да удри во втората кула, што би го срушило целиот комплекс. Јусеф се надевал дека ова ќе убие 250.000 луѓе. Кулите се затресле и занишале, но основата издржала и тој успеал да убие само шестмина (сепак повредил 1.042 лица и направил околу 300 милиони долари материјална штета)<ref authorname=yousef>{{Harvnb|Wright|2006|p=178}}; {{Harvnb|Reeve|1999}}.</ref><ref authorname=miis>{{Наведена мрежна страница
|url=http://www.cns.miis.edu/pubs/reports/wtc93.htm
|title=February 1993 Bombing of the World Trade Center in New York City
|date=12 ноември 2001|archiveurl = http://web.archive.org/web/20061207130217/http://cns.miis.edu/pubs/reports/wtc93.htm |archivedate = 7 декември 2006}}</ref>.
 
По нападот Јусеф побегнал во Пакистан, а подоцна се преселил во [[Манила]]. Таму започнал да го развива планот „Боџинка“ да разнесесе десетина американски авиони истовремено, да ги убие [[папа Јован Павле II]] и претседателот [[Бил Клинтон]], и да сруши приватен авион во седиштето на ЦИА. Подоцна бил фатен во [[Пакистан]]<ref authorname=yousef/>.
 
Ниту едно од обвиненијата против Бин Ладен од страна на владата на САД не сугерирале дека тој е поврзан со ова бомбардирање, но познато е дека Рамзи Јусеф посетувал терористички камп за обука во [[Авганистан]]. Откако бил фатен, Јусеф изјавил дека неговото основно оправдување за нападот било да ги казни САД бидејќи ја поддржале израелската окупација на палестински територии, а воопшто не споменал религиска мотивација<ref authorname=miis/>.
 
=== Доцните 1990-ти ===
Бин Ладен тврдел дека Америка ги масакрира муслиманите во [[Палестина]], [[Чеченија]], [[Кашмир]] и [[Ирак]] и муслиманите треба да го задржат „правото за одмазднички напад“. Тој исто така тврдел дека во нападите на 11 септември не биле мета жени и деца, туку американските лица со воена и економска моќ<ref>Hamid Miir 'Osama claims he has nukes: If U.S. uses N-arms it will get the same response' "Dawn: the Internet Edition" November 10, 2001</ref>.
 
