Разлика помеѓу преработките на „Нефтида“

Додаден 11 бајт ,  пред 1 година
с
Јазично подобрување, replaced: == Етимологија == → == Потекло на поимот ==
с (Јазично подобрување, replaced: == Етимологија == → == Потекло на поимот ==)
Нефтида „мајката што го одгледала“ богот [[Хорус]], исто така, била сметана за доилка на самиот Фараон. Овие заштитнички квалитети ја направиле божица со голема флексибилност, која не живеела постојано (како што погрешно се тврди) во сенка на нејзината сестра [[Изида]]. Уште повеќе, Нефтида е една од малкуте божици кои посебно се поврзани со светиот [[систрум]], бидејќи таа навистина била заштитничка божица на седмата Нома (област) од Горниот Египет. Оваа нома и град Хут/Хет биле сметани како посебен „делокруг“ на Нефтида.
 
== Потекло на поимот ==
== Етимологија ==
Нејзино египетско име било (Неб-хут/Небет-хет, Небтет) и значи „Господарка на Куќа“ – под зборот „куќа“ се подразбира оној дел од небото кој претставува престојувалиште на сончевиот бог [[Хорус]].
Според други толкувања, нејзиното име значи „Божица на Храмското Опкружување“, кое најверојатно индицира дека оваа божица е поврзана со одреден храм или некој специфичен аспект од египетскиот храм кој денес е делумно изгубен во модерното разбирање. Сепак, барем знаеме дека (заедно со сестраси Изида) Нефтида го претставува храмскиот пилон или големиот бајрак кој го најавува Божественото Присуство.
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Египетска митологија]]
[[Категорија:Староегипетски погребни списи]]