Разлика помеѓу преработките на „Ал-Каеда“

Додадени 2.670 бајти ,  пред 7 месеци
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite web → Наведена мрежна страница, cite web → Наведена мрежна страница (65), Cite book → Наведена кни
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{Main| → {{Главна| (4))
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite web → Наведена мрежна страница, cite web → Наведена мрежна страница (65), Cite book → Наведена кни)
|датуми = 11 август 1988 – денес
|подрачје = Цел свет
|идеологија = [[Сунитски исламизам]]<br /> [[Шеријат]]<br />[[Исламски фундаментализам]]<ref>{{Harvnb|Atwan|2006|p=40}}</ref><br />[[Такфири]]<ref>http://www.fas.org/irp/crs/RS21745.pdf</ref><br />[[Пан исламизам]]<br />[[Светски халифат]]<ref name="spiegel1">{{citeНаведена мрежна webстраница|url=http://www.spiegel.de/international/0,1518,369448,00.html |title=The Future of Terrorism: What al-Qaida Really Wants – SPIEGEL ONLINE – News – International |work=Der Spiegel |date=September 11, 2001 |accessdate=October 18, 2011}}</ref><ref>{{cite news| url=http://my.telegraph.co.uk/riteman/riteway/16309030/al-qaeda-seeks-global-dominance/ |location=London |work=The Daily Telegraph |archiveurl=https://archive.is/oW5v|archivedate=2012-07-20}}</ref><ref>{{citeНаведена мрежна webстраница|url=http://www.thepolitic.com/archives/2005/07/27/jihadists-want-global-caliphate/ |title=Jihadists Want Global Caliphate |publisher=ThePolitic.com |date=July 27, 2005 |accessdate=October 18, 2011}}</ref><ref>{{citeНаведена мрежна webстраница|author=John Pike |url=http://www.globalsecurity.org/military/world/para/al-qaida.htm |title=Al-Qaida |publisher=Globalsecurity.org |accessdate=October 18, 2011}}</ref><ref>{{cite news| url=http://www.guardian.co.uk/world/2004/mar/21/alqaida.terrorism |location=London |work=The Guardian | first=Jason | last=Burke | title=What exactly does al-Qaeda want? | date=March 21, 2004}}</ref><br />[[кудбизам]]<br />[[вехабизам]]<ref>[http://www.globalpolitician.com/23661-saudi#_ftn15 Saudi Arabia, Wahhabism and the Spread of Sunni Theofascism] retrieved 3 June 2012</ref><br />[[Џихад]]<ref name=Moghadam>{{citeНаведена bookкнига|last=Moghadam|first=Assaf|title=The Globalization of Martyrdom: Al Qaeda, Salafi Jihad, and the Diffusion of Suicide Attacks|year=2008|publisher=Johns Hopkins University|isbn=978-0-8018-9055-0|pages=48}}</ref><ref name="livsey2005">{{CiteНаведена мрежна webстраница | title = Special Reports – The Salafist Movement: Al Qaeda's New Front | url = http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/front/special/sala.html | last = Livesey | first = Bruce | work = PBS Frontline | publisher = WGBH educational foundation | date = 25 јануари 2005}}</ref>
|статус = {{flagicon|USA}} Прогласена за [[терористичка организација]] од [[Стејт департмент]]<ref name=USTerrorList>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.state.gov/s/ct/rls/fs/2002/12535.htm|title=Foreign Terrorist Organizations List|publisher=[[United States Department of State]]|accessdate=August 3, 2007| archiveurl = http://web.archive.org/web/20070712193357/http://www.state.gov/s/ct/rls/fs/2002/12535.htm| archivedate = July 12, 2007}}&nbsp;– [[U.S. State Department list of Foreign Terrorist Organizations|USSD Foreign Terrorist Organization]]</ref><br /> {{flagicon|GBR}} Прогласена за [[Терористичко дело 2000]] од страна на [[Хоум Офис]]<ref name=UKTerrorList>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.opsi.gov.uk/acts/acts2000/20000011.htm|title=Terrorism Act 2000|publisher=[[Home Office]]|accessdate=August 14, 2007| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070811053906/http://www.opsi.gov.uk/ACTS/acts2000/20000011.htm| archivedate= August 11, 2007 <!--DASHBot-->}}&nbsp;– [[Terrorism Act 2000]]</ref><br />{{flagicon|Европска Унија}} Прогласена за терористичка организација од [[ЕУ]]<ref name=EUTerrorList>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.state.gov/s/ct/rls/45394.htm|title=Council Decision|publisher=[[Council of the European Union]]|accessdate=August 14, 2007| archiveurl = http://web.archive.org/web/20070714142855/http://www.state.gov/s/ct/rls/45394.htm| archivedate = July 14, 2007}}</ref><br />{{flagicon|India}} Незаконска од страна на Индиската влада<ref name=IndiaTerrorList>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.mha.nic.in/uniquepage.asp?Id_Pk=292|title=Terrorism Act 2000|publisher=[[Ministry of Home Affairs (India)]]|accessdate=May 20, 2012}}</ref>
|size= 500–1,000 operatives (2001)<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.harpers.org/archive/2006/07/sb-al-qaeda-new-members-badly-needed-1151963690 |title=The Al Qaeda Clubhouse: Members lacking, By Ken Silverstein (Harper's Magazine) |publisher=Harpers.org |accessdate=March 22, 2010}}</ref>}}
'''Ал-Каеда''' ({{lang-ar|القاعدة}}) е глобална воена [[исламизам|исламистичка]] [[терористичка организација]] основана од [[Осама Бин Ладен]] во периодот помеѓу [[август]] [[1988]]<ref name=bergen75>{{Harvnb|Bergen|2006|p=75}}.</ref> и крајот на [[1989]] година<ref name="al-Fadl">{{cite court |litigants= United States v. Usama bin Laden et al.|vol= S (7) 98|reporter= Cr.|opinion= 1023|pinpoint= Testimony of Jamal Ahmed Mohamed al-Fadl|court= United States District Court for the Southern District of New York|date= 6 февруари 2001|url=http://cryptome.org/usa-v-ubl-02.htm}}</ref>. Работи како мрежа од мултинационална армија од лица без државјанство и радикалното движење на сунитите за глобален [[џихад]] и интерпретација на [[шеријат]]от. Прогласена е за „''терористичка организација''“ од страна на [[САД]], [[Обединетото Кралство]], [[Совет за безбедност на ОН|Советот за безбедност на ОН]], [[Европската Унија]], [[НАТО]] и многу други држави.
 
Ал-Каеда нападнала цивилни и воени мети во повеќе земји, како [[Терористички напади од 11 септември 2001 година|нападите на 11 септември]], бомбардирањата на амбасадата на САД во [[1998]] година и бомбардирањата на Бали во [[2002]] година. Владата на САД им возвратила со започнување на [[Војна против тероризмот]]. Ал-Каеда продлжила да постои и да се проширува. Со смртта на главните комуникатори, како [[Анвар ал Авлаки]], способноста на „брендот“ Ал-Каеда да инспирира, мотивира и и да внесува страв, нагло се намалила<ref>{{Cite news |url=http://www.forbes.com/sites/realspin/2011/10/06/the-al-qaeda-brand-died-last-week/ |title=The al-Qaeda Brand Died Last week|work=Forbes |date=September 6, 2011 |accessdate=September 7, 2011}}</ref> .
 
Карактеристичните техники вклучуваат [[самоубиствен бомбашки напад|самоубиствени напади]] и истовремени бомбашки напади на различни цели<ref>{{Harvnb|Wright|2006|pp=107–108, 185, 270–271}}</ref>. Во овие активности се вклучени членови на движењето кои се заколниле на лојалност кон [[Осама бин Ладен]], или пак побројните индивидуалци поврзани со Ал-Каеда кои поминале низ обука во еден од нивните кампови во [[Авганистан]], [[Пакистан]], [[Ирак]] или [[Судан]], но не положиле никаква заклетва<ref>{{Harvnb|Wright|2006|p=270}}.</ref>. Идеолозите на Ал-Каеда предвидуваат целосно отфрлање на сите странски влијанија во муслиманските земји и создавање на нов исламски [[калифат]] ширум светот.<ref name="spiegel1"/><ref>{{citeНаведена мрежна webстраница|url=https://www.mi5.gov.uk/output/al-qaidas-ideology.html |title=al Qaida’s Ideology|publisher=MI5|accessdate=May 19, 2012|archiveurl=http://archive.is/sMxb|archivedate=August 5, 2012}}</ref><ref>{{cite news|url=http://www.economist.com/node/21525400 |title=Dreaming of a caliphate|date=Aug 6, 2011|newspaper=The Economist|accessdate=May 19, 2012}}</ref>. Според некои верувања се смета дека христијанско- еврејскиот сојуз е заговор за уништување на исламот.<ref>Fu'ad Husayn `Al-Zarqawi, "The Second Generation of al-Qa’ida, Part Fourteen," ''Al-Quds al-Arabi'', July 13, 2005</ref>. [[Салафисти]]те веруваат дека убивањето на цивили е религиски одобрено и не прифаќаат религиско свето писмо кое забранува убиство на цивили и смртоносни борби<ref name="Moghadam"/><ref name=Ranstorp>{{citeНаведена bookкнига|last=Ranstorp|first=Magnus|title=Unconventional Weapons and International Terrorism|year=2009|publisher=Routledge|isbn=978-0-415-48439-8|pages=33}}</ref>. Ал-Каеда исто така е против законите создадени од човекот и сака да ги замени со тврдокорната форма на шеријатскиот закон.<ref name="LT246">{{citeНаведена bookкнига|author= Lawrence Wright|title=The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11|publisher= Knopf|year= 2006|pages= 246|isbn= 0-375-41486-X|oclc=}}</ref>
 
Ал-Каеда е исто така одговорна за иницирање на секташко насилство меѓу муслиманите.<ref>Dragons and Tigers: A Geography of South, East, and Southeast Asia – (2011) – Barbara A. Weightman</ref>. Ал-Каеда не ги толерира гранките на исламот кои не се сунитски, ги прогласува за неверници ([[текфир]]) и ги исклучува од заедницата. Лидерите на Ал-Каеда ги сметаат либералните муслимани, [[Шиити]]те, [[Суфити]]те, [[Ахмади]]те и други секти за еретици и имаат извршено напади врз нивните џамии, како и напади за време на нивните собири.<ref>Security strategy and transatlantic relations (2006) Roland Dannreuther</ref>. Примери за секташки напади се бомбардирањата на верската заедница [[Језиди]], бомбардирањата на градот Садр, масакрот Ашура и бомбардирањата на [[Багдад]] во април [[2007]] година.<ref>Jihad and Just War in the War on Terror (2011) Alia Brahimi</ref>
== Организација ==
 