Излегле докази на виделина дека првичните цели за нападот можеби биле нуклеарните централи на источниот брег на САД. Подоцна целите биле променети од страна на Ал-Каеда, бидејќи се плашеле дека таков напад би можело да излезе од контрола.<ref authorname=AL-QAIDA-LEADERS-SAY-NUCLEAR-POWER-STATIONS-WERE-ORIGINAL-TARGETS>{{наведени вести
|title=Al-Qaida leaders say nuclear power stations were original targets
|url=http://www.guardian.co.uk/afghanistan/story/0,1284,788431,00.html
|work=The Guardian |location=UK |date=9 септември 2002| first=Giles | last=Tremlett| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070122160702/http://www.guardian.co.uk/afghanistan/story/0%2C1284%2C788431%2C00.html| archivedate= 22 јануари 2007}}</ref><ref authorname=Al-Qaeda-SCALED-BACK-10-PLANE-PLOT>{{наведени вести
|title=Al Qaeda Scaled Back 10-Plane Plot
|url=http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A45853-2004Jun16_2.html
Ал-Каеда била именувана како терористичка организација од страна на следните држави и меѓународни организации:
{{Div col|4}}
* Австралија<ref authorname="Australia">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.nationalsecurity.gov.au/agd/www/nationalsecurity.nsf/AllDocs/95FB057CA3DECF30CA256FAB001F7FBD?OpenDocument|title = Listing of Terrorist Organisations|accessdate=July 3, 2006|author=Australian Government}}</ref>
* Канада<ref authorname="Canada">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.psepc.gc.ca/prg/ns/le/cle-en.asp|title=Entities list|accessdate=July 3, 2006|author=Public Safety and Emergency Preparedness Canada}}</ref>
* Европска Унија<ref authorname="EU">{{Наведена мрежна страница|url=http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2004/com2004_0700en01.doc|title=Communication from the Commission to the Council and the European Parliament|author=[[Commission of the European Communities]]|date=October 20, 2004|accessdate=June 11, 2007|format=DOC| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070614032134/http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2004/com2004_0700en01.doc| archivedate= June 14, 2007 <!--DASHBot-->}}</ref>
* Франција<ref authorname="fr-report">{{Наведена мрежна страница|url=http://lesrapports.ladocumentationfrancaise.fr/cgi-bin/brp/telestats.cgi?brp_ref=064000275&brp_file=0000.pdf|title=La France face au terrorisme|publisher=Secrétariat général de la défense nationale (France)|language=fr|accessdate=6 август 2009}}</ref>
* Германија
* Индија<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.hinduonnet.com/2002/04/09/stories/2002040903651100.htm |title=The Hindu : Centre bans Al-Qaeda |publisher=Hinduonnet.com |date=9 април 2002}}</ref>
* Ирска
* Израел<ref authorname="Israel">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Terrorism+and+Islamic+Fundamentalism-/Summary+of+indictments+against+Al-Qaeda+terrorists+in+Samaria+21-Mar-2006.htm|title=Summary of indictments against Al-Qaeda terrorists in Samaria |date=21 март 2006|publisher=Israel Ministry of Foreign Affairs}}</ref>
* Japan<ref authorname="Japan">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.mofa.go.jp/policy/other/bluebook/2002/chap1-b.pdf|title=B. Terrorist Attacks in the United States and the Fight Against Terrorism|author=Diplomatic Bluebook|year=2002|accessdate =June 11, 2007|format=PDF| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070614032134/http://www.mofa.go.jp/policy/other/bluebook/2002/chap1-b.pdf| archivedate= 14 јуни 2007}}</ref>
* Јапонија
* Холандија<ref authorname="Netherlands">{{Наведена мрежна страница|url=http://ftp.fas.org/irp/world/netherlands/aivd2004-eng.pdf|title=Annual Report 2004|accessdate=June 11, 2007|author=[[General Intelligence and Security Service]]|format=PDF| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070614032136/http://ftp.fas.org/irp/world/netherlands/aivd2004-eng.pdf| archivedate= June 14, 2007 <!--DASHBot-->}}</ref>
* НАТО<ref authorname="NATOQaeda">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.nato.int/docu/speech/2001/s011122b.htm|title=Press Conference with NATO Secretary General, Lord Robertson|accessdate=October 23, 2006|author=NATO| archiveurl= http://web.archive.org/web/20061026040125/http://www.nato.int/docu/speech/2001/s011122b.htm| archivedate= October 26, 2006 <!--DASHBot-->}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.nato.int/structur/library/bibref/them0305.pdf|title=AL QAEDA|author=NATO Library|year=2005|accessdate=June 11, 2007|format=PDF| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070614032137/http://www.nato.int/structur/library/bibref/them0305.pdf| archivedate= June 14, 2007 <!--DASHBot-->}}</ref>
* Русија<ref authorname="Russia">{{наведени вести| url=http://www.mosnews.com/news/2006/07/28/russiaterrorlist.shtml| archiveurl=http://web.archive.org/web/20061114154904/http://www.mosnews.com/news/2006/07/28/russiaterrorlist.shtml| archivedate=November 14, 2006|title=Russia Outlaws 17 Terror Groups; Hamas, Hezbollah Not Included}}</ref>
* Јужна Кореја<ref authorname="Korea">{{наведени вести|url=http://www.korea.net/news/news/NewsView.asp?serial_no=20070813015&part=102|title=Seoul confirms release of two Korean hostages in Afghanistan|date=August 14, 2007 |accessdate =September 16, 2007|author=Korean Foreign Ministry| archiveurl = http://web.archive.org/web/20071215153000/http://www.korea.net/news/news/NewsView.asp?serial_no=20070813015&part=102| archivedate = December 15, 2007}}</ref>
* Шведска
* Швајцаријаd<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.efv.admin.ch/d/dokumentation/downloads/themen/finanzkrimi/CH_UNTerror_1201_e.pdf|title=Report on counter-terrorism submitted by Switzerland to the Security Council Committee established pursuant to resolution 1373 (2001)|date = December 20, 2001|accessdate=June 11, 2007|format=PDF| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070609153811/http://www.efv.admin.ch/d/dokumentation/downloads/themen/finanzkrimi/CH_UNTerror_1201_e.pdf| archivedate= June 09 2007 <!--DASHBot-->}}</ref>
* Турција<ref authorname="Emniyet">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.egm.gov.tr/temuh/terorgrup1.html |title="Türkiye'de halen faaliyetlerine devam eden başlıca terör örgütleri listesi" (Emniyet Genel Müdürlügü) |publisher=Egm.gov.tr}}</ref>
* Обединето Кралствоm<ref authorname="UK">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.homeoffice.gov.uk/security/terrorism-and-the-law/terrorism-act/proscribed-groups|title=Proscribed terrorist groups|accessdate=July 3, 2006|author=United Kingdom Home Office| archiveurl= http://web.archive.org/web/20060630031633/http://www.homeoffice.gov.uk/security/terrorism-and-the-law/terrorism-act/proscribed-groups| archivedate= June 30, 2006 <!--DASHBot-->}}</ref>
* Совет за безбедност на ОН<ref authorname=UNSC-WORK-RELATED-TO-RESOLUTION-1267>{{Наведена мрежна страница|title=Security Council Resolutions Related to the Work of the Committee Established Pursuant to Resolution 1267 (1999) Concerning Al-Qaida and the Taliban and Associated Individuals and Entities|publisher=[[United Nations Security Council]]|url=http://www.un.org/Docs/sc/committees/1267/1267ResEng.htm| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070112115326/http://www.un.org/Docs/sc/committees/1267/1267ResEng.htm| archivedate= 12 јануари 2007}}</ref>
* САД<ref authorname="US">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.state.gov/s/ct/rls/fs/37191.htm|title=Foreign Terrorist Organizations (FTOs)|accessdate =July 3, 2006|author=United States Department of State| archiveurl = http://web.archive.org/web/20060628111524/http://www.state.gov/s/ct/rls/fs/37191.htm| archivedate = 28 јуни 2006}}</ref>
{{Div col end}}
 
