Разлика помеѓу преработките на „Егзотичен хадрон“

Додадени 105 бајти ,  пред 4 месеци
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite journal → Наведено списание (5)
с (→‎Историја: Јазична исправка, replaced: да ли → дали using AWB)
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite journal → Наведено списание (5))
 
'''Егзотични хадрони''' се [[субатомски честички]] составени од [[каркови]] и [[глуониум]]и, за разлика - од "познатите" хидрони како што се [[протони]] , [[неутрони]] и [[мезони]] - составени се од повеќе од три [[валентни кваркови]]. За разлика од тоа, "oбичните" хадрони содржат само два или три кварка. Хадрони со експлицитно валентна содржина на глуонимот исто така можат да се сметаат за егзотични.<ref>
{{Наведено списание
{{cite journal
|author=F. E. Close
|year=1988
|bibcode=1988RPPh...51..833C
}}</ref> Во теорија, не постои граница на број на кваркови во хидрон, се додека [[бојата на полнење]] во хидронот е бела, или неутрална.<ref>
{{Наведено списание
{{cite journal
|author=J. Belz et al. (BNL-E888 Collaboration)
|year=1996
==Историја==
Кога моделот кварк за првпат беше постулиран од[[Murray Gell-Mann]] и останатите во 1960, беа органиѕирани држави кои знаат дека се тоа е значајно. Како [[квантната динамика]] (КД) dсе развивање во текот на наредната деценија, станаа јасно дека не постои причина зошто би постоеле само три-кварка и кварк-антикварк комбинации. Навистина, Gell-Mannов оргинален 1964 лист алудираше на можноста дека егзотични хидрони и класифицирани хидрони во бариони и меѕони ѕависат одд тоа даали имаат барионски или пак мезонски број на валентни кварци.<ref name="Gell-Man1964">
{{Наведено списание
{{cite journal
|author=M. Gell-Mann
|title=A Schematic Model of Baryons and Mesons
|bibcode = 1964PhL.....8..214G }}</ref> Покрај тоа, се чинење дека глуони,медијаторни честички со силна интеракција,исто така се сврѕуваат сами но и со други квакови([[хибридни хидрони]]). Неколку деценији поминаа беѕ поважен докаѕ ѕа егзотичен хидрон кој би можел да биде поврѕан со S-матрични полови.
 
Во Април 2014, [[LHCb]] колаборација ја потврди егзистенцијата на Z(4430)<sup>−</sup>, откриена од [[Belle experiment|Belle]], и демонстрирана така што мора да има минимална кваркова содржина од ''c{{overline|c}}d{{overline|u}}''.<ref>{{citeНаведено journalсписание|arxiv=1404.1903|title=Observation of the resonant character of the Z(4430)<sup>−</sup> state|date=7 April 2014|author=[[LHCb collaboration]]|doi=10.1103/PhysRevLett.112.222002|pmid=24949760|volume=112|issue=22|pages=222002|journal=Physical Review Letters|bibcode=2014PhRvL.112v2002A}}</ref>
 
Во Јули 2015, [[LHCb]] објавија откритије од две дела, именувани {{nowrap|P{{su|p=+|b=c}}(4380)}} и {{nowrap|P{{su|p=+|b=c}}(4450)}}, кои мора да имаат минимална содржина на кваркови ''c{{overline|c}}uud'', и ги прават пенткварка.<ref name="LHCbpentaquarks">
{{Наведено списание
{{cite journal
|author=R. Aaij et al. ([[LHCb|LHCb collaboration]])
|year=2015