Разлика помеѓу преработките на „Киевско-печерска лавра“

с
→‎Државна историска библиотека: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница
с (→‎Советска ера: Правописна исправка, replaced: и.т.н. → итн. using AWB)
с (→‎Државна историска библиотека: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница)
[[Државна историска библиотека на Украина|Државната историска библиотека на Украина]] била основана во [[1939]] година. Во времето на [[Втората светска војна]], зградата била уништена, а голем дел од книгите изгорени или уништени<ref>Се смета дека околу 500.000 тома биле уништени или украдени</ref>. Во [[1952]] година, библиотеката продолжила да работи со точно 339.214 тома. Книгите опфаќаат темматики од историја, археологијата, етнографијата, лингвистиката, литература, уметност, филозофија, религија итн.
 
Библиотеката спроведува научно-издавачката дејност пдмпсмп дава библиографски референци. Во [[септември]] [[2009]] година, со декрет на претседателот на Украина, библиотеката доби статусот на национална институција<ref>{{citeНаведена webмрежна страница |url=http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=780%2F2009 |title=Про надання Державній історичній бібліотеці України статусу національної: Указ Президента України № 780/2009 від 30 вересня 2009 року |accessdate=2009-10-12}}</ref>.
 
=== Други градби===