Дијабетична ретинопатија: Разлика помеѓу преработките

с
→‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite book → Наведена книга
с (→‎Знаци и симптоми: Јазична исправка, replaced: случаеви → случаи (2))
с (→‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite book → Наведена книга)
'''Дијабетична ретинопатија''' ([ˌrɛtnˈɑpəθi]), исто така позната како '''дијабетична болест на окото''', е состојба во која настанува оштетување на [[ретина]] како резултат на [[дијабет]]. Во некои случаи доведува до [[слепило]].<ref>{{Наведена мрежна страница|title=Diabetic retinopathy|url=http://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/diabetic-retinopathy.html|accessdate=25 November 2012| work=Diabetes.co.uk}}</ref>
 
Ова е [[окуларна манифестација на системска болест|окуларна манифестација]] на дијабет, системска болест, која афектира и до 80 проценти од пациентите кои имаат дијабет 10 години и повеќе.<ref name=kertes2007>{{CiteНаведена bookкнига|editor=Kertes PJ, Johnson TM |title=Evidence Based Eye Care |year=2007 |isbn=0-7817-6964-7 |publisher=Lippincott Williams & Wilkins |location=Philadelphia, PA}}{{Page needed|date=September 2010}}</ref> Покрај овие застрашувачки статистики,истражувањата кажуваат дека околу 90 проценти од ново дијагностицираните случаи можат да бидат превенирани ако пациентите се редовно контролирани и третирани.
<ref>{{Наведено списание|author=Tapp RJ |title=The prevalence of and factors associated with diabetic retinopathy in the Australian population |journal=Diabetes Care |volume=26 |issue=6 |pages=1731–7 |date=June 2003 |pmid=12766102 |doi=10.2337/diacare.26.6.1731|author2=Shaw JE|author3=Harper CA|last4=De Courten|first4=M. P.|last5=Balkau|first5=B.|last6=McCarty|first6=D. J.|last7=Taylor|first7=H. R.|last8=Welborn|first8=T. A.|last9=Zimmet|first9=P. Z.|display-authors=3|doi_brokendate=2015-01-12 }}</ref> Колку подолго пациентот има дијабет толку се поголеми шансите да развие дијабетична ретинопатија.<ref>{{Наведена мрежна страница | url=http://www.netdoctor.co.uk/diseases/facts/diabeticretinopathy.htm | title=diabetic retinopathy | accessdate=August 2, 2011 | author=Dr Caroline MacEwen}}</ref>