Дијабетична ретинопатија: Разлика помеѓу преработките

с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite journal → Наведено списание (2)
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (3))
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite journal → Наведено списание (2))
 
Ова е [[окуларна манифестација на системска болест|окуларна манифестација]] на дијабет, системска болест, која афектира и до 80 проценти од пациентите кои имаат дијабет 10 години и повеќе.<ref name=kertes2007>{{Cite book|editor=Kertes PJ, Johnson TM |title=Evidence Based Eye Care |year=2007 |isbn=0-7817-6964-7 |publisher=Lippincott Williams & Wilkins |location=Philadelphia, PA}}{{Page needed|date=September 2010}}</ref> Покрај овие застрашувачки статистики,истражувањата кажуваат дека околу 90 проценти од ново дијагностицираните случаи можат да бидат превенирани ако пациентите се редовно контролирани и третирани.
<ref>{{CiteНаведено journalсписание|author=Tapp RJ |title=The prevalence of and factors associated with diabetic retinopathy in the Australian population |journal=Diabetes Care |volume=26 |issue=6 |pages=1731–7 |date=June 2003 |pmid=12766102 |doi=10.2337/diacare.26.6.1731|author2=Shaw JE|author3=Harper CA|last4=De Courten|first4=M. P.|last5=Balkau|first5=B.|last6=McCarty|first6=D. J.|last7=Taylor|first7=H. R.|last8=Welborn|first8=T. A.|last9=Zimmet|first9=P. Z.|display-authors=3|doi_brokendate=2015-01-12 }}</ref> Колку подолго пациентот има дијабет толку се поголеми шансите да развие дијабетична ретинопатија.<ref>{{Наведена мрежна страница | url=http://www.netdoctor.co.uk/diseases/facts/diabeticretinopathy.htm | title=diabetic retinopathy | accessdate=August 2, 2011 | author=Dr Caroline MacEwen}}</ref>
 
==Знаци и симптоми==
==Патогенеза==
[[File:Blausen 0312 DiabeticRetinopathy.png|thumb|Очно дно со дијабетична ретинопатија]]
Дијабетичната ретинопатија е резултат на микроваскуларни ретинални промени.[[Хипергликемија]]-индуцирана интрамурална смрт на [[перицити]] и стеснување на [[базална мембрана]] водат до инкомпетенција на васкуларните ѕидови.Овие оштетувања ја менуваат формацијата на [[крвно-ретиналната бариера]] и ги прават крвните садови повеќе пермеабилни.<ref>{{CiteНаведено journalсписание|title=Understanding diabetic retinopathy |author=Pardianto G |journal=Mimbar Ilmiah Oftalmologi Indonesia |year=2005 |volume=2 |pages=65–6|author2=<Please add first missing authors to populate metadata.>|display-authors=1}}</ref>
 
== Наводи ==