Филозофијата на управување на Ал-Каеда е опишана како „''централизација на одлука и децентрализација на извршување''“"<ref>al-Hammadi, Khalid, "The Inside Story of al-Qa'ida", part 4, ''Al-Quds al-Arabi'', March 22, 2005</ref> . После војната против тероризмот се сметало дека лидерството на Ал-Каеда станало ''географски изолирано'', што довело до појава на ''децентрализирано лидерство на регионални групи користејќи го брендот на Ал-Каеда''.<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|author=Aug 13, 2004 |url=http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/FH13Ak05.html |title=Evolution of the al-Qaeda brand name |publisher=Atimes.com |date=August 13, 2004 |accessdate=March 22, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100411010338/http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/FH13Ak05.html| archivedate= April 11, 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.sitemaker.umich.edu/satran/files/twq06spring_atran.pdf |title=The Moral Logic and Growth of Suicide Terrorism&nbsp;– SPRING 2006 |format=PDF |accessdate=March 22, 2010}}</ref>“
 
Многу експерти за тероризам сметаат дека глобалното [[џихад|џихадско движење]] на било кое ниво не е предводено од лидерите на Ал-Каеда. Иако Бин Ладен пред неговата смрт сè уште имал големо идеолошко влијание врз некои муслимански екстремисти, сепак експертите тврдат дека Ал-Каеда била фрагментирана со текот на годините во различни регионални движења кои немаат голема меѓусебна поврзаност. [[Марк Сагеман]], психијатар и поранешен советник во [[ЦИА|Централната разузнавачка агенција]], рекол дека сега Ал-Каеда: „ќе биде само симболичка ознака за движење кое е насочено против Западот. Не постои чадор-организација. Ние сакаме во нашите глави да си создадеме измислен ентитет, но тоа не е реалноста со која се соочуваме“<ref name="FT Threat">{{Cite news|last=Blitz|first=James|journal=Financial Times|title=A threat transformed|date=19 јануари 2010|url=http://www.ft.com/cms/s/0/af31e344-0499-11df-8603-00144feabdc0.html}}</ref>.
<blockquote>Реалноста е дека Бин Ладен и Ајман ал Завахири станале центар на една асоцијација од разочарани исламистички војници кои биле привлечени од новата стратегија. Но организација не постоела. Ова биле војници кои најчесто ги планирале своите операции и очекувале од Бин Ладен финансирање и помош. Тој не бил нивен командант. Исто така нема доказ дека Бин Ладен го користел поимот „ал-каеда“ како име кое се однесува на некоја група сè до 11 септември кога сфатил дека ова е терминот кој Американците им го дале.<ref name="The Power of Nightmares">[http://www.archive.org/details/ThePowerOfNightmares ''The Power of Nightmares''], BBC Documentary.</ref></blockquote>
 
Од правна гледна точка, Министерството за правда на САД требало да покаже дека Бин Ладен бил лидер на криминална организација за да може да го обвини „''во отсуство''“ според правилникот на РИЦО. Името на организацијата и детали за нејзината структура биле добиени од сведочењето на [[Џамал ал Фадл]], кој кажал дека бил основач на организацијата и поранешен вработен на Бин Ладен.<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|last=McCloud|first=Kimberly|title=WMD Terrorism and Usama bin Laden |url=http://cns.miis.edu/reports/binladen.htm|work=CNS Reports|publisher=James Martin Center for Nonproliferation Studies|accessdate=May 4, 2011|author2=Osborne, Matthew|date=March 7, 2001| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110506145417/http://cns.miis.edu/reports/binladen.htm| archivedate= May 06 2011 <!--DASHBot-->}}</ref>. Ал Фадл веќе бил осуден за заговор за напад на воените установи на САД ,па неговото сведочење било дел од договорот за да добие помала казна. Поради ова, како и поради неговото нечесно минато, се појавиле сомневања за веродостојноста на неговото сведочење.<ref name="first informant"/><ref>{{Cite news
|url=http://edition.cnn.com/2001/LAW/02/13/Embassy.bombings.trial/
|title=Witness: Bin Laden planned attack on U.S. embassy in Saudi Arabia
 
=== Теренски оперативци ===
Бројот на лица во организацијата кои поминале низ одредена воена обука и се способни да управуваат со бунтовнички сили, во голема мера е непознат. Во [[2006]] година било проценето дека Ал-Каеда имала неколку илјади команданти распоредени во 40 различни држави<ref name="Cassidy">{{Harvnb|Cassidy|2006|p=9}}.</ref>. Од [[2009]] година се верувало дека од 200 до 300 членови биле сè уште активни команданти.<ref>{{citeНаведена webмрежна страница
|url=http://www.slate.com/id/2211994/
|title=The Terrorists-Are-Dumb Theory: Don't mistake these guys for criminal masterminds
|authorlink=Timothy Noah
|publisher=Slate
|date=25 февруари 2009}}</ref>.Според добитникот на награда за документарецот на Би- Би-Си од 2004 година „[[The Power of Nightmares]]“ (Моќта на кошмарите), Ал-Каеда била толку слабо поврзана, освен Бин Ладен и некои негови блиски соработници, што било тешко да се каже дека воопшто постоела како организација. Недостатокот на значителен број на осудени членови на Ал-Каеда, и покрај големиот број на апсења за тероризам, бил наведен како причина за сомневање дали воопшто постои широко распространетиот ентитет со описот на Ал-Каеда<ref>{{CiteНаведена bookкнига
| last = Gerges
| first = Fawaz A
Според [[Роберт Касиди]], Ал-Каеда контролира две одделни сили поставени заедно со бунтовниците во [[Ирак]] и [[Пакистан]]. Првите биле „организирани, обучени и опремени како бунтовнички борбени сили“ во [[Советска војна во Авганистан|советско-авганистанската војна]]<ref name="Cassidy"/> . Биле составени најмногу од странски муџахедини од Саудиска Арабија и Јемен. Многу продолжиле да се борат и во Босна и Сомалија за глобален џихад. Другата група, околу 10.000, живеат во западните држави и се здобиле со основна борбена обука<ref name="Cassidy"/>.
 
Други аналитичари го опишале ранкот и досието на Ал-Каеда како „претежно арапско“ во првите години на оперирање, а од 2007 година вклучува и „други луѓе“<ref>[http://www.meforum.org/article/1710 Jihad's New Leaders] by Daveed Gartenstein-Ross and Kyle Dabruzzi, ''Middle East Quarterly'', Summer 2007</ref>. Било проценето дека 62 % од членовите на Ал-Каеда имаат високо образование<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|author=July 3, 2007 |url=http://www.canada.com/nationalpost/news/story.html?id=c841b52c-b2e7-4e41-b27e-33d10245b935&k=0 |title=Today's jihadists: educated, wealthy and bent on killing? |publisher=Canada.com |date=July 3, 2007 |accessdate=March 22, 2010}}</ref>.
 
=== Финансирање ===
== Стратегија ==
 
На [[11 март]] [[2005]] година, весникот „''Al-Quds Al-Arabi''“ објавил извадоци од документот на [[Саиф ал Адел]] „Стратегијата на Ал-Каеда кон 2020 година“.<ref name=Atwan>{{citeНаведена bookкнига|url=http://books.google.com/books?id=ypICzykNXiAC&pg=PA221&lpg=PA221&dq=makkawi+strategy+2020&source=bl&ots=1iFik9U91G&sig=vF2xfwHZ76rhNWD74T2nSmonrdc&hl=en&ei=GJo7TOLyJYH88AbAu4GPBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CCMQ6AEwBA#v=onepage&q=makkawi%20strategy%202020&f=false |title=Abdel Bari Atwan. "The Secret History of Al Qaeda", p. 221. University of California Press, 2006. ISBN 0-520-24974-7 |publisher=Google Books |date=March 11, 2005 |accessdate=May 8, 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110512042028/http://books.google.com/books?id=ypICzykNXiAC&pg=PA221&lpg=PA221&dq=makkawi+strategy+2020&source=bl&ots=1iFik9U91G&sig=vF2xfwHZ76rhNWD74T2nSmonrdc&hl=en&ei=GJo7TOLyJYH88AbAu4GPBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CCMQ6AEwBA| archivedate= May 12, 2011 <!--DASHBot-->}}</ref><ref>[http://www.jamestown.org/programs/gta/single/?tx_ttnews[tt_news&#93;=181&tx_ttnews[backPid&#93;=238&no_cache=1 title=Al-Qaeda's Strategy Until 2020, by Stephen Ulph, May 5, 2005], [[The Jamestown Foundation]]</ref>. [[Абдел Бари Атван]] сумира дека оваа стратегија опфаќа пет фази за да се ослободи заедницата од сите форми на угнетување:
# да се испровоцираат САД да нападнат некоја муслиманска земја;
# да се поттикне локалната отпорност кон окупаторските сили;
Според зборовите на [[Мухамед Џамал Калифа]], близок пријател од факултет на Бин Ладен: <blockquote>Исламот е различен од било која друга религија, тоа е начин на живот. Ние (Калифа и Бин Ладен) се обидувавме да разбереме што има исламот да каже за начинот на кој јадеме, на кој се венчаваме, на кој зборуваме. Ние го читавме Саид Кутуб. Тој беше човекот кој најмногу влијаеше на нашата генерација<ref>{{Harvnb|Wright|2006|p=79}}.</ref></blockquote>.
 
Кутуб имал уште поголемо влијание врз менторот на Бин Ладен и друг главен член на Ал-Каеда, [[Ајман ал Завахири]]<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://gemsofislamism.tripod.com/qutb_milest_influence_obl.html |title=How Did Sayyid Qutb Influence Osama bin Laden? |publisher=Gemsofislamism.tripod.com}}</ref>. Вујкото на Завахири и патријарх во фамилијата по мајка, Махфуз Азам, бил студент на Кутуб, потоа штитеник, па личен адвокат и на крај извршител на неговиот тестамент – како и еден од последните луѓе кои го виделе Кутуб пред неговото погубување. „Младиот Ајман ал Завахири постојано слушал од својот сакан вујко Махфуз за чистотата на карактерот на Кутуб и за мачењето кое го доживеал во затвор.<ref>Mafouz Azzam; cited in {{Harvnb|Wright|2006|p=36}}.</ref>“ Завахири му изразил почит на Кутуб во своето дело „Knights under the Prophet's Banner“<ref>{{citeНаведена мрежна webстраница|url=http://gemsofislamism.tripod.com/milestones_qutb.html#footnote_24 |title=Sayyid Qutb's Milestones (footnote 24) |publisher=Gemsofislamism.tripod.com}}</ref>.
 
