Разлика помеѓу преработките на „Струјно коло“

Додадени 37 бајти ,  пред 9 месеци
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite web → Наведена мрежна страница
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite web → Наведена мрежна страница)
 
==Класификација на изворите==
Изворите можат да бидат класифицирани како независни и зависни извори.
 
===Независни===
За да се дизајнираат електрични коло, [[Аналогна електроника]] или [[Дигитално коло|Дигитални кола]], [[Електротехника|електро инжинерите]] треба да можат да ги предвидат напоните и струјата во сите места на колото. Едностави [[линеарно коло|линеарни кола]] можат рачно да се анализираат користејќи [[Комплексен број|Теорија на комплексни броеви]]. Во покомплексни слачаи колата можат да бидат анализирани со спцијални [[компјутерска програма|компјутерски програми]] или техники на проценка како што е краткиот-линеарен модел.
 
Симулациониот софтвер за кола, како што е [[HSPICE]] (симулатор за аналогно коло),<ref>{{CiteНаведена webмрежна страница|url=http://web.stanford.edu/class/ee133/spice/HSpice.pdf|title=HSPICE|last=|first=|date=1999|website=HSpice|publisher=Stanford University, Electrical Engineering Department|access-date=}}</ref> и јазиците како [[VHDL-AMS]] и [[verilog-AMS]] им овозможуваат на инжинерите да дизајнираат кола без никаква грешка кои се вклучени во изградба на прототипови на кола.
 
==Софтвер за симулација на кола==