Simona Trajkoska

Членува од 11 март 2018
с
→‎top: Јазична исправка, replaced: случаеви → случаи
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: лоцирани → сместени using AWB)
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: случаеви → случаи)
 
Неговото срце сега станува големо, па може да освои еден свет. Љубовта на Лина Линареза сега станува достижна. Според Јунг архетиповите се јавуваат во помалку или повеќе проѕирни варијанти, нив лесно можеме да ги препознаеме и најчесто се алегоризиираат (2000: 29).
А, што е друго генералот Рококајко ако не алегоризиран лик? Според Јунг архетипот несвесно се оживува, развива и вообликува во завршно дело. Архетипот за мустаќите како симбол на машкост се вообликува во женидбата на Рококајко со Лина Линареза.
Според Карл Густав Јунг во неговата книга Психологијата и уметноста, аналитичката психологија чии истражувања на несвесното откриле многу случаевислучаи каде свеста влијае врз несвесното и над сѐ каде свеста може да биде водена од страна на несвесното (2000: 22).
Според Јунг еден писател ќе каже да кога ќе му се закани несвесното мора. Понекогаш тоа мора може да го изневери авторот и тој да не каже да, но тогаш тој се доближува до некои други сили, туѓи сили, а не до својата (2000: 24).
Ние мораме остварувањата да ги разложиме во слики, поими, симболи и толкувања. Според Јунг личното несвесно му припаѓа на авторот, а колективното несвесно е општа сопственост на човештвото (2000: 33).