Една од најмоќните идеи на Кутуб била тоа дека многу од оние кои рекле дека се [[муслимани]], всушност не биле, туку биле одметници. Тоа не само што им дало на џихадистите „правна празнина во забраната за убивање на друг муслиман“ туку и им дало верска обврска да се ослободат од тие самопрогласени муслимани. Во овие наведени одметници спаѓале и лидерите на муслимански земји, откако не успеале да го воведат Шеријатот.<ref>[http://www.carlisle.army.mil/usawc/Parameters/07spring/eikmeier.htm Qutbism: An Ideology of Islamic-Fascism] DALE C. EIKMEIER From ''Parameters'', Spring 2007, pp. 85–98.</ref>.
[[Податотека:Afghan Muja crossing from Saohol Sar pass in Durand border region of Pakistan, August 1985.png|thumb|upright]]
 
Корените на Ал-Каеда како мрежа која поттикнува [[тероризам]] низ светот и обучува оперативци може да се побараат во Советската војна во Авганистан ([[декември]] [[1979]] - [[февруари]] [[1989]])<ref>{{Cite news|last=Cooley|first=John K.|authorlink=John K. Cooley|title=Unholy Wars: Afghanistan, America and International Terrorism|work=[[Demokratizatsiya]]|date=Spring 2003|url=http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3996/is_200304/ai_n9199132|format=reprint}}</ref>. [[САД]] го гледале конфликтот во [[Авганистан]], меѓу авганистанските марксисти во сојуз со советските трупи од една страна и авганистанските муџахедини, од кои некои биле радикални исламски војници, на другата страна, како флагрантен случај на советски експанзионизам и агресија. САД праќале средства преку пакистанската разузнавачка агенција до авганистанските муџахедини кои се бореле против советската окупација во програма на ЦИА наречена „[[Операција Циклон]]“.<ref name="1986-1992-CIA-AND-BRITISH-RECRUIT-AND-TRAIN-MILITANTS-WORLDWIDE-TO-HELP-FIGHT-AFGHAN-WAR">{{citeНаведена webмрежна страница
|title=1986–1992: CIA and British Recruit and Train Militants Worldwide to Help Fight Afghan War
|url=http://www.cooperativeresearch.org/context.jsp?item=a86operationcyclone
|publisher=Cooperative Research History Commons}}</ref>.
 
Во исто време, се поголем број на арапски муџахедини се приклучувале на [[џихад]]от против [[Демократска република Авганистан|авганистанскиот марксистички режим]], потпомогнати од интернационалните муслимански организации, особено од [[Мактаб ал Кидамат]]<ref name=MAKTAB-AL-KHIDAMAT-GLOBALSECURITY>{{citeНаведена webмрежна страница
|title=Maktab al-Khidamat
|url=http://www.globalsecurity.org/security/profiles/maktab_al-khidamat.htm
Финансиската поддршка за авганистанските исламски војници од страна на владата на САД била суштинска. Помошта за [[Гулбудин Хекматијар]], авганистански муџахедински лидер и основач на радикалната исламска воена фракција [[Хезб и Ислами]], била проценета на 600 милиони долари. Подоцна, во раните 1990-ти години, кога поддршката од [[САД]] била прекината, Хекматијар почнал да соработува со Бин Ладен<ref>Bergen, Peter L., ''Holy war, Inc.: Inside the Secret World of Osama bin Laden'', New York: Free Press, c2001., p.70-1</ref>. Освен илјадниците милиони долари американска помош, Хекматијар исто така добил голема помош и од Саудијците<ref>Bergen, Peter L., ''Holy war, Inc.: inside the secret world of Osama bin Laden'', New York: Free Press, c2001., p. 69</ref>. Постојат докази дека [[ЦИА]] ја поддржувала [[трговија со дрога|трговијата со дрога]] на Хекматијар, давајќи му имунитет за неговата незаконска трговија од која биле финансирани операциите на неговата воена фракција<ref name=Rienzo>Interview with Alfred McCoy, November 9, 1991 by [[Paul DeRienzo]][http://www.bearcave.com/bookrev/nugan_hand.html]</ref>.
 
МАК и странските муџахедини или „Авганистански Арапи“ немале голема улога во војната. Додека повеќе од 250.000 авганистански муџахедини се бореле против Советскиот сојуз и комунистичката авганистанска влада, било проценето дека не повеќе од 2.000 странски муџахедини биле на полето.<ref>{{Harvnb|Wright|2006|p=137}}.</ref>. Странските муџахедини доаѓале од 43 земји и вкупниот број кои учествувале во авганистанското движење помеѓу 1982 и 1992 година изнесувал 35.000<ref name=THE-WAR-ON-TERROR-AND-THE-POLITICS-OF-VIOLENCE-IN-PAKISTAN>{{citeНаведена webмрежна страница
|title=The War on Terror and the Politics of Violence in Pakistan
|url=http://www.jamestown.org/news_details.php?news_id=54
Кон крајот на [[Црвена армија|Советската воена мисија]] во Авганистан, некои муџахедини сакале да ги прошират своите операции за да опфатат и други делови на светот со исламистички борби, како на пример [[Израел]] и [[Кашмир]]. За да се продолжат овие аспирации биле формирани голем број на меѓусебно поврзани организации.
 
Една од овие била организацијата која на крај ќе биде наречена Ал Каеда, основана од страна на Бин Ладен на првичен состанок одржан на [[11 август]] [[1988]] година.<ref name=THE-OSAMA-BIN-LADEN-I-KNOW>{{citeНаведена webмрежна страница
|title=The Osama bin Laden I know
|url=http://www.tpmcafe.com/story/2006/1/18/13810/7770
Во [[ноември]] [[1989]] година, [[Али Мухамед]], поранешен наредник на специјалните сили стационирани на Форт Браг, [[Северна Каролина]], ја напуштил воената служба и се преселил во [[Калифорнија]]. Патувал до Авганистан и [[Пакистан]] и се вклучил во плановите на Бин Ладен<ref>{{Harvnb|Wright|2006|p=181}}.</ref>.
 
Една година подоцна, на [[8 ноември]] [[1990]] година, [[ФБИ]] извршиле рација во домот во [[Њу Џерси]] на соработникот на Али Мухамед, [[Ел Саид Носаир]], откривајќи голем број докази за терористички заговори, вклучувајќи планови за разнесување на облакодерите во Њујорк<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://classic-web.archive.org/web/20080302005340/http://www.tkb.org/CaseHome.jsp?caseid=332 |title=Legal case profiles – USA v. Omar Ahmad Ali Abdel-Rahman et al: 93-CR-181-KTD|publisher=MIPT Terrorism Knowledge Base}}</ref>. На крајот Носаир бил осуден за поврзаноста во бомбардирањето на Светскиот трговски центар во [[1993]] година и за убиството на рабинот [[Меир Канхан]] на [[5 ноември]] [[1990]] година. Се смета дека во 1991 година [[Али Мухамед]] му помогнал на Бин Ладен во организирањето на неговото преместување во [[Судан]]<ref>{{citeНаведена webмрежна страница
|title=Osama bin Laden: The Past
|url=http://www.iacsp.com/itobli3.html
Завахири и [[Египетски исламски џихад|Египетскиот исламски џихад]] (ЕИЏ), кои биле јадрото на Ал-Каеда, но исто така биле ангажирани во одделни операции против египетска влада, немале среќа во [[Судан]]. Во 1993 година, млада ученичка била убиена во неуспешен обид на ЕИЏ за убиство на египетскиот премиер [[Атеф Седики]]. Египетското јавно мислење се свртило против исламистичките бомбардирања и полицијата уапсила 280 членови на џихадот, а погубила 6.<ref>{{Harvnb|Wright|2006|p=186}}.</ref>.
 
Поради постојаните вербални напади на кралот Фахд од Саудиска Арабија од страна на Бин Ладен, на [[5 март]] [[1994]] година Фахд испратил емисар во Судан барајќи го пасошот на Бин Ладен, а му било одземено и неговото саудиско државјанство. Неговата фамилија била убедена да му ја прекине месечната стипендија, 7 милиони долари годишно и неговите средства во [[Саудиска Арабија]] биле замрзнати<ref>{{Harvnb|Wright|2006|p=195}}.</ref><ref name=OSAMA-BIN-LADEN-A-CHRONOLOGY-OF-HIS-POLITICAL-LIFE>{{citeНаведена webмрежна страница
|title=Osama bin Laden: A Chronology of His Political Life
|publisher=PBS
|url=http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline///shows/binladen/etc/cron.html
| archiveurl= http://web.archive.org/web/20061205100703/http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/binladen/etc/cron.html| archivedate= December 05 2006 <!--DASHBot-->}}</ref>. Неговото семејство јавно се откажало од него. Постои контоверзија околу тоа дали и во која мера продолжил да добива поддршка од членовите на неговото семејство и/или од владата на Саудиска Арабија
<ref name=CONTEXT-OF-SHORTLLY-AFTER-APRIL-1994>{{citeНаведена webмрежна страница
|title=Context of 'Shortly After April 1994'
|url=http://www.cooperativeresearch.org/context.jsp?item=a94familydisown
 
Неколку извори го оспорувале тврдењето на Ијаз, вклучувајќи ја и Националната комисија за терористички напади на САД (Комисија 9/11), која заклучила:
<blockquote>Министерот за одбрана на Судан, Фатих Ерва, тврдел дека Судан се понудил да го предаде Бин Ладен на САД. Комисијата не открила веродостојни докази дека било така. Амбасадорот Карни имал наредба само да ги натера Суданците да го избркаат Бин Ладен. Амбасадорот Карни немал правна основа да бара повеќе од Суданците, бидејќи тогаш не постоело обвинение против него<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://govinfo.library.unt.edu/911/report/911Report_Ch4.htm |title=National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States |publisher=Govinfo.library.unt.edu}}</ref></blockquote>
 
=== Засолниште во Авганистан ===
|url=http://www.pbs.org/newshour/terrorism/international/fatwa_1996.html
|publisher=Al Quds Al Arabi
|date = август 1996| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070108175653/http://www.pbs.org/newshour/terrorism/international/fatwa_1996.html| archivedate= 8 јануари 2007}}</ref> со која јавно објавил на војна против [[САД]] и нивните сојузници и започнал да ги пренасочува ресурсите на Ал-Каеда на големи размери. Во јуни 1996 година, во [[бомбардирање на воениот комплекс во Кобар|бомбардирањето на воениот комплекс во Кобар]], Саудиска Арабија, кое се припишува на Ал-Каеда, биле убиени 19 Американци и еден Саудиец, а 372-јца биле повредени.<ref>{{CiteНаведена bookкнига |author=Abdel Bari Atwan |title=The Secret History of Al Qaeda |pages=168–169 |publisher=University of California Press |year=2006 |isbn=0-520-24974-7 }}</ref>.
 
