Донтов метод: Разлика помеѓу преработките

Додадени 42 бајти ,  пред 2 години
с
→‎Начин на распределба: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite journal → Наведено списание (2)
с (Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB)
с (→‎Начин на распределба: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite journal → Наведено списание (2))
Донтовиот метод не произведува апсолутна, односно чиста пропорционалност: во однос на вкупниот број освоени гласови, двете поголеми партии се фаворизирани. Партијата “В“ е помалку фаворизирана, а партијата “Г“ добила недоволен број гласови за да обезбеди мандат. За да може да ѝ го одземе четвртиот мандат на партијата “А“ (* 25.000) на партијата “Г“ би ѝ бил потребен минимум од 25.000 + 1 глас. Значи распределбата на мандатите меѓу овие 4 партии е фер, иако тоа не е апсолутно пропорционален одраз на нивните добиени гласови.
 
Д'Онтовиот метод се приближува кон пропорционалност со минимизирање на најголемиот однос меѓу места и гласови меѓу сите партии.<ref name="Sainte1910">{{citeНаведено journalсписание |author=André Sainte-Laguë |title=La représentation Proportionnelle et la méthode des moindres carrés |url=http://www.numdam.org/article/ASENS_1910_3_27__529_0.pdf |journal=Annales scientifiques de l'École Normale Supérieure |publisher=l'École Normale Supérieure |volume=27 |year=1910}}</ref>
Овој однос е познат и како односот на предност.
За партијата <math>p \in \{1,\dots,P\}</math>, каде <math>P</math> е вкупниот број на партии, односот на предност е
Донтов метод доделува места, така што овој сооднос ја достигнува својата најмала можна вредност,
::<math>\delta^* = \min_{\mathbf{s} \in \mathcal{S}} \max_p a_p</math>,
каде <math>\mathbf{s}=\{s_1,\dots,s_P\}</math> е алокација на места за сите страни, а <math>\mathcal{S}</math> е збир на сите такви можни распределби. Поради ова, Донтов метод ги дели гласовите на точно пропорционално застапени гласови и преостанатите гласови и го минимизира вкупниот износ на преостанатите гласови.<ref name="Medzihorsky2019">{{citeНаведено journalсписание |author=Juraj Medzihorsky |title=Rethinking the D'Hondt method |url=https://tandfonline.com/doi/full/10.1080/2474736X.2019.1625712 |journal=Political Research Exchange |publisher= |volume=1 |issue=1 |year=2019}}</ref>
Севкупниот дел од преостанатите гласови е
::<math>\pi^* = 1 - \frac{1}{\delta^*}</math>.