Разлика помеѓу преработките на „Ирански јазици“

Додаден 21 бајт ,  пред 6 месеци
с
→‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite journal → Наведено списание
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: зборувачи → говорници)
с (→‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite journal → Наведено списание)
'''Иранските јазици''' сочинуваат подгрупа јазици од [[индоирански јазици|индоиранските јазици]], дел од семејството на [[индоевропски јазици]].Овие јазици ги зборуваат [[Ирански народи|иранските народи]]. Историскиот развој на иранските јазици е поделен на [[староирански јазици]] (до 400 г.п.н.е.), [[средноирански јазици]] (400 г.п.н.е. - 900 г.) и [[новоирански јазици]] (од 900 г.). Од староиранските јазици најпознати се [[Староперсиски јазик|староперсискиот јазик]] и [[авестиски јазик|авестискиот јазик]]. Средноиранските јазици ги опфаќале, меѓу другите, [[Средноперсиски јазик|средноперсискиот]] и [[Партски јазик|партскиот јазик]]. Денес најголеми ирански јазици се [[Персиски јазик|персискиот]], [[Паштунски јазик|паштунскиот]], [[Курдски јазик|курдскиот]] и [[Белуџиски јазик|белуџискиот]].
 
Според проценките за 2008 година, во светот има од 150 до 200 милиони говорници на иранските јазици.<ref name="Wind">{{cite book|last=Windfuhr|first=Gernot|title= The Iranian languages|publisher= Routledge Taylor and Francis Group|url=http://www.routledge.com/books/details/9780700711314/}}</ref> Според [[Ethnologue]], денес има 87 ирански јазици.<ref name="SIL">{{citeНаведено journalсписание|last=Gordon|first=Raymond G., Jr. (ed.)|title=Report for Iranian languages|journal=Ethnologue: Languages of the World|year=2005|edition=Fifteenth|location=Dallas|publisher=SIL International|url=http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=IR}}</ref> Персискиот јазик го зборуваат 65 милиони луѓе, паштунскиот го зборуваат околу 50 милиони луѓе, курдскиот го зборуваат околу 18 милиони, белуџискиот околу 7 милиони и лорискиот околу 2,3 милиони.
 
==Класификација==