На [[23 февруари]] [[1998]] година, Бин Ладен и [[Ајман ал Завахири]], лидерот на Египетскиот исламски џихад, заедно со други тројца исламистички лидери, потпишале и издале фатва повикувајќи ги муслиманите да ги убиваат Американците и нивните сојузници било каде во светот<ref>Summary taken from bin Laden's May 26, 1998 interview with American journalist [[John Miller (journalist)|John Miller]]. Most recently broadcast in the documentary ''Age of Terror'', part 4, with translations checked by Barry Purkis (archive researcher).</ref>. Под мотото на [[Светски исламски фронт|Меѓународниот фронт за џихад против евреите и крстоносците]], тие објавиле:
 
<blockquote>Одлуката да се убиваат Американците и нивните сојузници, цивили и воени лица, е индивидуална должност на секој муслиман кој може да ја исполни во било која држава каде може да се направи тоа, со цел да се ослободат џамијата Ал Акса во Ерусалим и Светата џамија во Мека и со цел нивните армии да се повлечат од сите исламски земји, поразени и без можност да им се закануваат на муслиманите. Ова е во согласност со зборовите на Семоќниот Алах, „ борете се против сите пагани, како што тие се борат против сите вас“ и „борете се сè додека повеќе нема побуни и угнетување, и сè додека не преовладува правдата и вербата во Алах<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.ict.org.il/articles/fatwah.htm|title=Text of Fatwah Urging Jihad Against Americans|accessdate=May 15, 2006| archiveurl = http://web.archive.org/web/20060422210853/http://www.ict.org.il/articles/fatwah.htm| archivedate = April 22, 2006}}</ref></blockquote>
 
Ниту Бин Ладен, ниту Ал Завахири не поседувале традиционални исламски научни квалификации за да издадат фатва. Како и да е, тие го отфрлиле и презеле авторитетот на привремените улеми (експерти за религија, кои ги гледале како платени слуги на џахилијанскиот концепт). Поранешниот агент на Руската федерална служба за безбедност (ФСБ), [[Александар Литвиненко]], кој подоцна бил убиен, рекол дека осум месеци пред фатвата од [[1996]] година, [[ФСБ]] го обучувала Ал Завахири во камп во [[Дагестан]]<ref>{{citeНаведена webмрежна страница| last = Nyquist| first = J.R. | title = Is Al Qaeda a Kremlin Proxy?| publisher=jrnyquist.com| date = August 13, 2005| url = http://www.jrnyquist.com/nyquist_2005_0813.htm| archiveurl= http://web.archive.org/web/20080417001945/http://www.jrnyquist.com/nyquist_2005_0813.htm| archivedate= 17 април 2008}}</ref><ref>{{Cite news| title = Obituary: Alexander Litvinenko |publisher=BBC News | date = November 24, 2006| url = http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/6163502.stm | archiveurl= http://web.archive.org/web/20080307180315/http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/6163502.stm| archivedate= 7 март 2008}}</ref>.
 
=== Ирак ===
{{главна|Ал-Каеда во Ирак}}
Ал-Каеда е сунитска и често ги напаѓала ирачките шиити во обид да предизвика секташко насилство и поголем хаос во државата<ref>[http://www.csmonitor.com/2006/0320/p09s01-coop.html Al Qaeda's hand in tipping Iraq toward civil war], ''The Christian Science Monitor''/''Al-Quds Al-Arabi'', 20 март 2006.</ref>. Ал Заркави наводно им објавил целосна војна на шиитите, кога презел одговорност за бомбардирањата на шиитската џамија<ref>"[http://web.archive.org/web/20071028173331/http://www.iht.com/articles/2005/09/15/africa/web.0915iraq.php Another wave of bombings hit Iraq]", [[Associated Press]]/''[[International Herald Tribune]]'', September 15, 2005</ref>. Истиот месец, во изјава која се тврдело дека е од Ал-Каеда во Ирак, било прогласено за лажно писмо кое наводно било напишано од Ал Завахири, во кое било напишано дека се сомнева во тактиката на бунтовниците за неселективно напаѓање на шиитите во Ирак<ref>"[http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4339912.stm Al-Qaeda disowns 'fake letter']", [[CNN]], October 13, 2005</ref>. Во видео од [[декември]] [[2007]] година, Ал Завахири ја бранел исламската држава во Ирак, но се оддалечил од нападите против цивили извршени од страна на „лицемери и предавници кои постоеле во редовите“<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.adnkronos.com/AKI/English/Security/?id=1.0.1678520501 |title=British 'fleeing' claims al-Qaeda |publisher=Adnkronos.com |date=April 7, 2003 |accessdate=May 8, 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110512042036/http://www.adnkronos.com/AKI/English/Security/?id=1.0.1678520501| archivedate= May 12, 2011 <!--DASHBot-->}}</ref>.
 
САД и ирачки офицери ја обвиниле Ал-Каеда во Ирак дека пробува да започне целосна граѓанска војна помеѓу мнозинството во Ирак- шиитите и малцинството – сунитите, со планирана кампања од цивилни масакри и голем број провокативни напади против познатите религиозни цели<ref name="Insurgents">"[http://web.archive.org/web/20070503025657/http://www.abc.net.au/news/newsitems/200705/s1911670.htm Al Qaeda leader in Iraq 'killed by insurgents']", [[ABC News (Australia)|ABC News]], May 1, 2007</ref>. Нападите како бомбардирањето на џамијата Имам Али во 2003 година, празникот Ашура и бомбардирањата на Карбала и Наџаф во 2004 година, првото бомбардирање на џамијата Ал Аскари во Самара во 2006 година, смртоносните еднодневни бомбардирања во шиитскиот реон на [[Багдад]], [[Садр Сити]], во кои биле убиени најмалку 215 души и второто бомбардирање на џамијата Ал Аскари во 2007 година<ref name="Threat">DeYoung, Karen/Pincus, Walter. "[http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/03/17/AR2007031701373.html Al-Qaeda in Iraq May Not Be Threat Here]", ''The Washington Post'', 18 март 2007.</ref>, ја предизвикале шиитската војска да започне бран на одмазднички напади, што резултирале со убиства во стилот на ескадроните на смртта и зголемување на секташкото насилство кое се проширило во 2006 година и во 2007 година го довело Ирак до работ на насилна анархија. Во 2008 година, секташки бомбардирања за кои била обвинета Ал-Каеда, во март убиле 42 жртви во светилиштето Имам Хусеин во Карбала и во јуни најмалку 51 жртва на автобуската станица во Багдад.
Процентот на терористички напади на Западот кои доаѓале од авганистанско-пакистанската граница значително се намалиле од скоро 100% до 75% во [[2007]] година и до 50% во 2010 година, откако Ал-Каеда се преместила во [[Сомалија]] и [[Јемен]]<ref>{{cite news| url=http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/terrorism-in-the-uk/8009819/Anwar-al-Awlaki-the-new-Osama-bin-Laden.html |location=London |work=The Daily Telegraph | first=Philip | last=Johnston | title=Anwar al Awlaki: the new Osama bin Laden? | date=September 17, 2010}}</ref>. Додека лидерите на Ал-Каеда се криеле во племенските области близу до авганистанско-пакистанската граница, движењето ја зголемило активноста во Сомалија и Јемен. „Знаеме дека Јужна Азија не е повеќе нивна основна база“, изјавил извор на [[Министерство за одбрана на САД]]. „Тие бараат засолниште на други места во светот и продолжуваат да ја прошируваат нивната организација“.
 
Во [[јануари]] [[2009]] година, дивизијата на Ал-Каеда во [[Саудиска Арабија]] се споила со крилото во [[Јемен]] и ја формирале Ал-Каеда на [[Арапски полуостров|Арапскиот Полуостров]]<ref>{{Cite news|url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8437724.stm |title=NEWS.BBC.co.uk |publisher=NEWS.BBC.co.uk |date=3 јануари 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100323005536/http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8437724.stm| archivedate= 23 март 2010}}</ref>. Центрирана во Јемен, групата ја искористила сиромашната економија, демографија и домашна безбедност на државата. Во [[август]] [[2009]] година, го направиле првиот обид за убиство на член од саудиската кралска династија. Претседателот Обама побарал од неговиот колега од Јемен, [[Али Абдула Салех]], да обезбеди поблиска соработка со САД во борбата против зголемената активност на Ал-Каеда во Јемен и ветил дека ќе испрати дополнителна помош. Поради војните во [[Ирак]] и [[Авганистан]], [[САД]] не биле во можност да посветат доволно внимние на Сомалија и Јемен, што би можело да предизвика проблеми во блиска иднина<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://english.pravda.ru/hotspots/terror/109278-0/|title=Al-Qaeda Slowly Makes Its Way to Somalia and Yemen |accessdate=September 23, 2009|publisher=Pravda.ru}}</ref>. Во [[декември]] [[2011]] година, секретарот за одбрана на САД, [[Леон Панета]], кажал дека операциите на САД против Ал-Каеда „сега се фокусираат на главните групи во [[Јемен]], Сомалија и [[Северна Африка]]<ref name="Panetta">http://worldnews.msnbc.msn.com/_news/2011/12/13/9410244-hunt-for-terrorists-shifts-to-dangerous-north-africa-panetta-says</ref>“. Ал-Каеда на Арапскиот Полуостров ја презела одговорноста за бомбашкиот напад на летот 253 на воздухопловната компанија Нортвест, кој бил извршен од страна на [[Умар Фарук Абдулмуталаб]]<ref>{{cite news|author= |url=http://www.cbsnews.com/stories/2009/12/28/cbsnews_investigates/main6031295.shtml |title=CBS News Dec.&nbsp;28,&nbsp;2009 Al Qaeda: We Planned Flight 253 Bombing Terrorist Group Says It Was In Retaliation for U.S. Operation in Yemen; Obama Orders Reviews of Watchlist and Air Safety |publisher=Cbsnews.com |date=28 декември 2009}}</ref>. Групата објавила слики на кои Абдулмуталаб бил насмеан во бела кошула и бело исламско кече, со знамето на Ал-Каеда на Арапскиот Полуостров во позадина.
 
=== Американски операции ===
[[Податотека:Anwar al-Awlaki sitting on couch, lightened.jpg|thumb|upright|[[Анвар ал Авлаки]]]]
Во [[декември]] [[1998]] година, директорот на Централната разузнавачка служба, од центарот за тероризам, соопштил до претседателот дека Ал-Каеда се подготвувала за напади во САД, вклучувајќи обука на персоналот за киднапирање на авиони.<ref>{{citeНаведена webмрежна страница
| title = Bin Ladin Preparing to Hijack US Aircraft and Other Attacks
| date = December 4, 1998
| accessdate =April 18, 2010
| publisher=[[Director of Central Intelligence]]
| url = http://www.foia.cia.gov/docs/DOC_0001110635/0001110635_0001.gif |archiveurl=https://archive.is/OYvs|archivedate=July 30, 2012}}</ref>. Претставници на САД го нарекле Авлаки „''пример на Ал-Каеда за влез''“ во САД во [[2008]] година по испитување на неговата поврзаност со киднаперите од [[11 септември]]<ref>{{CiteНаведена bookкнига | last = National Commission on Terrorist Attacks | title = The 9/11 Commission Report | publisher = W. W. Norton & Company | date = July 22, 2004 (first edition) | url = http://govinfo.library.unt.edu/911/report/911Report_Ch9.pdf | isbn = 0-393-32671-3}}</ref> каде загинале 2.977 луѓе<ref name="Flags">{{Cite news|url= http://www.theonlinerocket.com/news/lost-lives-remembered-during-9-11-ceremony-1.2333384 |title = Lost lives remembered during 9/11 ceremony| publisher = The Online Rocket|accessdate=2012-04-04|12 септември 2008}}</ref>. Поранешен агент на [[ФБИ]] го идентификува Авлаки како познат „''висок агент на Ал-Каеда''“ и духовен мотиватор. Проповедувањата на Авлаки во САД ги посетиле тројца од киднаперите од 11 септември, како и обвинетиот напаѓач од [[Форд Худ]], [[Нидал Малик Хасан]]. Разузнавачите од САД пресретнале пораки од Хасан до Авлаки помеѓу декември 2008 и почетокот на 2009 година. На својот веб сајт, Авлаки ги пофалил постапките на Хасан на престрелката во Форд худ<ref name="abcnews.go.com">[http://abcnews.go.com/Blotter/fort-hood-shooter-contact-al-qaeda-terrorists-officials/story?id=9030873 Esposito, Richard, Cole, Matthew, and Ross, Brian, "Officials: U.S. Army Told of Hasan's Contacts with al Qaeda; Army Major in Fort Hood Massacre Used 'Electronic Means' to Connect with Terrorists," ''[[ABC News]]'', November 9, 2009, accessed November 12, 2009]</ref>.
 
