Разлика помеѓу преработките на „Жан Батист Перен“

Додадени 36 бајти ,  пред 6 месеци
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга (2)
с (→‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite journal → Наведено списание)
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга (2))
Во 1895, Перен покажал дека катодните зраци биле со негативен електричен полнеж во природата. Тој го одредил Авогадовиот број (познат како [[Авогадров број|Авогадрова константа]]) со неколку методи. Тој ја објаснил [[соларна енергија|соларната енергија]] како последица на [[термонуклеарни реакции]] на [[водород]].
 
Откако [[Алберт Ајнштајн]] во 1905 го објавил неговото теориско објаснување за [[Брауново движење|Брауновото движење]] во законите на [[атом]]ите, Перен ја ,,направил’’ експерименталната работа за да го тестира и ги потврдил предвидувањата на Ајнштајн, со која што ја решил долговековната расправија за [[атомистика]]та на [[Џон Далтон]]. [[Карл Бенедикс]] тврдел дека Перен треба да ја освои [[Нобеловата награда за физика]]; Перен ја примил наградата во 1926. година за овој негов труд но и други работи поврзани со дисконтинуираната структура на материјата, која и става конечен крај на [[Историја на молекулата|долгата битка]] за прашањето на физичката реалност на молекулите.<ref>{{citeНаведена bookкнига |url= https://books.google.co.uk/books?id=UQ3_ZwdrUUwC&lpg=PA144&dq=Carl%20Benedicks&pg=PA144#v=onepage&q=Carl%20Benedicks&f=false |title= Nobel Laureates and Twentieth-Century Physics |pages= 114–116 |publisher= Cambridge University Press |isbn= 0521540089 |author= Mauro Dardo|year= 2004 |accessdate= 13 February 2014}}</ref>
 
Перен бил автор на многу книги и тези. Најзабележително дело од неговите публикува дела се: "Rayons cathodiques et rayons X" ; "Les Principes"; "Electrisation de contact"; "Réalité moléculaire"; "Matière et Lumière"; "Lumière et Reaction chimique".
 
===Приватен живот===
Перен бил атеист и социјалист.<ref>{{citeНаведена bookкнига|title=New Trends in Fluorescence Spectroscopy: Applications to Chemical and Life Sciences|year=2001|publisher=Springer|isbn=978-3-540-67779-6|author=Bernard Valeur, Jean-Claude Brochon|accessdate=8 May 2012|page=17|quote=Jean and Francis Perrin held similar political and philosophical ideas. Both were socialists and atheists.}}</ref> Тој бил офицер во енергетски корпорации за време на [[Прва светска војна|Првата светска војна]]. Кога [[Трет Рајх|Германците]] ја окупирале Франција во 1940, тој избегал во САД. Тој починал во [[Њујорк (град)|Њујорк]].После војната, во 1948, неговите остатоци биле вратени во Франција со крстарица Jeanne d'Arc and и закопани во [[Пантеон]].
 
== Трудови ==