Голема унгарска рамнина: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Геномска анализа на праисториските популации: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite journal → Наведено списание
с (→‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (2))
с (→‎Геномска анализа на праисториските популации: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite journal → Наведено списание)
 
== Геномска анализа на праисториските популации ==
Во 2014 година била објавена голема студија за ДНК од погребите во Големата унгарска рамнина.<ref name="GambaJones2014">{{citeНаведено journalсписание|last1=Gamba|first1=Cristina|last2=Jones|first2=Eppie R.|last3=Teasdale|first3=Matthew D.|last4=McLaughlin|first4=Russell L.|last5=Gonzalez-Fortes|first5=Gloria|last6=Mattiangeli|first6=Valeria|last7=Domboróczki|first7=László|last8=Kővári|first8=Ivett|last9=Pap|first9=Ildikó|last10=Anders|first10=Alexandra|last11=Whittle|first11=Alasdair|last12=Dani|first12=János|last13=Raczky|first13=Pál|last14=Higham|first14=Thomas F. G.|last15=Hofreiter|first15=Michael|last16=Bradley|first16=Daniel G.|last17=Pinhasi|first17=Ron|title=Genome flux and stasis in a five millennium transect of European prehistory|journal=Nature Communications|volume=5|year=2014|pages=5257|issn=2041-1723|doi=10.1038/ncomms6257}}</ref> Во извештаите во распон од 5.000 години се забележани значителни геномски промени на почетокот на [[Неолитското време|неолитскиот]], [[Бронзено време|бронзениот]] и [[Железно време|железен век]], со периоди на стабилност меѓу нив. Најраниот неолитски геном бил сличен со другите европски ловци-собирачи и изненадувачки немало докази за присуство на лактоза во тој период. Имало и транзиција кон посветла пигментација.
 
== Наводи ==