Анонимен претставник тврдел дека има добра причина да верува дека Авлаки „бил вклучен во многу сериозни терористички активности откако замина од САД, (после 11 септември), вклучувајќи планирани напади против Америка и нашите сојузници“<ref>[http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/02/26/AR2008022603267_pf.html WashingtonPost.com], Imam From Va. Mosque Now Thought to Have Aided Al-Qaeda, 27 февруари 2008.</ref>. Покрај тоа, бомбашот на [[Божиќ]], [[Умар Фарук Абдулмуталаб]] рекол дека Ал Авлаки бил еден од неговите инструктори во Ал-Каеда.<ref name="jet_terror">{{Cite news|url=http://www.nypost.com/p/news/international/jet_terrorist_met_evil_imam_yemen_tvUzCVFH5WxPhHgr3UtQIM |last=Bennett|first=Chuck|title=Ft. Hood link in 'crotch' case|newspaper=[[The New York Post]]|date=3 јануари 2010}}</ref><ref name="CBS News World">{{Cite news|url=http://www.cbsnews.com/stories/2009/12/29/world/main6034880.shtml|title=Did Abdulmutallab Talk to Radical Cleric?|author=CBS News staff|publisher=CBS News|date=29 декември 2009| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100124073713/http://www.cbsnews.com/stories/2009/12/29/world/main6034880.shtml| archivedate= 24 јануари 2010}}</ref><ref name="US born">{{Cite news|last=Meyer |first=Josh |url=http://www.latimes.com/news/nation-and-world/la-na-terror-intel31-2009dec31,0,4146208,full.story |title=U.S.-born cleric linked to airline bombing plot |work=Los Angeles Times|date=December 31, 2009 |accessdate=May 7, 2010}}</ref>. Во [[март]] [[2010]] година, Ал Авлаки во видеолента испратена до [[CNN]] рекол дека џихадот против Америка бил обврзувачки за него и за секој друг способен муслиман<ref name="CNNtape">{{Cite news|url=http://www.cnn.com/2010/WORLD/europe/03/17/al.awlaki.message/index.html|last=Newton|first=Paula|title=Purported al-Awlaki message calls for jihad against U.S.|date=10 март 2010|publisher=CNN |accessdate=May 7, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100419233413/http://www.cnn.com/2010/WORLD/europe/03/17/al.awlaki.message/index.html| archivedate= 19 април 2010}}</ref>.
 
Претседателот на САД [[Барак Обама]] одобрил убивање на Ал Авлаки до [[април]] [[2010]], што го направило првиот граѓанин на САД ставен на листата на најбарани на [[ЦИА]]. За тоа била потребна согласност од Националниот совет за безбедност на САД и официјалните лица изјавиле дека било прифатливо за лица кои ја довеле во опасност националната безбедност<ref name="washingtonpost2">{{Cite news|url=http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/04/06/AR2010040604121.html|title=Muslim cleric Aulaqi is 1st U.S. citizen on list of those CIA is allowed to kill|last=Miller|first=Greg|newspaper=Washington Post |date=April 6, 2010 |accessdate=April 9, 2010}}</ref><ref name="nytimes1">{{Cite news|url=http://www.nytimes.com/2010/04/07/world/middleeast/07yemen.html|title=U.S. Approves Targeted Killing of American Cleric|last=Shane|first=Scott|date=April 6, 2010|work=New York Times|accessdate=April 6, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100408031248/http://www.nytimes.com//2010//04//07//world//middleeast//07yemen.html| archivedate= April 08 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref name="telegraph">{{Cite news|url=http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/barackobama/7564581/Barack-Obama-orders-killing-of-US-cleric-Anwar-al-Awlaki.html |title=Barack Obama orders killing of US cleric Anwar al-Awlaki |first=Tom |last=Leonard |date=April 7, 2010|publisher=Telegraph (UK)|accessdate=April 8, 2010 | location=London| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100411042550/http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/barackobama/7564581/Barack-Obama-orders-killing-of-US-cleric-Anwar-al-Awlaki.html| archivedate= April 11, 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref name="myfoxdetroit1">{{Cite news|url=http://www.myfoxdetroit.com/dpps/news/times-square-suspect-contacted-radical-cleric-dpgonc-km-20100506_7411371|author=Fox News staff|agency=NewsCore|title=Times Square Suspect Contacted Radical Cleric |publisher=MyFoxDetroit.com |date=May 1, 2010|accessdate=May 7, 2010}}</ref>. Во мај [[2010]] година, [[Фајзал Шахзад]], кој се изјаснил за виновен за обидот за бомбашки напад на автомобил во [[2010]] година на [[Тајмс]] Сквер, им кажал на испитувачите дека бил „инспириран од“ Ал Авлаки, а според изворите Шахзад склучил договор со Ал Авлаки преку интернет<ref name="autogenerated3">{{Cite news|url=http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704370704575228150116907566.html |title=Suspect Cites Radical Imam's Writings |newspaper=The Wall Street Journal |first1=Yochi J. |last1=Dreazen |authorlink1=Yochi Dreazen |first2=Evan |last2=Perez |date=May 6, 2010 |accessdate=May 6, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100509120618/http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704370704575228150116907566.html?| archivedate= May 09 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref name="herridge1">{{Cite news|last=Herridge |first=Catherine |url=http://www.foxnews.com/us/2010/05/06/times-square-bomb-suspect-fan-prominent-radical-cleric-sources-say/ |title=Times Square Bomb Suspect a 'Fan' of Prominent Radical Cleric, Sources Say |publisher=Fox News |date= May 6, 2010|accessdate=May 7, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100507101825/http://www.foxnews.com/us/2010/05/06/times-square-bomb-suspect-fan-prominent-radical-cleric-sources-say/| archivedate= May 07 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref name="abcnews1">{{Cite news|url=http://abcnews.go.com/Blotter/faisal-shahzad-contact-awlaki-taliban-mumbai-massacre-mastermind/story?id=10575061|title=Faisal Shahzad Had Contact With Anwar Awlaki, Taliban, and Mumbai Massacre Mastermind, Officials Say|last=Esposito|first=Richard|author2=Chris Vlasto and Chris Cuomo|work=The Blotter from Brian Ross|publisher=ABC News|date=May 6, 2010|accessdate=May 7, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100509013338/http://abcnews.go.com/Blotter/faisal-shahzad-contact-awlaki-taliban-mumbai-massacre-mastermind/story?id=10575061| archivedate= May 09 2010 <!--DASHBot-->}}</ref>. Конгресменката [[Џејн Харман]] го нарекла „''терорист број еден''“, а „''Investor's Business Daily''“ го нарекол „најопасниот човек на светот“<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.cnsnews.com/news/article/66496 |title=Awlaki Not Among FBI’s ‘Most Wanted’ Terrorists; No Reward Offered for His Capture May&nbsp;24,&nbsp;2010, by Patrick Goodenough |publisher=Cnsnews.com |date=May 24, 2010 |accessdate=July 17, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20100812062811/http://www.cnsnews.com/news/article/66496| archivedate= August 12, 2010 <!--DASHBot-->}}</ref><ref>May 10, 2010 editorial in the Investor's Business Daily</ref> . Во [[јули]] [[2010]] година, Министерството за финансии на САД го ставило на својата листа за специјално посочени глобални терористи, а Обединетите нации го додале на својата список на луѓе поврзани со Ал-Каеда<ref name="autogenerated2">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.upi.com/Top_News/Special/2010/07/21/Awlaki-lands-on-al-Qaida-suspect-list/UPI-55521279731808/ |title=Awlaki lands on al-Qaida suspect list |publisher=UPI.com |accessdate=October 30, 2010| archiveurl= http://web.archive.org/web/20101023142601/http://www.upi.com/Top_News/Special/2010/07/21/Awlaki-lands-on-al-Qaida-suspect-list/UPI-55521279731808/| archivedate= October 23, 2010 <!--DASHBot-->}}</ref>. Во август 2010 година, таткото на Ал Авлаки покренал судска постапка против владата на САД со Американската унија за граѓански слободи, оспорувајќи ја нивната наредба да се убие Ал Авлаки<ref name="seerpress_lawsuit">{{Cite news|url=http://seerpress.com/cia-on-the-verge-of-lawsuit/3341/ |title=CIA on the verge of lawsuit |publisher=Seer Press News |date=August 5, 2010 |author=Mark Wilson}}</ref>. Во октомври 2010 година, официјални лица на САД и Обединетото Кралство го поврзале Ал Авлаки со бомбашкиот заговор за напад на двата товарни авиони во 2010 година<ref name="telegraph1">{{cite news|url=http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/terrorism-in-the-uk/8099345/Yemen-cargo-bomb-plot-may-have-been-targeted-at-Britain.html |title=Yemen cargo bomb plot may have been targeted at Britain |publisher=Telegraph |date= October 30, 2010|accessdate=October 31, 2010 |location=London |first1=Sean |last1=Rayment |first2=Patrick |last2=Hennessy |first3=David |last3=Barrett| archiveurl= http://web.archive.org/web/20101101031903/http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/terrorism-in-the-uk/8099345/Yemen-cargo-bomb-plot-may-have-been-targeted-at-Britain.html| archivedate= November 01 2010 <!--DASHBot-->}}</ref>. Во септември 2011 година тој бил убиен во напад со беспилотно летало во Јемен.
 
=== Смртта на Осама Бин Ладен ===
[[Податотека:Osama bin Laden compound1.jpg|thumb|Поглед кон куќата на Бин Ладен каде тој бил убиен.]]
 
