Централен Калимантан: Разлика помеѓу преработките

с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница)
 
{{Инфокутија Населено место|name=Централен Калимантан|area_code_type=|population_density_km2=auto|population_note=|demographics_type1=Демографија|demographics1_footnotes=<ref>{{cite book |publisher=Institute of Southeast Asian Studies |title=Indonesia's Population: Ethnicity and Religion in a Changing Political Landscape |year=2003 |url= |accessdate=}}</ref>|demographics1_title1=Етнички групи|timezone1=Индонезиско западно време ([[UTC+7]])|utc_offset1=|postal_code_type=|postal_code=|area_code=|blank_name_sec1=[[Индекс на човековиот развој|ИЧР]] 2018|population_as_of=средина на 2019|blank_info_sec1={{increase}} 0.704 ({{fontcolor|green|висок}})|blank1_name_sec1=ИЧР ранг|blank1_info_sec1=21. во Индонезија (2018)|website={{url|http://www.kalteng.go.id/|kalteng.go.id}}|footnotes=|type=[[Покраини во Индонезија|Индонезиска покраина]]|demographics1_info1={{nowrap|46% [[Дајаци]]{{br}}22% [[Јаванци]]{{br}}21% [[Банџарци]]{{br}} 3.9% [[Малајци]]{{br}}1.9% [[Мадурци]] {{br}}4.8% other}}<ref name="sensusSuku2010">{{cite book
|author1=Aris Ananta |author2=Evi Nurvidya Arifin |author3=M. Sairi Hasbullah |author4=Nur Budi Handayani |author5=dan Agus Pramono |publisher = Institute of Southeast Asian Studies dan BPS – Statistics Indonesia|title = Demography of Indonesia’s Ethnicity|date =|year = 2015|url =|accessdate = |isbn = }}</ref>|demographics1_title2=Вероисповест (2017)<ref name="KalTeng">{{citeНаведена webмрежна страница|url=https://kalteng.bps.go.id/publication/2018/08/16/ceed046d35684aefde786f04/provinsi-kalimantan-tengah-dalam-angka-2018.html|title=Provinsi Kalimantan Tengah Dalam Angka 2018|last=|first=|publisher=BPS Kalimantan Tengah|accessdate=26 мај 2020}}</ref>|demographics1_info2={{nowrap|70.0% [[Ислам]]<br/>16.4% [[Протестантство]]<br/> 8.09% [[Хиндуизам]]/[[Кахаринган]]<br /> 4.56% [[Римокатоличка црква|Римокатолицизам]]<br/>0.65% [[Будизам]]<br/>0.1% други}}|demographics1_title3=[[Јазици во Индонезија|Јазици]]|population_footnotes=<ref name="Badan Pusat Statistik 2019">Badan Pusat Statistik, Jakarta, 2019.</ref>|population_total=2649803|official_name=|named_for=|image_shield={{#property:p94}}|image_flag={{#property:p41}}|image_map=Central Kalimantan in Indonesia.svg|map_alt=|map_caption=Местоположба на Централен Калимантан во Индонезија.|coor_pinpoint=|coordinates_footnotes=|established_title=|established_date=|founder=|seat_type=Престолнина<br />{{nobold|и најголем град}}|elevation_m=|seat=[[Палангка Раја]]|government_footnotes=|leader_party=|leader_title=Гувернер|leader_name=[[Суганто Сабран]]|unit_pref=Metric|area_footnotes=|area_total_km2=153564.5|area_rank=[[Покраини во Индонезија|2.]]|area_note=|elevation_footnotes=|demographics1_info3={{nowrap|[[Индонезиски јазик|индонезиски]] <small>(службен)</small><br/>[[Малајски јазик|малајски]]<br/>[[Бугиски јазик|бугиски]]<br/>[[Дајачки јазици|дајачки]]<br/>[[Кинески јазик|кинески]] ([[Хака-кинески јазик|хака]] и [[Чаошански дијалект|чаошански]])}}}} '''Централен Калимантан''' ({{Lang-id|Kalimantan Tengah}}), е [[Покраини во Индонезија|индонезиска покраина]]. Таа е една од петте покраини во [[Калимантан]], индонезискиот дел на [[Борнео]]. Престолнина на провинцијата е Палангкараја и во 2010 година неговото население било над 2,2 милиони,<ref>Biro Pusat Statistik, Jakarta, 2011.</ref> додека 2015-та година покажало пораст на 2,49 милиони и најновата официјална проценка (за средината на 2019 година) е 2.649.803.<ref name="Badan Pusat Statistik 2019">Badan Pusat Statistik, Jakarta, 2019.</ref>
 
Стапката на раст на населението било скоро 3,0% на годишно ниво помеѓу 1990 и 2000 година, една од највисоките стапки на покраински раст во Индонезија за тоа време; во следната декада до 2010 година просечната годишна стапка на раст значително се намалила на околу 1,8%, но повторно се зголемила во деценијата на почетокот на 2010 година. Повеќе отколку што е случај во другите покраини во регионот, Централниот Калимантан е населен со Дајаците, домородните жители на Борнео.
 
== Историја ==
Од осумнаесеттиот век, централниот регион на Калимантан и неговите жители Дајаци биле владеани од муслиманскиот султанат Банџар. По индонезиската независност по [[Втората светска војна]], дајачките племиња барале покраина одвоена од покраината Јужен Калимантан.<ref>{{Наведена книга|title=Profile Central Kalimantan Province|last=|first=|date=септември 2001|publisher=Central Kalimantan Province Tourism and Culture Board|year=|isbn=|location=|pages=}}</ref>
 
Во 1957 година Јужен Калимантан бил поделен за да му обезбеди на дајачкото население поголема автономија од муслиманското население во покраината. Промената била одобрена од индонезиската влада на 23 мај 1957 година според претседателскиот закон бр. 10 година 1957 година, со кој Централниот Калимантан бил прогласен за седумнаесетта покраина на Индонезија. Претседателот Сукарно го назначил дајачкиот националени јунак, Тјелик Ривут за прв гувернер и Палангкараја за главен град на покраината.<ref>{{Наведена книга|title=Maneser Panatau Tatu Huang|last=Riwut|first=Nila|date=октомври 2003|publisher=Pusaka Lima|year=|isbn=979-97999-1-0|location=|pages=|display-authors=etal}}</ref> {{Население низ историјата|1971|11=2005|17=2019|16=2490178|15=2015|14=2212089|13=2010|12=1914900|10=1801965|701936|9=2000|8=1627453|7=1995|6=1396486|5=1990|4=954353|1980|18=2649803}}
 
* {{Матична|http://www.kalteng.go.id}}(на индонезиски)
* До официјалната статистика за покраината, обезбедена од Индонезиското Централно биро за статистика, може да се пристапи (на индонезиски јазик) на [http://kalteng.go.id/goto.asp?URL=http://kalteng.bps.go.id Badan Pusat Statistik Propinsi Kalimantan Tengah] .
 
{{Покраини во Индонезија}}
 
[[Категорија:Држави и територии настанати во 1957 година]]
[[Категорија:Покраини во Индонезија]]