Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

с
→‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница, cite book → Наведена книга
с (→‎Симбол на верата: Правописна исправка, replaced: Вселенски собор → вселенски собор, Вселенски Собор → вселенски собор (2))
с (→‎top: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница, cite book → Наведена книга)
| documents = [[Симбол на верата]]
}}
'''Прв вселенски собор''' — црковен собор одржан во [[Никеја]], [[Витинија]] (во денешна [[Турција]]) во 325 година и истиот бил свикан од страна на римскиот цар [[Константин I]]. Од него произлегла првата унифицирана и општоприфатена [[христијанска доктирна]]. Со создавањето на [[Никејски Симбол на верата]], преседан бил создаден според кој за првпат во историјата на црквата бил даден модел преку кој во иднина требало да бидат создавани догми и канонски доктрини<ref>{{ws|"[[s:Catholic Encyclopedia (1913)/The First Council of Nicaea|First Council of Nicea]]" in the 1913 ''Catholic Encyclopedia''}}</ref><ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url= http://www.1911encyclopedia.org/Council_of_Nicaea|title= Council of Nicaea in the 1911 Encyclopædia Britannica|work=www.1911encyclopeida.org|accessdate=march 14, 2010}}</ref>.
 
Целта на Соборот била разрешување на несогласувањата кои се појавиле во [[Александриска патријаршија|Александриската црква]] околу природата на [[Исус Христос]] во однос на Неговата врска со [[Отец]]от, односно попрецизно – дали Исус Христос имал иста или слична природа на Бог Отецот. [[Александар Александриски|Свети Александар]] и [[Свети Атанасиј]] ја завзеле првата позиција (дека Господ Исус Христос има иста природа со Бог Отецот), додека [[Ариј]] (од кого се развива и подоцнежното [[Аријанство]]) се залагал за второто тврдење. На овој собор било поддржано првото тврдење со огормно мнозинство (од сите присутни, само двајца гласале во полза на на презвитер Ариј<ref name="ccel.org">{{citeНаведена bookкнига
| url = http://www.ccel.org/ccel/schaff/hcc3.iii.xii.iv.html
| title = Schaff's ''History of the Christian Church'', Volume III, Nicene and Post-Nicene Christianity,