На [[1 мај]] [[2011]] во Вашингтон (2 мај според пакистанско време), претседателот на САД, [[Барак Обама]] изјавил дека Осама Бин Ладен бил убиен од „мал американски тим“ кој дејствувал под директна наредба на Обама во тајна операција во [[Аботабад]], [[Пакистан]]<ref name="guardian1">{{cite news |url=http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/02/osama-bin-laden-dead-obama |work=The Guardian |location=London | date=May 1, 2011 | title= Osama bin Laden is dead, Obama announces | first1=Richard | last1=Adams | first2=Declan | last2=Walsh | first3=Ewen | last3=MacAskill}}</ref><ref name="abc death"/>, околу 50 км северно од [[Исламабад]]<ref name="CNN-raid"/>. Според официјалните лица на САД, тим од 20-25 членови на специјалната единица на американската морнарица „Фоки“ водени од Здружената команда за специјални операции и ЦИА, го нападнале комплексот на Бин Ладен со два хеликоптери.<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://abcnews.go.com/Blotter/osama-bin-laden-killed-navy-seals-firefight/story?id=13505792 |title=Osama Bin Laden Killed By Navy Seals in Firefight – ABC News |publisher=Abcnews.go.com |accessdate=May 2, 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110604035658/http://abcnews.go.com/Blotter/osama-bin-laden-killed-navy-seals-firefight/story?id=13505792| archivedate= June 04 2011 <!--DASHBot-->}}</ref> . Бин Ладен и тие што биле со него биле убиени за време на престрелки, во кои силите на САД немале повредени или жртви. Според еден од официјалните лица на САД нападот бил извршен без знаење или согласност од пакистанската влада<ref name="washingtonpost.com">{{cite news|url=http://www.washingtonpost.com/politics/osama-bin-laden-is-killed-by-us-forces-in-pakistan/2011/05/01/AFXMZyVF_story.html|title=Osama bin Laden is killed by U.S. forces in Pakistan|work=The Washington Post | date=2 мај 2011|first=Dan|last=Balz}}</ref>. Некои луѓе во [[Пакистан]] изјавиле дека се шокирани од неовластениот упад од страна на американските воени сили<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.chitralnews.com/News-%20AweStruckt-02-Mayr-11.htm|title=Chitralis bewildered at OBL episode |publisher=Chitralnews.com |date=May 2, 2011 |accessdate=May 8, 2011}}</ref>. Местото е неколку милји оддалечено од Пакистанската воена академија во [[Какул]]<ref>{{cite news |title=Osama bin Laden, the face of terror, killed in Pakistan |publisher=CNN |date=May 2, 2011 |accessdate=May 2, 2011 |url=http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/05/01/bin.laden.obit/index.html | archiveurl= http://web.archive.org/web/20110506084553/http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/05/01/bin.laden.obit/index.html| archivedate= May 06 2011 <!--DASHBot-->}}</ref>. Претседателот Обама, во неговото соопштение, рекол дека силите на САД „се погрижиле да се избегнат цивилни жртви“<ref>[http://www.huffingtonpost.com/2011/05/02/osama-bin-laden-dead-obama-speech-video-transcript_n_856122.html "Osama Bin Laden Dead: Obama Speech Video And Transcript"] Huffington Post, May 2, 2011</ref>. Наскоро биле откриени нови детали според кои покрај Бин Ладен.<ref name="washingtonpost.com"/>, биле убиени и тројца мажи и една жена, жената убиена кога била „употребена како штит од страна на војник“<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|author=POSTED: 1:11&nbsp;am EDT May 2, 2011 |url=http://www.thebostonchannel.com/news/27739824/detail.html |title=Report: DNA At Mass. General Confirms bin Laden's Death |publisher=Thebostonchannel.com |date=5 февруари 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110518182150/http://www.thebostonchannel.com/news/27739824/detail.html| archivedate= 18 мај 2011}}</ref>. По споредувањето на ДНК-та од телото на Бин Ладен со зачуваните ДНК примероци од неговата мртва сестра, бил потврден неговиот идентитет<ref name="Osama bin Laden Killed; ID Confirmed by DNA Testing">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://abcnews.go.com/Blotter/osama-bin-laden-killed/story?id=13505703|title=Osama bin Laden Killed; ID Confirmed by DNA Testing|publisher=[[ABC News]]|date=May 1, 2011}}</ref>. Телото било пронајдено од страна на војската на САД<ref name="abc death">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://abcnews.go.com/Blotter/osama-bin-laden-killed/story?id=13505703|title=Osama Bin Laden Killed by US Strike|publisher=[[ABC News]]|date=May 1, 2011}}</ref> и останало под нивна заштита сè додека не било закопано во океанот, според исламските традиции<ref name="CNN-raid">{{cite news|title=How U.S. forces killed Osama bin Laden|url=http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/05/02/bin.laden.raid/|publisher=Cable News Network|accessdate=May 2, 2011|author=the CNN Wire Staff|date=2|month=May|year=2011}}</ref><ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.msnbc.msn.com/id/42852700/ns/world_news-south_and_central_asia|title=US forces kill Osama bin Laden in Pakistan|publisher=MSN}}</ref><ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://news.yahoo.com/s/ap/us_bin_laden_burial |title=Official: Bin Laden buried at sea |publisher=News.yahoo.com |date=May 2, 2011 |accessdate=May 8, 2011|archiveurl=http://web.archive.org/web/20110504024833/news.yahoo.com/s/ap/us_bin_laden_burial|archivedate=May 4, 2011}}</ref>. Еден од официјалните претставниците на САД изјавил дека „би било тешко да се најде земја која ќе ги прифати посмртните остатоци од светски најбараниот терорист“<ref name="Elusive terror figure killed">{{cite news|url=http://www.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/05/02/bin.laden.dead/index.html?hpt=T1|title=U.S forces kill elusive terror figure Osama Bin Laden in Pakistan|publisher=[[CNN World]]|date=May 2, 2011}}</ref>. Висок официјален претставник на САД изјавил дека по смртта на Бин Ладен, Министерството за надворешни работи на САД издало „предупредување до Американците ширум светот“.<ref name="Bin Laden's death celebration">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.euronews.net/2011/05/02/crowds-celebrate-bin-laden-s-death/|title=Crowds celebrate Bin Laden's death|publisher=Euronews|date=2 мај 2011}}</ref>, а дипломатските објекти на САД насекаде биле на високо ниво на тревога. Луѓето се насобрале пред Белата куќа и на Тајмс Сквер во Њујорк за да ја прослават смртта на Бин Ладен<ref>{{cite news| url=Al-Qaida No. 2 dies in US drone strike in Pakistan | title= Al-Qaida No. 2 dies in US drone strike in Pakistan| date=6 јуни 2012}}</ref>.
 
== Напади ==
{{Главна|Бомбардирање на Светскиот трговски центар}}
 
Во [[1993]] година, [[Рамзи Јусеф]] употребил автомобил-бомба за да го нападне Светскиот трговски центар во [[Њујорк (град)|Њујорк]]. Нападот имал цел да ја пробие основата на првата кула и да удри во втората кула, што би го срушило целиот комплекс. Јусеф се надевал дека ова ќе убие 250.000 луѓе. Кулите се затресле и занишале, но основата издржала и тој успеал да убие само шестмина (сепак повредил 1.042 лица и направил околу 300 милиони долари материјална штета)<ref name=yousef>{{Harvnb|Wright|2006|p=178}}; {{Harvnb|Reeve|1999}}.</ref><ref name=miis>{{citeНаведена webмрежна страница
|url=http://www.cns.miis.edu/pubs/reports/wtc93.htm
|title=February 1993 Bombing of the World Trade Center in New York City
Нападите на [[11 септември]] [[2001]] година биле најкатастрофалните терористички дела во американската историја, со околу 3.000 жртви. Два патнички авиони намерно удриле во зградите на Светскиот трговски центар, трет во [[Пентагон]] и четвртот, чија мета била зградата на Конгресот, се срушил во поле во [[Шенксвил]], [[Пенсилванија]].
 
Нападите биле извршени од страна на Ал-каеда, постапувајќи во согласност со фатвата од [[1998]] година издадена против САД и нивните сојузници од страна на воени сили под команда на Бин Ладен, Ал Завахири и други.<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.fas.org/irp/world/para/docs/980223-fatwa.htm|title=Jihad Against Jews and Crusaders| accessdate=June 16, 2010| date=23 февруари 1998}}</ref>. Како виновници за нападите доказите укажуваат на бомбаши-самоубијци водени од воениот командант на Ал-Каеда [[Мухамед Ата]], со Бин Ладен, Ајман Ал Завахири, [[Калид Шеик Мухамед]] и Хамбали како главни организатори и дел од политичката и воената команда.
 