Во [[септември]] [[2004]] година, Националната комисија за терористички напади на САД, Комисијата 9/11, која ги истражувала нападите од 11 септември официјално заклучила дека нападите биле смислени и имплементирани од страна на оперативците на Ал-Каеда.<ref>{{Наведена мрежна страница| url=http://www.9-11commission.gov/| title=National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States| accessdate=April 27, 2006| date=September 20, 2004| archiveurl= http://web.archive.org/web/20060427220632/http://www.9-11commission.gov/| archivedate= 27 април 2006}}</ref>. Во [[октомври]] [[2004]] година, на видеолента објавена преку Ал Џезира, Бин Ладен ја презел одговорноста за нападите, кажувајќи дека бил инспириран од израелските напади врз солитери во инвазијата на Либан од 1982 година: „Како што гледав во срушените кули во Либан, ми дојде на ум дека треба да го казниме угнетувачот и дека треба да уништиме кули во Америка со цел да почувствуваат дел од она што ние почувствувавме и така да ги заплашиме да не убиваат наши жени и деца“.
 
До крајот на 2004 година, владата на САД објавила дека две третини од повеќето членови со висока позиција во Ал-Каеда од 2001 година биле фатени и испрашувани од ЦИА: [[Абу Зубајдах]], [[Рамзи Бин Ал Шиб]] и [[Абд Ал Рахим Ал Нашири]] во 2002 година<ref authorname="martinez interrogations">{{наведени вести| last = Shane | first = Scott | title = Inside the interrogation of a 9/11 mastermind | work=The New York Times | date = June 22, 2008 | pages = A1, A12–A13 | url = http://www.nytimes.com/2008/06/22/washington/22ksm.html | accessdate =September 5, 2009}}</ref>; [[Калид Шеик Мухамед]] во 2003 година и [[Саиф Ал Ислам Ел Масри]] во 2004 година. [[Мухамед Атеф]] и неколкумина други биле убиени.
 
