Разлика помеѓу преработките на „Транслација (геометрија)“

с
→‎Претставување на транслација со матрици: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (8))
с (→‎Претставување на транслација со матрици: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга)
Секоја транслација T<sub>''v''</sub> за вектор ''v'' може да се претстави со т.н. транслациона матрица.
Множење на матрица со матрица-од-точка секогаш ја пресликува координатниот почеток во координатниот почеток. Меѓутоа, има стандарден начин како да се избегне ова.<ref>{{citeНаведена bookкнига|last=Richard| first=Paul| year=1981| url=http://books.google.com/books?id=UzZ3LAYqvRkC&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false| title=Robot manipulators: mathematics, programming, and control: the computer control of robot manipulators|publisher= MIT Press, Cambridge, MA|isbn=978-0262160827}}</ref>
 
Нека ''v'' е вектор во Евклидов простор &#8477;<sup>3</sup>, a r=&lt;''r''<sub>x</sub>,''r''<sub>y</sub>,''r''<sub>z</sub>&gt; нека е соодветниот радиус-вектор. Ја формираме 4х4 '''транслациона матрица''':