После 11 септември 2001 година, биле објавени пораки од Бин Ладен во кои ги пофалил нападите и ја објаснил нивната мотивација, но негирал било каква инволвираност<ref>{{Cite news|url=http://archives.cnn.com/2001/US/09/16/inv.binladen.denial/| title=Bin Laden says he wasn't behind attacks| publisher=CNN| accessdate=July 6, 2006| date=17 септември 2001| archiveurl= http://web.archive.org/web/20060705161654/http://archives.cnn.com/2001/US/09/16/inv.binladen.denial/| archivedate= July 05 2006 <!--DASHBot-->}}</ref> . Бин Ладен ги оправдал нападите со откривање на поплаки од страна муслиманите, како и од исламистичките муслимани, како на пример општото мислење дека САД ги угнетува муслиманите<ref>{{Harvnb|Esposito|2002|p=22}}.</ref>.
Ал-Каеда била именувана како терористичка организација од страна на следните држави и меѓународни организации:
{{Div col|4}}
* Австралија<ref name="Australia">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.nationalsecurity.gov.au/agd/www/nationalsecurity.nsf/AllDocs/95FB057CA3DECF30CA256FAB001F7FBD?OpenDocument|title = Listing of Terrorist Organisations|accessdate=July 3, 2006|author=Australian Government}}</ref>
* Канада<ref name="Canada">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.psepc.gc.ca/prg/ns/le/cle-en.asp|title=Entities list|accessdate=July 3, 2006|author=Public Safety and Emergency Preparedness Canada}}</ref>
* Европска Унија<ref name="EU">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2004/com2004_0700en01.doc|title=Communication from the Commission to the Council and the European Parliament|author=[[Commission of the European Communities]]|date=October 20, 2004|accessdate=June 11, 2007|format=DOC| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070614032134/http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2004/com2004_0700en01.doc| archivedate= June 14, 2007 <!--DASHBot-->}}</ref>
* Франција<ref name="fr-report">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://lesrapports.ladocumentationfrancaise.fr/cgi-bin/brp/telestats.cgi?brp_ref=064000275&brp_file=0000.pdf|title=La France face au terrorisme|publisher=Secrétariat général de la défense nationale (France)|language=fr|accessdate=6 август 2009}}</ref>
* Германија
* Индија<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.hinduonnet.com/2002/04/09/stories/2002040903651100.htm |title=The Hindu : Centre bans Al-Qaeda |publisher=Hinduonnet.com |date=9 април 2002}}</ref>
* Ирска
* Израел<ref name="Israel">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Terrorism+and+Islamic+Fundamentalism-/Summary+of+indictments+against+Al-Qaeda+terrorists+in+Samaria+21-Mar-2006.htm|title=Summary of indictments against Al-Qaeda terrorists in Samaria |date=21 март 2006|publisher=Israel Ministry of Foreign Affairs}}</ref>
* Japan<ref name="Japan">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.mofa.go.jp/policy/other/bluebook/2002/chap1-b.pdf|title=B. Terrorist Attacks in the United States and the Fight Against Terrorism|author=Diplomatic Bluebook|year=2002|accessdate =June 11, 2007|format=PDF| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070614032134/http://www.mofa.go.jp/policy/other/bluebook/2002/chap1-b.pdf| archivedate= 14 јуни 2007}}</ref>
* Јапонија
* Холандија<ref name="Netherlands">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://ftp.fas.org/irp/world/netherlands/aivd2004-eng.pdf|title=Annual Report 2004|accessdate=June 11, 2007|author=[[General Intelligence and Security Service]]|format=PDF| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070614032136/http://ftp.fas.org/irp/world/netherlands/aivd2004-eng.pdf| archivedate= June 14, 2007 <!--DASHBot-->}}</ref>
* НАТО<ref name="NATOQaeda">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.nato.int/docu/speech/2001/s011122b.htm|title=Press Conference with NATO Secretary General, Lord Robertson|accessdate=October 23, 2006|author=NATO| archiveurl= http://web.archive.org/web/20061026040125/http://www.nato.int/docu/speech/2001/s011122b.htm| archivedate= October 26, 2006 <!--DASHBot-->}}</ref><ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.nato.int/structur/library/bibref/them0305.pdf|title=AL QAEDA|author=NATO Library|year=2005|accessdate=June 11, 2007|format=PDF| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070614032137/http://www.nato.int/structur/library/bibref/them0305.pdf| archivedate= June 14, 2007 <!--DASHBot-->}}</ref>
* Русија<ref name="Russia">{{Cite news| url=http://www.mosnews.com/news/2006/07/28/russiaterrorlist.shtml| archiveurl=http://web.archive.org/web/20061114154904/http://www.mosnews.com/news/2006/07/28/russiaterrorlist.shtml| archivedate=November 14, 2006|title=Russia Outlaws 17 Terror Groups; Hamas, Hezbollah Not Included}}</ref>
* Јужна Кореја<ref name="Korea">{{Cite news|url=http://www.korea.net/news/news/NewsView.asp?serial_no=20070813015&part=102|title=Seoul confirms release of two Korean hostages in Afghanistan|date=August 14, 2007 |accessdate =September 16, 2007|author=Korean Foreign Ministry| archiveurl = http://web.archive.org/web/20071215153000/http://www.korea.net/news/news/NewsView.asp?serial_no=20070813015&part=102| archivedate = December 15, 2007}}</ref>
* Шведска
* Швајцаријаd<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.efv.admin.ch/d/dokumentation/downloads/themen/finanzkrimi/CH_UNTerror_1201_e.pdf|title=Report on counter-terrorism submitted by Switzerland to the Security Council Committee established pursuant to resolution 1373 (2001)|date = December 20, 2001|accessdate=June 11, 2007|format=PDF| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070609153811/http://www.efv.admin.ch/d/dokumentation/downloads/themen/finanzkrimi/CH_UNTerror_1201_e.pdf| archivedate= June 09 2007 <!--DASHBot-->}}</ref>
* Турција<ref name="Emniyet">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.egm.gov.tr/temuh/terorgrup1.html |title="Türkiye'de halen faaliyetlerine devam eden başlıca terör örgütleri listesi" (Emniyet Genel Müdürlügü) |publisher=Egm.gov.tr}}</ref>
* Обединето Кралствоm<ref name="UK">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.homeoffice.gov.uk/security/terrorism-and-the-law/terrorism-act/proscribed-groups|title=Proscribed terrorist groups|accessdate=July 3, 2006|author=United Kingdom Home Office| archiveurl= http://web.archive.org/web/20060630031633/http://www.homeoffice.gov.uk/security/terrorism-and-the-law/terrorism-act/proscribed-groups| archivedate= June 30, 2006 <!--DASHBot-->}}</ref>
* Совет за безбедност на ОН<ref name=UNSC-WORK-RELATED-TO-RESOLUTION-1267>{{citeНаведена webмрежна страница|title=Security Council Resolutions Related to the Work of the Committee Established Pursuant to Resolution 1267 (1999) Concerning Al-Qaida and the Taliban and Associated Individuals and Entities|publisher=[[United Nations Security Council]]|url=http://www.un.org/Docs/sc/committees/1267/1267ResEng.htm| archiveurl= http://web.archive.org/web/20070112115326/http://www.un.org/Docs/sc/committees/1267/1267ResEng.htm| archivedate= 12 јануари 2007}}</ref>
* САД<ref name="US">{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.state.gov/s/ct/rls/fs/37191.htm|title=Foreign Terrorist Organizations (FTOs)|accessdate =July 3, 2006|author=United States Department of State| archiveurl = http://web.archive.org/web/20060628111524/http://www.state.gov/s/ct/rls/fs/37191.htm| archivedate = 28 јуни 2006}}</ref>
{{Div col end}}
 
По последиците од нападите, владата на [[САД]] одлучила да возврати со воена сила и започнала да ги подготвува своите вооружени сили за да го собори талибанскиот режим кој сметале дека ја штити Ал-Каеда. Пред да нападнат, САД му дале можност на талибанскиот лидер [[Мулах Омар]] да го предаде Бин Ладен и неговите најблиски соработници. Првите сили кои биле поставени во Авганистан биле паравоени единици од елитната Дивизија за специјални активности на ЦИА.
 
Талибанците понудиле да го предадат Бин Ладен на судење во неутрална земја доколку САД обезбедат докази за соучество на Бин Ладен во нападите. Претседателот на САД, [[Џорџ Буш]] одговорил: „Знаеме дека е виновен. Предадете го“<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.seacoastonline.com/2001news/10_15_w1.htm| title=U.S. Jets Pound Targets Around Kabul| work=[[The Portsmouth Herald]]| date=October 15, 2001|accessdate=July 6, 2006}}</ref>, а британскиот премиер [[Тони Блер]] ги предупредил талибанците: „Предадете го Бин Ладен или предадете ја власта“<ref>{{Cite news|url=http://www.cbc.ca/world/story/2001/10/02/blair_war011002.html |title=Blair to Taliban: Surrender bin Laden or surrender power |publisher=Canadian Broadcasting Corporation |date=3 октомври 2001}}</ref>.
 
Набргу САД и нивните сојузници го нападнале Авганистан и заедно со Авганистанската северна алијанса ја симнале од власт талибанската влада во [[Авганистанска војна|Авганистанската војна]].
Повторно, прикриени со интензивни воздушни бомбардирања, пешадијата на САД и локалните авганистански сили нападнале, ја уништиле воената позиција на Ал-Каеда и убиле или заробиле многу од војниците. До почетокот на 2002 година, на Ал-Каеда и бил нанесен сериозен удар во нејзините оперативни капацитети, а авганистанската инвазија имала почетен успех. Сепак, во Авганистан продолжил талибанскиот бунт и првите двајца лидери на Ал-Каеда, Бин Ладен и Ал Завахири избегнале апсење.
 
Се водела дебата за вистинската природа на улогата на Ал-Каеда во нападите на [[11 септември]] и откако започнала инвазијата на [[САД]], Министерството за надворешни работи на САД објавило видеолента на која се гледало како Бин Ладен разговара со мала група на приврзаници некаде во Авганистан, кратко време пред талибанците да бидат симнати од власт.<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.defenselink.mil/releases/2001/b12132001_bt630-01.html| title=U.S. Releases Videotape of Osama Bin Laden| accessdate=July 4, 2006| date=December 13, 2001| archiveurl = http://web.archive.org/web/20060625223529/http://www.defenselink.mil/releases/2001/b12132001_bt630-01.html| archivedate = June 25, 2006}}</ref>. Иако автентичноста била доведена во прашање од страна на некои<ref>{{Cite news|url=http://www.guardian.co.uk/september11/story/0,11209,619188,00.html| author=Morris, Steven| title=US urged to detail origin of tape|work=The Guardian |location=UK | accessdate=July 11, 2006| date=December 15, 2001 }}</ref>, лентата всушност ги поврзувала Бин Ладен и Ал-Каеда со нападите на 11 септември и била пуштена на многу телевизиски канали низ светот, со англиски превод обезбеден од страна на Министерството за одбрана на САД.
 
Во [[септември]] [[2004]] година, Националната комисија за терористички напади на САД, Комисијата 9/11, која ги истражувала нападите од 11 септември официјално заклучила дека нападите биле смислени и имплементирани од страна на оперативците на Ал-Каеда.<ref>{{citeНаведена webмрежна страница| url=http://www.9-11commission.gov/| title=National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States| accessdate=April 27, 2006| date=September 20, 2004| archiveurl= http://web.archive.org/web/20060427220632/http://www.9-11commission.gov/| archivedate= 27 април 2006}}</ref>. Во [[октомври]] [[2004]] година, на видеолента објавена преку Ал Џезира, Бин Ладен ја презел одговорноста за нападите, кажувајќи дека бил инспириран од израелските напади врз солитери во инвазијата на Либан од 1982 година: „Како што гледав во срушените кули во Либан, ми дојде на ум дека треба да го казниме угнетувачот и дека треба да уништиме кули во Америка со цел да почувствуваат дел од она што ние почувствувавме и така да ги заплашиме да не убиваат наши жени и деца“.
 
До крајот на 2004 година, владата на САД објавила дека две третини од повеќето членови со висока позиција во Ал-Каеда од 2001 година биле фатени и испрашувани од ЦИА: [[Абу Зубајдах]], [[Рамзи Бин Ал Шиб]] и [[Абд Ал Рахим Ал Нашири]] во 2002 година<ref name="martinez interrogations">{{Cite news| last = Shane | first = Scott | title = Inside the interrogation of a 9/11 mastermind | work=The New York Times | date = June 22, 2008 | pages = A1, A12–A13 | url = http://www.nytimes.com/2008/06/22/washington/22ksm.html | accessdate =September 5, 2009}}</ref>; [[Калид Шеик Мухамед]] во 2003 година и [[Саиф Ал Ислам Ел Масри]] во 2004 година. [[Мухамед Атеф]] и неколкумина други биле убиени.
=== Европа ===
{{главна|Ал-Каеда во Европа}}
Во [[2003]] година, исламистите извршиле серија бомбашки напади во [[Истанбул]], во кои загинале 57 луѓе а 700 биле повредени. 74 луѓе биле обвинети од турските власти. Некои се сретнале претходно со Бин Ладен и иако експлицитно одбиле да дадат заветсза верност кон Ал-Каеда побарале нивен благослов и помош<ref>{{Cite news|author=View all comments that have been posted about this article. |url=http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/02/12/AR2007021201715_pf.html |title=Washington Post&nbsp;– Al-Qaeda's Hand In Istanbul Plot |work=The Washington Post }}</ref><ref>{{citeНаведена webмрежна страница|author=8:51&nbsp;am ET |url=http://www.msnbc.msn.com/id/3735645/ |title=Msn News&nbsp;– Bin Laden allegedly planned attack in Turkey&nbsp;– Stymied by tight security at U.S. bases, militants switched targets |publisher=MSNBC |date=17 декември 2003}}</ref>.
 
