Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Додадени 35 бајти ,  пред 6 месеци
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (2)
с
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (2))
| symbol = {{SubatomicParticle|muon-}}
| mass = {{val|105.6583715|(35)|ul=MeV/c2}}<ref name="PDG2012">
{{Наведена мрежна страница
{{cite web
|author=J. Beringer et al. ([[Particle Data Group]])
|url=http://pdg.lbl.gov/2012/tables/rpp2012-sum-leptons.pdf
'''Мион''' '''(μ)''' — [[елементарна честичка]] слична на [[електрон]]от, со [[електричен полнеж]] од −1&nbsp;''e'' и [[спин|спин {{frac|1|2}}]], но со многу поголема маса ({{val|105.7|ul=MeV/c2}}). Тој е класифициран како [[лептон]], заедно со електронот (маса 0,511 MeV/с<sup>2</sup>), тау-честичката (маса 1.776,82 MeV/c<sup>2</sup>), и трите [[Неутрино|неутрина]] (електронско неутроно νЕ, мионско неутрино νμ и тау-неутрино ντ). Како што е во случај со другите лептони, за мионите се верува дека немаат подструктура, односно не се изградени од други помали честички.
 
Мионот е нестабилна [[субатомска честичка]] со просечен животен век од {{val|2.2|ul=µs}}. Помеѓу сите познати нестабилни [[субатомска честичкa|честички]], само неутронот (трае околу 15 минути) и неколку [[атомско јадро|атомски јадра]] имаат подолг период на полураспаѓање; другите се распаѓаат значително побрзо. Распаѓањето на мионот (како и на [[неутрон|неутронот]]от, најдолготрајниот нестабилен [[барион]]),е исклучително под дејство на [[слабо заемодејство|слабото заемодејство]]. Распадот на мионот секогаш продуцира најмалку три честички кои мораат да вклучат [[електрон]] од ист полнеж како мионот и две [[неутрино|неутрина]] од различен тип.
 
Како и сите елементарни честички, Мионот има соодветна [[античестичка]] со спротивен полнеж (+1&nbsp;''e'') но еднаква [[маса]] и спин: '''антимионот''' (исто така наречен „позитивен мион“). Мионите се одобележани со {{SubatomicParticle|Muon-}} а антимионите со {{SubatomicParticle|Muon+}}. Мионите предходно биле наречени '''ми мезони''', но не се класифицирани како [[мезон]]и од страна на современите честични физичари (Погледајте {{section link||Историја}}), и името повеќе не е во употреба од страна на физичарите.
Како и во случајот со наелектризираните лептони,мионот може да се поврзе со [[мионско неутрино|мионското неутрино]], означено со {{SubatomicParticle|Muon neutrino}}, што всушност не е истата честичка како [[електронско неутрино|електронското неутрино]], и не учествува во истите јадрени реакции.
 
== Историја ==
 
== Историја ==
 
Mионите се откриени од страна на [[Карл Дејвид Андерсон]] и [[Сет Недермејер]] на Калтех во 1936 година, додека го изучувале [[космички зраци|космичкото зрачење]]. Андресон забележал дека честичките кои закрвивувале поинаку од електроните и другите познати честички кои минувале низ [[магнетно полe|магнетното поле]]. Тие биле наелектризирани негативно но закривувале помалку за разлика од електроните, но многу поостро од [[протон]]ите, за честички со истата брзина. Било претпоставено дека големината на негативниот полнеж била еднаква на онаа на електронот, и за да се надомести за разликата во закривувањето, па било предпоставено дека масата била поголема од онаа на електорнот но помала од онаа на протонот. Па така Андерсон првично ја нарекол новата честичка ''мезотрон'', прифаќајќи го префксот ''мезо-'' грчки збор за „mid-“. Постоењето на мионот било потвордено во 1937 година од страна на [[Џабез Кари Стрит|Џ.&nbsp;К.&nbsp;Стрит]] и Е.&nbsp;К.&nbsp;Стивенсоновата Вилсонова комара.<ref>New Evidence for the Existence of a Particle Intermediate Between the Proton and Electron", Phys. Rev. 52, 1003 (1937).</ref>
== Мионски извори ==
 
На Земјата, повеќето природни миони се создадени од квазари и супернови, кои се состојат главно од [[Протон|протонипротон]]и, кои доаѓаат од вселената со многу голема енергија.
 
Околу 10.000 миони пристигнале на секој квадратен метар на површината на Земјата во една минута; овие честички се формираат како нус-производи од [[Космичко зрачење|космичките зраци]], судир со молекули во горниот дел од атмосферата. Се движат со релативистички брзини, мионите можат да навлезат десетици метри во карпи и други материи.
 
== Мион атоми ==
Мионот е првата елементарна честичка откриена дека не се појавува и во обичните [[Атом|атомиатом]]и. Негативните миони сепак може да формираат мионови атоми (исто така наречени му-Месиќ атоми), со замена на еден електрон во обичните атоми.
 
Mион водородните атоми се многу помали отколку некои типични водородни атоми.
* [http://twist.triumf.ca/ The TRIUMF Weak Interaction Symmetry Test]
* [http://meg.psi.ch/ The MEG Experiment (Search for the decay Muon → Positron + Gamma)]
* {{citeНаведена webмрежна страница|last=King|first=Philip|title=Making Muons|url=http://www.backstagescience.com/videos/ISIS_muons.html|work=Backstage Science|publisher=Brady Haran}}
 
{{Честички}}
 
 
{{Нормативна контрола}}