Разлика помеѓу преработките на „Список на македонисти“

с
Јазична исправка, replaced: лингвисти → јазичари (2)
с (→‎Историја: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{Main| → {{Главна|)
с (Јазична исправка, replaced: лингвисти → јазичари (2))
<!--Доколку некој македонист не е на листата, ќе ве замолиме соодветно да го додадете. Ви благодариме.-->
{{Македонски јазик}}
Следниот список е '''список на истакнати македонисти''' и се подредени по азбучен ред. [[Македонистика]]та е наука која ги проучува развојот, правописот и другите карактеристики на [[македонскиот јазик]]. Оваа листа не е целосна и во секој момент може да се проширува. Исто така, важно е да се напомене дека одреден број лингвистијазичари и слависти и луѓе кои се занимавале со македонскиот јазик работеле и твореле пред да се стандардизира македонистиката. Иако истите твореле пред таа стандардизација, тие се сметаат за македонисти, како што се на пример [[Крсте Мисирков]], [[Ѓорѓија Пулевски]], [[Петар Драганов]], [[Наум Евро]] и други.
 
{{Quote|Парадоксално ли е ако една млада наука има свои долги и стари традиции? Во случајот со македонистиката сигурно не! Затоа што веќе долго време пред самата македонистика постоеше така што се каже ,,компаративната македонистика”. Неа ја сфаќам како вкупност на одделните придонеси на низа земји, бидејќи секоја
|[[1898]]
|-
|[[Мјечислав Малецки]]<ref name="откривање">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.maticanaiselenici.com/index.php?page=read_news&id=3029|title=Откривањето на македонскиот јазик од европските лингвистијазичари|accessdate=2011-01-27}}</ref>
|{{Flag|Полска}}
|