== Активности ==
*{{наведени вести| last = Al-Shishani | first = Murad Batal | authorlink = Murad Batal al-Shishani | title = Al-Zarqawi's Rise to Power: Analyzing Tactics and Targets | work=Jamestown Foundation Terrorism Monitor | volume = 3 | issue = 22 | date = November 17, 2005}}</ref>. Извештаите покажале дека поради пропустите, како неуспехот да се контролира пристапот до фабриката за муниција во [[Јусуфијах]], големи количини на муниција се нашле во рацете на Ал-Каеда<ref>{{наведени вести |url=http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/07/iraq-weapons-factory-al-qaida-us-failure |title=How the US let al-Qaida get its hands on an Iraqi weapons factory |work=The Guardian |location=UK |first=Dominic |last=Streatfeild |date=7 јануари 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110107134826/http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/07/iraq-weapons-factory-al-qaida-us-failure| archivedate= 7 јануари 2001}}</ref>. Во [[ноември]] [[2010]] година, воената група Исламската држава Ирак, која е поврзана со Ал-Каеда во [[Ирак]], се заканила дека ќе ги елиминира [[Христијани од Ирак|христијаните од Ирак]].
 
Ал-Каеда започнала да обучува [[Палестинци]] во доцните 1990-ти. Ова не треба да сугерира дека борците во отпорот биле помалку застапени во мрежата, бидејќи голем број Палестинци, повеќето од [[Јордан]], сакале да се придружат и успеале да добијат значајни функции во Авганистан<ref authorname="palestinian operatives">{{Harvnb|Gunaratna|2002|p=150}}.</ref>. На големите групи како [[Хамас]] и [[Палестински исламски џихад|Палестинскиот исламски џихад]], кои соработувале со Ал-Каеда, им било тешко да прифатат стратешки сојуз, бидејќи се плашеле дека Ал-Каеда ќе ги кооптира нивните помали ќелии. Во последно време ова е можеби променето, бидејќи Израелските служби за безбедност и разузнавање сметаат дека Ал-Каеда успеала да инфилтрира операртивци од окупираните територии во Израел и го чека вистинското време за напад<ref authorname="palestinian operatives"/>.
 
=== Кашмир ===
Бин Ладен и [[Ајман Ал Завахири]] сметале дека [[Индија]] е дел од заговорот на „крстоносците-ционистите-хиндуистите“ против исламскиот свет<ref>[http://www.brookings.edu/articles/2008/1130_india_terrorism_riedel.aspx Terrorism in India and the Global Jihad], [[Brookings Institution]], November 30, 2008</ref>. Според извештајот од [[2005]] година „Ал-Каеда: Профил и проценка на заканата“ од Конгресната истражувачка служба, во раните деведесетти додека живеел во Судан, Бин Ладен бил вмешан во обука на војници за џихад во [[Кашмир]]<ref>[http://www.fas.org/irp/crs/RS22049.pdf Al Qaeda: Profile and Threat Assessment], Congressional Research Service, 10 февруари 2005.</ref>. До [[2001]] година кашмирската воена група [[Харкат ул Муџахедин]] веќе станала дел од коалицијата на Ал-Каеда. Според високиот комесар за бегалци на Обединетите Нации, Ал-Каеда имала поставено бази во пакистанскиот дел на Кашмир (во Азад Кашмир и до некаде во Гилгит-Балтистан) за време на [[Каргилска војна|Каргилската војна]] во 1999 година и продолжила да оперира таму со премолчено одобрение од Пакистанската разузнавачка служба<ref>{{Наведена мрежна страница|author=United Nations High Commissioner for Refugees |url=http://www.unhcr.org/refworld/topic,463af2212,469f2dcf2,487ca21a2a,0.html |title=Freedom in the World 2008 – Kashmir Pakistan, 2&nbsp;July&nbsp;2008 |publisher=Unhcr.org |date=July 2, 2008 |accessdate=May 8, 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110512172350/http://www.unhcr.org/refworld/topic,463af2212,469f2dcf2,487ca21a2a,0.html| archivedate= 12 мај 2011}}</ref>.
 
