Разлика помеѓу преработките на „Купа (река)“

Додадени 36 бајти ,  пред 1 година
с
→‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга (2)
с (→‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница)
с (→‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга (2))
}}
 
'''Купа''' — десна притока на [[Сава]] која оформува природна граница помеѓу северозападна [[Хрватска]] и југоисточна [[Словенија]]. Реката е долга 297 километри,<ref name="ISRBC">{{citeНаведена bookкнига |url=http://www.savacommission.org/dms/docs/dokumenti/documents_publications/publications/other_publications/sava_river_basin_analysis_report_high_res.pdf |title=Sava River Basis Analysis Report |date=September 2009 |chapter=Main Hydrographic Features in the Sava River Basin |publisher=International Sava River Basin Commission |place=Zagreb |page=13}}</ref> од кои 118 се на границата помеѓу двете земји, а останатите 179 се наоѓаат во Хрватска.<ref>{{citeНаведена bookкнига|url=http://www.arso.gov.si/vode/publikacije%20in%20poro%C4%8Dila/bilanca6190_2_BESEDILO.pdf|title=Površinski vodotoki in vodna bilanca Slovenije|last=Kolbezen|first=Marko|last2=Pristov|first2=Janko|publisher=Hidrometeorološki inštitut RS [Hydrometeorological Institute of the Republic of Slovenia]|year=1998|isbn=961-6024-04-3|location=|page=8|pages=|language=sl, en}}</ref>
 
Купа извира во Хрватска од планинскиот регион [[Горски Котар]], кој е сместен североисточно од [[Риека]], во областа на [[националниот парк Рисњак]]. Тече неколку километри на исток, каде се од левата страна ја прима реката [[Чабранка]], а потоа ја достига словенечката граница. Потоа тече помеѓу регионот [[Бела Краина]] на север и [[централна Хрватска]] на југ. Во Купа се влева реката [[Лахиња]] од левата страна во селото [[Примостек]], го поминува [[Врбовско]] и се одвојува од словенечката граница кога ќе ја помине [[Метлика]].