Разлика помеѓу преработките на „Вилхелм Вин“

Додадени 72 бајти ,  пред 3 месеци
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга (4)
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite journal → Наведено списание (6), cite journal → Наведено списание (2))
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга (4))
=== Кариера ===
Во 1896, Вин, емпириски утврдил дистрибутивен закон за црно-телното зрачење,<ref>
{{Наведена книга
{{cite book
|last1=Kragh |first1=H.
|year=2002
 
Додека го испитувал струењето на јонизиран гас, Вин, во 1898, идентификувал позитивна честичка еднаква по маса со масата на водородниот атом. Вин, со оваа работа, ги поставил темелите на [[Масена спектрометрија|масената спектрометрија]]. [[Џозеф Џон Томсон]] го рафинирал виновиот апарат и извел понатамошни експерименти во 1913, по работата на [[Ернест Радерфорд]] во 1919, виновата честица била прифатена и именувана „[[Протон]]“. За време на месец април 1913, Вин бил предавач во [[Колумбиски универзитет|Колумбискиот универзитет]].<ref>
{{Наведена книга
{{cite book
|last=Wien |first=W.
|year=1913
|doi=10.1002/andp.18983010502
}}
*{{Наведена книга
*{{cite book
|last1=Wien |first1=Wilhelm |authormask=2
|year=1900
|doi=
}}
*{{Наведена книга
*{{cite book
|last1=Wien |first1=Wilhelm |authormask=2
|year=1930