Разлика помеѓу преработките на „Стрептококи“

Додадени 36 бајти ,  пред 3 месеци
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга (2)
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite journal → Наведено списание (2), cite journal → Наведено списание (13))
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга (2))
 
Освен честиот стрептококен [[фарингит]], други стрептококни видови се причинители на многу заболувања кај човекот: [[коњуктивит]],<ref>http://www.medicinenet.com/pink_eye/article.htm</ref> [[Менингитис|менингит]], [[бактериска пневмонија]], [[ендокардит]], [[црвен ветер]] и [[некротизирачки фасцит]]. Сепак, многу стрептококни видови не се патогени, и се составен дел на [[Коменсализам|коменсалната]] хумана [[микрофлора]] на [[Усна празнина|устата]], [[кожа]]та, [[Дигестивен систем|цревата]] и [[Респираторен систем|горниот респираторен тракт]]. Исто така, стрептококите се неопходна состојка во производство на [[ементалер]] (швајцарско сирење).
 
Стрептококните видови се класифицирани врз основа на нивните хемолитички својства.<ref name="Baron">{{citeНаведена bookкнига|author=Patterson MJ|title=Streptococcus. ''In:'' Baron's Medical Microbiology|editor=Baron S|display-editors=etal|edition=4th|publisher=Univ of Texas Medical Branch|year=1996|id=[https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/bv.fcgi?rid=mmed.section.824 (via NCBI Bookshelf)] {{ISBN|0-9631172-1-1}}}}</ref> Алфа-хемолитичките видови предизвикуваат [[оксидација]] на [[железо]]то во [[хемоглобин]]от, давајќи зеленикава боја на [[Крвен агар|крвниот агар]]. Бета-хемолитичките видови предизвикуваат целосна руптура на [[еритроцити]]те. На крвен агар, ова се манифестира како безбоен појас околу колониите на бактериите. Гама-хемолитичките видови не предизвикуваат [[хемолиза]].
 
Бета-хемолитичните стрептококи понатаму се класифицираат со [[Ланцефилд]] групирање во [[серотипови]] (што претставува поделба спрема специфични [[јаглехидрат]]и присутни на [[Клеточен ѕид|клеточениот ѕид]]).<ref name="Facklam_2002">{{Наведено списание|author=Facklam R|title=What happened to the streptococci: overview of taxonomic and nomenclature changes|journal=Clin Microbiol Rev|volume=15|issue=4|pages=613–30|year=2002|pmid=12364372|pmc=126867|doi=10.1128/CMR.15.4.613-630.2002}}</ref> Дваесет опишаните серотипови се именуваат како Ланцефилд група од А до V (со исклучок на I и J).
 
==== Вириданс група: алфа-хемолитични ====
* Вириданс стрептококите се голема група на [[Коменсализам|коменсални]] бактерии, кои се или алфа-хемолитични (продуцираат зелено обојување на крвен [[агар]], па оттука името "viridans", од латински ''vĭrĭdis'', зелено), или се нехемолитички. Тие не поседуваат Ланцефилд [[антиген]]и.<ref name="Sherris">{{citeНаведена bookкнига|veditors=Ryan KJ, Ray CG|title=Sherris Medical Microbiology|edition=4th|pages=293–4|publisher=McGraw Hill|year=2004|isbn=0-8385-8529-9}}</ref>
 
=== Бета-хемолитични ===