Многу од војниците активни во Кашмир биле обучувани во истите медреси (образовни институции) како Талибанците и Ал-Каеда. [[Фазлур Рехман Калил]] од кашмирската воена група [[Харкат ул Муџахедин]] бил потписник на декларацијата на Ал-Каеда од [[1998]] година за џихад против Америка и нејзините сојузници<ref authorname=CFRKashmir>[http://www.cfr.org/publication/9135/ Kashmir Militant Extremists], [[Council on Foreign Relations]], July 9, 2009</ref> . Во „Писмо до американскиот народ<ref>[http://www.globalsecurity.org/security/library/report/2002/021120-ubl.htm Osama bin Laden "letter to the American people"], [[GlobalSecurity.org]], November 20, 2002</ref><ref>[http://www.guardian.co.uk/world/2002/nov/24/theobserver Full text: bin Laden's 'letter to America'], [[The Guardian]], November 24, 2002</ref>“ напишано од Бин Ладен во [[2002]] година изјавил дека една од причините поради кои војувал со [[Америка]] е нејзината поддршка на [[Индија]] за проблемот во [[Кашмир]]. Во [[ноември]] [[2001]] година аеродромот во [[Катманду]] бил ставен на високо ниво на тревога по заканите дека Бин Ладен планира да киднапира авион оттаму и да го сруши во мета во [[Њу Делхи]]<ref>[http://www.dawn.com/2001/11/10/int3.htm Osama men plan to target Delhi: Kathmandu receives threat], [[Dawn (newspaper)|Dawn]], November 10, 2001</ref> . Во 2002 година, секретарот за одбрана на САД, [[Доналд Рамсфелд]], при едно патување во [[Њу Делхи]], сугерирал дека Ал-Каеда е активна во Кашмир иако немал цврсти докази за тоа<ref>[http://news.bbc.co.uk/2/hi/2043800.stm Analysis: Is al-Qaeda in Kashmir?], [[BBC]], June 13, 2002</ref><ref authorname=SMH>[http://www.smh.com.au/articles/2002/06/13/1023864326179.html Rumsfeld offers US technology to guard Kashmir border], [[The Sydney Morning Herald]], June 14, 2002</ref>. Предложил поставување на високо технолошки сензори за да се спречат инфилтрирања на војници во индискиот дел на Кашмир. Во едно истражување во 2002 година биле откриени докази дека Ал-Каеда и нејзините филијали просперирале во пакистанскиот дел на Кашмир со премолчено одобрение од Пакистанската национална разузнавачка агенција (ИСИ). Во 2002 година специјален тим од Специјалната воздушна служба и Делта форс бил испратен во индискиот дел на [[Кашмир]] во потрага по Бин Ладен откако добиле информации дека бил засолнет од страна на кашмирската воена група [[Харкат ул Муџахедин]], која претходно била одговорна за киднапирањето на туристи од западот во Кашмир во [[1995]] година. Највисоко рангираниот оперативец на Ал-Каеда од страна на [[Велика Британија]], [[Рангзиб Ахмед]], претходно се борел во Кашмир со групата [[Харкат ул Муџахедин]] и поминал некое време во индиски затвор откако бил фатен во Кашмир.<ref authorname=SMH/>
 
Официјални лица на САД веруваат дека Ал-Каеда помагала во организирањето на кампања на терор во Кашмир со цел да предизвика конфликт помеѓу [[Индија]] и [[Пакистан]]<ref>[http://edition.cnn.com/2002/WORLD/asiapcf/south/06/12/kashmir.qaeda/ Bin Laden's finger on Kashmir trigger?], [[CNN]], June 12, 2002</ref>. Нивната стратегија била да го принудат Пакистан да ги поместат своите трупи на границата со Индија<ref>[http://www.csmonitor.com/2002/0702/p01s02-wosc.html Al Qaeda thriving in Pakistani Kashmir], [The Christian Science Monitor, 2 јули 2002.</ref>, за да се ослободи притисокот од членовите на Ал-Каеда кои се криеле во северозападен Пакистан. Во 2006 година Ал-Каеда тврделе дека основале крило во Кашмир, што ја загрижило индиската влада<ref authorname="CFRKashmir"/><ref>[http://www.nytimes.com/2006/07/13/world/asia/13iht-india.2194572.html Al Qaeda claim of Kashmir link worries India], [[The New York Times]],2006-07-13</ref>. Како и да е, генерал-полковникот на индиската армија [[Х.С. Панаг]], им рекол на новинарите дека армијата ја спречила можноста за присуство на Ал-Каеда во индискиот дел на Џаму и Кашмир, исто така рекол дека не постои ништо што би ги потврдило извештаите од медиумите за присуството на Ал-Каеда во државата.
 
