Дијабетична ретинопатија: Разлика помеѓу преработките

с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (3)
с (додадена Категорија:Очни болести користејќи го HotCat)
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (3))
}}
<!-- Definition and symptoms -->
'''Дијабетична ретинопатија''' ([ˌrɛtnˈɑpəθi]), исто така позната како '''дијабетична болест на окото''', е состојба во која настанува оштетување на [[ретина]] како резултат на [[дијабет]]. Во некои случаи доведува до [[слепило]].<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|title=Diabetic retinopathy|url=http://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/diabetic-retinopathy.html|accessdate=25 November 2012| work=Diabetes.co.uk}}</ref>
 
Ова е [[окуларна манифестација на системска болест|окуларна манифестација]] на дијабет, системска болест, која афектира и до 80 проценти од пациентите кои имаат дијабет 10 години и повеќе.<ref name=kertes2007>{{Cite book|editor=Kertes PJ, Johnson TM |title=Evidence Based Eye Care |year=2007 |isbn=0-7817-6964-7 |publisher=Lippincott Williams & Wilkins |location=Philadelphia, PA}}{{Page needed|date=September 2010}}</ref> Покрај овие застрашувачки статистики,истражувањата кажуваат дека околу 90 проценти од ново дијагностицираните случаи можат да бидат превенирани ако пациентите се редовно контролирани и третирани.
<ref>{{Cite journal|author=Tapp RJ |title=The prevalence of and factors associated with diabetic retinopathy in the Australian population |journal=Diabetes Care |volume=26 |issue=6 |pages=1731–7 |date=June 2003 |pmid=12766102 |doi=10.2337/diacare.26.6.1731|author2=Shaw JE|author3=Harper CA|last4=De Courten|first4=M. P.|last5=Balkau|first5=B.|last6=McCarty|first6=D. J.|last7=Taylor|first7=H. R.|last8=Welborn|first8=T. A.|last9=Zimmet|first9=P. Z.|display-authors=3|doi_brokendate=2015-01-12 }}</ref> Колку подолго пациентот има дијабет толку се поголеми шансите да развие дијабетична ретинопатија.<ref>{{citeНаведена webмрежна страница | url=http://www.netdoctor.co.uk/diseases/facts/diabeticretinopathy.htm | title=diabetic retinopathy | accessdate=August 2, 2011 | author=Dr Caroline MacEwen}}</ref>
 
==Знаци и симптоми==
Во текот на првата фаза-непролиферативна дијабетична ретинопатија пациентот нема симптоми и единствениот начин да се дијагностицира болеста во оваа фаза е преку [[фундус офталмоскопија]].На прегледот ќе се видат микроаневризми (микроскопски проширувања на артерискиот ѕид). Доколку постои намалување на видот, индицирана е флуоресцеин [[ангиографија]] за да се види задниот пол на окото.Доколку се забележи стеснување или блокада на ретиналните крвни садови ова се нарекува ретинална [[исхемија]] (недостаток на крвен проток).
 
Во текот на првата фаза може да се развие ексудација(пропуштање на крвните садови) во макуларниот регион и да настане макуларен едем. Симптомите се замаглување,затемнување на видот.10 проценти од дијабетичните пациенти ќе го загубат видот како последица на макуларен едем. [[Оптичка кохерентна томографија]] може да покаже региони на акумулацијана течност со макуларен едем.<ref>{{citeНаведена webмрежна страница |url=http://www.vrmny.com/pe/np_dr.html |title=Nonproliferative Diabetic Retinopathy (Includes Macular Edema) |accessdate=August 17, 2013}}</ref>
 
Втората фаза поради формирањето на абнормални нови крвни садови (неоваскуларизација)во задниот пол од окото е наречена ''пролиферативна дијабетична ретинопатија''. Овие садови можат да прокрварат во стакленото тело ([[витрална хеморагија]]) и да предзивикаат заматување на видот.Првиот пат кога ова ќе се случи најчесто не остава сериозни последици.Во повеќето случаеви ќе останат точки [[крв]], кои пациентот ги визуелизира како лебдечки мушички кои исчезнуваат од видното поле после неколку часа.
Овие точки често се проследени со поголемо крварење во наредните денови кое што предизвикува поголемо заматување на видот.Во екстремни случаи пациентот ќе може да детектира само светлина.На поголемите количества крв им треба повеќе време(недели,месеци) да се ресорбираат а во некои случаи крвта останува во витреалното тело.Овие видови на големи хеморагии имаат тенденција на повторување најчесто во тек на [[спиење]].
 
На [[фундоскоп|фундоскопско]]ско испитување, докторот ќе забележи [[беличести преципитати]], хеморагии во вид на пламен и точкасти хеморагии.
 
==Патогенеза==