Во [[2009]] година, [[Танвир Хусеин]], [[Асад Сарвар]] и [[Ахмед Абдула Али]] од [[Лондон]], биле осудени за завера за активирање бомби во безалкохолни пијалаци во седум авиони за [[Канада]] и [[САД]].<ref>* {{Cite news|url=http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/terrorism-in-the-uk/6152185/Airline-bomb-plot-investigation-one-of-biggest-since-WW2.html|title=Gang is brought to justice by most complex operation since the war|last=Gardham|first=Duncan|date=September 8, 2009|work=The Daily Telegraph|accessdate=September 15, 2009|location=London|page=2}}
* {{Cite news|url=|title=Complex operation brings gang to justice|last=Gardham|first=Duncan|date=September 16, 2009|work=The Weekly Telegraph|access-date=|archive-url=|archive-date=|dead-url=|place=Australia|page=9}}</ref><ref>{{Cite news| last = Milmo | first = Cahal | title = Police watched the plot unfold, then pounced |work=The Independent |location=London | date = September 8, 2009 | pages = 2–4 | url = http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/police-watched-the-plot-unfold-then-pounced-1783388.html | accessdate =September 15, 2009 }}</ref>. Сложената истрага за заговорот водена од полицијата и службата за безбедност вклучувала повеќе од година дена надзор спроведен од 200 полицајци. Официјални лица на [[Британија]] и [[САД]] рекле дека планот, за разлика од многу скорешни домашни европски терористички заговори, бил директно поврзан со Ал-Каеда и бил воден од високи исламски војници во [[Пакистан]]<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|last=Press |first=Associated |url=http://fr.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804512098&pagename=JPost/JPArticle/ShowFull |title=UK court convicts 3 of plot to blow up airliners &#124; International &#124; Jerusalem Post |publisher=Fr.jpost.com |date=September 7, 2009 |accessdate=May 8, 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110512043550/http://fr.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804512098&pagename=JPost/JPArticle/ShowFull| archivedate= 12 мај 2011}}</ref><ref>{{Cite news|last=Sandford |first=Daniel |url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8221375.stm |title=UK &#124; Airline plot: Al-Qaeda connection |publisher=BBC News |date=7 септември 2009}}</ref>.
 
=== Арапскиот свет ===
| issue = 204
| url = http://www.merip.org/mer/mer204/weir.htm
}}; cited in {{CiteНаведена bookкнига
| last = Burke
| first = Jason
=== Кашмир ===
{{главна|Кашмирски конфликт}}
Бин Ладен и [[Ајман Ал Завахири]] сметале дека [[Индија]] е дел од заговорот на „крстоносците-ционистите-хиндуистите“ против исламскиот свет<ref>[http://www.brookings.edu/articles/2008/1130_india_terrorism_riedel.aspx Terrorism in India and the Global Jihad], [[Brookings Institution]], November 30, 2008</ref>. Според извештајот од [[2005]] година „Ал-Каеда: Профил и проценка на заканата“ од Конгресната истражувачка служба, во раните деведесетти додека живеел во Судан, Бин Ладен бил вмешан во обука на војници за џихад во [[Кашмир]]<ref>[http://www.fas.org/irp/crs/RS22049.pdf Al Qaeda: Profile and Threat Assessment], Congressional Research Service, 10 февруари 2005.</ref>. До [[2001]] година кашмирската воена група [[Харкат ул Муџахедин]] веќе станала дел од коалицијата на Ал-Каеда. Според високиот комесар за бегалци на Обединетите Нации, Ал-Каеда имала поставено бази во пакистанскиот дел на Кашмир (во Азад Кашмир и до некаде во Гилгит-Балтистан) за време на [[Каргилска војна|Каргилската војна]] во 1999 година и продолжила да оперира таму со премолчено одобрение од Пакистанската разузнавачка служба<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|author=United Nations High Commissioner for Refugees |url=http://www.unhcr.org/refworld/topic,463af2212,469f2dcf2,487ca21a2a,0.html |title=Freedom in the World 2008 – Kashmir Pakistan, 2&nbsp;July&nbsp;2008 |publisher=Unhcr.org |date=July 2, 2008 |accessdate=May 8, 2011| archiveurl= http://web.archive.org/web/20110512172350/http://www.unhcr.org/refworld/topic,463af2212,469f2dcf2,487ca21a2a,0.html| archivedate= 12 мај 2011}}</ref>.
 
Многу од војниците активни во Кашмир биле обучувани во истите медреси (образовни институции) како Талибанците и Ал-Каеда. [[Фазлур Рехман Калил]] од кашмирската воена група [[Харкат ул Муџахедин]] бил потписник на декларацијата на Ал-Каеда од [[1998]] година за џихад против Америка и нејзините сојузници<ref name=CFRKashmir>[http://www.cfr.org/publication/9135/ Kashmir Militant Extremists], [[Council on Foreign Relations]], July 9, 2009</ref> . Во „Писмо до американскиот народ<ref>[http://www.globalsecurity.org/security/library/report/2002/021120-ubl.htm Osama bin Laden "letter to the American people"], [[GlobalSecurity.org]], November 20, 2002</ref><ref>[http://www.guardian.co.uk/world/2002/nov/24/theobserver Full text: bin Laden's 'letter to America'], [[The Guardian]], November 24, 2002</ref>“ напишано од Бин Ладен во [[2002]] година изјавил дека една од причините поради кои војувал со [[Америка]] е нејзината поддршка на [[Индија]] за проблемот во [[Кашмир]]. Во [[ноември]] [[2001]] година аеродромот во [[Катманду]] бил ставен на високо ниво на тревога по заканите дека Бин Ладен планира да киднапира авион оттаму и да го сруши во мета во [[Њу Делхи]]<ref>[http://www.dawn.com/2001/11/10/int3.htm Osama men plan to target Delhi: Kathmandu receives threat], [[Dawn (newspaper)|Dawn]], November 10, 2001</ref> . Во 2002 година, секретарот за одбрана на САД, [[Доналд Рамсфелд]], при едно патување во [[Њу Делхи]], сугерирал дека Ал-Каеда е активна во Кашмир иако немал цврсти докази за тоа<ref>[http://news.bbc.co.uk/2/hi/2043800.stm Analysis: Is al-Qaeda in Kashmir?], [[BBC]], June 13, 2002</ref><ref name=SMH>[http://www.smh.com.au/articles/2002/06/13/1023864326179.html Rumsfeld offers US technology to guard Kashmir border], [[The Sydney Morning Herald]], June 14, 2002</ref>. Предложил поставување на високо технолошки сензори за да се спречат инфилтрирања на војници во индискиот дел на Кашмир. Во едно истражување во 2002 година биле откриени докази дека Ал-Каеда и нејзините филијали просперирале во пакистанскиот дел на Кашмир со премолчено одобрение од Пакистанската национална разузнавачка агенција (ИСИ). Во 2002 година специјален тим од Специјалната воздушна служба и Делта форс бил испратен во индискиот дел на [[Кашмир]] во потрага по Бин Ладен откако добиле информации дека бил засолнет од страна на кашмирската воена група [[Харкат ул Муџахедин]], која претходно била одговорна за киднапирањето на туристи од западот во Кашмир во [[1995]] година. Највисоко рангираниот оперативец на Ал-Каеда од страна на [[Велика Британија]], [[Рангзиб Ахмед]], претходно се борел во Кашмир со групата [[Харкат ул Муџахедин]] и поминал некое време во индиски затвор откако бил фатен во Кашмир.<ref name=SMH/>
Во минатото, [[Alneda.com]] и [[Jehad.net]] биле можеби најзначајните вебсајтови на Ал-Каеда. Сајтот Alneda.com, првично бил срушен од страна на Американецот [[Џон Меснер]], но оние кои го одржувале се спротивставиле со тоа што го пренеле сајтот на разни сервери и стратешки ја преместувале содржината.
 
САД моментално се обидува да екстрадира еден британски специјалист за информатичка технологија, [[Бабар Ахмад]]<ref>{{Cite news| last = Whitlock | first = Craig | authorlink = Craig Whitlock | title = Briton Used Internet As His Bully Pulpit | work=The Washington Post | date = August 8, 2005 | page = A1 | url = http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/08/07/AR2005080700890.html | accessdate=September 4, 2009}}</ref><ref>{{citeНаведена webмрежна страница| title = Babar Ahmad Indicted on Terrorism Charges | publisher=United States Attorney's Office District of Connecticut | date = October 6, 2004 | url=http://www.usdoj.gov/usao/ct/Press2004/20041006.html|accessdate=May 29, 2006| archiveurl = http://web.archive.org/web/20060526115318/http://www.usdoj.gov/usao/ct/Press2004/20041006.html| archivedate = May 26, 2006}}</ref>, обвинет дека одржувал вебсајтови на Ал-Каеда на англиски јазик, како Azzam.com. Неколку британски муслимански организации, како што е Асоцијација на британски муслимани,се спротивставуваат на екстрадирањето на Ахмад.
 
=== Воздухопловна мрежа ===
 
Во неговиот познат извештај за Ал-Каеда, англискиот новинар Џејсон Бурк напишал:
{{cquote|Често се вели дека ЦИА го финансира Бин Ладен. Ова не е вистина, и би било невозможно со оглед на структурата на финансирање што ја поставил генералот Зија Ул Хак, кој ја презел власта во Пакистан во 1977 година. Услов за соработка на Зија со Америка во врска со планот да го претворат Авганистан во Советски „Виетнам“ било сите американски средства за авганистанскиот отпор да се пренесуваат преку пакистанската влада. Американските средства кои биле исклучиво за муџахединските групи, а не за арапските волонтери, биле надополнети со пари од саудиската влада и огромни средства собрани во џамии, невладини добротворни институции и приватни донатори од целиот исламски свет.<ref>{{citeНаведена bookкнига |last= Burke |first= Jason |year= 2004 |origyear= 2003 |title= Al-Qaeda: The True Story of Radical Islam |edition= revised |location= London |publisher= Penguin |page= 59 }}</ref>}}
 
== Пошироко влијание ==
<blockquote>Брату Осама, колку крв се пролеа? Колку невини луѓе, деца, страци и жени беа убиени... во името на Ал-Каеда? Ќе бидеш ли задоволен да го сретнеш Семоќниот Бог носејќи го на својот грб товарот од овие стотици илјади или милиони жртви?<ref name=theunraveling>{{Harvnb|Bergen|Cruickshank|2008}}.</ref></blockquote>
 
Според анкети на истражувачкиот центар Пју, пред [[2008]] година поддршката на Ал-Каеда била прилично опадната во делови на муслиманскиот свет<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.realclearpolitics.com/articles/2008/05/taking_stock_in_the_war_on_ter.html |title=Taking Stock of the War on Terror |publisher=Realclearpolitics.com |date=22 мај 2008}}</ref>. Во последните 5 години се намалил бројот на луѓе кои поддржуваат самоубиствени бомбардирања во [[Индонезија]], [[Либан]] и [[Бангладеш]]. Според анкета во декември од страна на тинк-тенк организацијата во Вашингтон, Terror Free Tomorrow, во Саудиска Арабија, сега само 10% имаат позитивно мислење за Ал-Каеда<ref>{{Cite news|url=http://www.cnn.com/2007/WORLD/meast/12/17/saudi.poll/index.html |title=December 18, 2007 Poll: Most Saudis oppose al Qaeda |publisher=CNN |date= 18 декември 2007}}</ref>.
 
Во 2007 година, затворениот [[Саид Имам ал Шариф]], влијателен авганистански Арап, „идеолошки кум на Ал-Каеда“ и поранешен поддржувач на текфирот, сензационално ја повлекол поддршката кон Ал-Каеда со книгата „''Wathiqat Tarshid Al-'Aml Al-Jihadi fi Misr w'Al-'Alam'' “ (Рационализирање на џихад во Египет и светот).