Сепак изјавил дека Ал-Каеда имала силни врски со кашмирските воени групи [[Лашкар е Таиба]] и [[Џаиш е Мухамед]]<ref>[http://www.hindu.com/2007/06/18/stories/2007061801191400.htm No Al Qaeda presence in Kashmir: Army], [[The Hindu]],2007-06-18</ref> со седиште во [[Пакистан]]. Било забележано дека Вазиристан станало ново борбено поле на кашмирските војници против НАТО за поддршка на Ал-Каеда и Талибан. Дирен Барот, кој ја напишал „The Army of Madinah In Kashmir“ и бил оперативец на Ал-Каеда обвинет за учеството во терористичкиот заговор во 2004 година, бил обучуван за оружје и експлозиви во воен камп за обука во Кашмир.
 
Се верува дека [[Маулана Масод Азхар]], основачот на другата кашмирска група [[Џаиш е Мухамед]], неколку пати се сретнал со Бин Ладен и добил финансиска поддршка од него<ref authorname=CFRKashmir/>. Во [[2002]] година, [[Џаиш е Мухамед]] го организирале киднапирањето и убиството на [[Даниел Перл]] во операција извршена во соработка со Ал-Каеда и финансирана од Бин Ладен<ref>[http://www.theatlantic.com/doc/200410/bergen The Long Hunt for Osama], The Atlantic, октомври 2004.</ref>. Според американскиот експерт за антитероризам [[Брус Ридел]], Ал-Каеда и талибанците биле вклучени во [[киднапирање на индискиот авион 814|киднапирањето на летот 814]] на индиската воздухопловна компанија во [[1999]] година, што довело до ослободување од индискиот затвор на [[Маулана Масуд Азхар]] и [[Ахмед Омар Саид Шеик]] во замена за патниците. Ова киднапирање било точно опишано од тогашниот индиски министер за надворешни работи [[Џасвант Синг]] како „генерална проба“ за нападите на 11 септември<ref>[http://www.brookings.edu/articles/2007/05terrorism_riedel.aspx Al Qaeda Strikes Back], [[Brookings Institution]]</ref>. Според зборовите на [[Абу Џандал]], телохранител на Бин Ладен, Бин Ладен лично подготвил богата забава за добредојде на Азхар откако бил ослободен<ref>[http://www.hindu.com/2006/09/18/stories/2006091814740100.htm Al-Qaeda involved in Indian plane hijack plot], [[The Hindu]], September 18, 2006</ref><ref>[http://www.indianexpress.com/news/osama-threw-lavish-party-for-azhar-after-hi/12921/ Osama threw lavish party for Azhar after hijack], [[The Indian Express]], September 18, 2006</ref>. [[Ахмед Омар Саид Шеик]], кој бил во индискиот затвор поради неговата улога во киднапирањето на туристи од Западот во [[Индија]] во [[1994]] година и поради убиството на [[Даниел Перл]], бил осуден на смртна казна од страна на Пакистан. Оперативецот на Ал-Каеда, [[Рашид Рауф]], кој бил еден од обвинетите за авионската прекуокеанска завера во [[2006]] година, имал роднинска врска со Маулана Масуд Азхар<ref>[http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/pakistan/3500661/Rashid-Rauf-profile-of-a-terror-mastermind.html Rashid Rauf: profile of a terror mastermind], The Telegraph, November 22, 2008</ref>.
 
Исто така е познато дека [[Лашкар е Таиба]], кашмирската воена група која се смета дека стои позади [[нападите во Мумбаи]] во 2008 година, има силни врски со високи лидери на Ал-Каеда кои живеат во [[Пакистан]].<ref>LeT, which is based at Muridke, near Lahore in Pakistan, has networks throughout India and its leadership has close links with core al-Qaeda figures living in Pakistan [http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/article5248563.ece Focus on Westerners suggests al-Qaeda was pulling strings], [[The Times]], November 28, 2008</ref>. Кон Крајот на [[2002]] година висок оперативец на Ал-Каеда, [[Абу Зубајдах]], бил уапсен во засолниште кое му го обезбедиле [[Лашкар е Таиба]] во [[Фејсалабад]]<ref authorname=WSJ20081204>[http://online.wsj.com/article/SB122834970727777709.html Lashkar-e-Taiba Served as Gateway for Western Converts Turning to Jihad], The Wall Street Journal, December 4, 2008</ref>. [[ФБИ]] верува дека Ал-Каеда и Лашкар долго време биле поврзани, а [[ЦИА]] дека Ал-Каеда ја финансира Лашкар е Таиба<ref authorname=WSJ20081204/>. Француски истражен судија, Жан-Луи Бругиер, врвен француски експерт за антитероризам кажал на Ројтерс во 2009 година дека Лашкар е Таиба не е повеќе пакистанско движење со само кашмирска политичка и воена агенда. Лашкар е Таиба се дел од Ал-Каеда.<ref>[http://www.dawn.com/wps/wcm/connect/dawn-content-library/dawn/news/world/03-lashkar-e-taiba-threat-revived-after-chicago-arrest-ss-09 Lashkar-e-Taiba threat revived after Chicago arrest], [[Dawn (newspaper)|Dawn]], November 20, 2009</ref><ref>[http://www.reuters.com/article/idUSLC383495 INTERVIEW-French magistrate details Lashkar's global role], [[Reuters]], November 13, 2009</ref>
 
Во видео објавено во [[2008]] година, висок оперативец на Ал-Каеда роден во Америка Адам Гадах изјавил дека „победата во Кашмир беше одложувана со години; тоа е ослобдувањето на џихадот таму од пречката која, по волјата на Алах, ќе биде првиот чекор кон победа над хиндуистичките окупатори на исламската земја“<ref>[http://www.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/10/04/gadahn.video/index.html 'Azzam the American' releases video focusing on Pakistan], [[CNN]], October 4, 2008</ref>.
Во [[2007]] година, околу шест годишнината од нападите на 11 септември и неколку месеци пред ''Rationalizing Jihad'' да се појави за првпат во весник, саудискиот шеик [[Салман Ал Оуда]] доставил прекор до Бин Ладен. Ал Оуда, религиозен научник и еден од основачите на Сахва, фундаменталистичкото движење за будење кое ја зафатило [[Саудиска Арабија]] во 1980-тите, е почитувана критика за џихадизам. Ал Оуда на телевизија се обратил до лидерот на Ал-Каеда прашувајќи:
 
<blockquote>Брату Осама, колку крв се пролеа? Колку невини луѓе, деца, страци и жени беа убиени... во името на Ал-Каеда? Ќе бидеш ли задоволен да го сретнеш Семоќниот Бог носејќи го на својот грб товарот од овие стотици илјади или милиони жртви?<ref authorname=theunraveling>{{Harvnb|Bergen|Cruickshank|2008}}.</ref></blockquote>
 
Според анкети на истражувачкиот центар Пју, пред [[2008]] година поддршката на Ал-Каеда била прилично опадната во делови на муслиманскиот свет<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.realclearpolitics.com/articles/2008/05/taking_stock_in_the_war_on_ter.html |title=Taking Stock of the War on Terror |publisher=Realclearpolitics.com |date=22 мај 2008}}</ref>. Во последните 5 години се намалил бројот на луѓе кои поддржуваат самоубиствени бомбардирања во [[Индонезија]], [[Либан]] и [[Бангладеш]]. Според анкета во декември од страна на тинк-тенк организацијата во Вашингтон, Terror Free Tomorrow, во Саудиска Арабија, сега само 10% имаат позитивно мислење за Ал-Каеда<ref>{{наведени вести|url=http://www.cnn.com/2007/WORLD/meast/12/17/saudi.poll/index.html |title=December 18, 2007 Poll: Most Saudis oppose al Qaeda |publisher=CNN |date= 18 декември 2007}}</ref>.