Анадолски јазици: Разлика помеѓу преработките

Додадени 430 бајти ,  пред 2 години
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (8), cite book → Наведена книга (7)
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎Надворешни врски: Погрешно заведена каегорија using AWB)
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (8), cite book → Наведена книга (7))
 
== Потекло ==
Анадолската група јазици, најверојатно, е една од првите која се одделила од [[праиндоевропски јазик|праиндоевропскиот јазик]]. Оваа фаза, првата фаза на делење на праиндоевропскиот, се именува или како „[[индо-хетски јазици|индо-хетски]]“ или „средноиндоевропски“. Оваа развојна фаза на јазиците се датира од 4 милениум п.н.е. Според [[Курганова хипотеза|Кургановата хипотеза]], има две теории за тоа како анадолските говорници стигнале до Анадолија: преку северниот правец од [[Кавказ]]от и преку западниот правец преку [[Балкан]]от. Според јазичарите како што се Малори, Стајнер и Ентони, теоријата за Балканот е поверојатна.<ref>[http://language.psy.auckland.ac.nz/files/gray_and_atkinson2003/grayatkinson2003.pdf] Language-tree divergence times support the Anatolian theory of Indo-European origin – Russell D. Gray & Quentin D. Atkinson, Department of Psychology, University of Auckland, Auckland, New Zealand.</ref><ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.sciencemag.org/content/337/6097/957|title=Mapping the Origins and Expansion of the Indo-European Language Family}}</ref>
 
== Исчезнување ==
 
== Класификација ==
Класификацијата која тука е дадена следи груб систем на поделба на оваа јазична група зададен од [[Роберт Бикс]] (2010).<ref>{{citeНаведена bookкнига | title=Comparative Indo-European linguistics: an introduction | first=R S P | last=Beekes | first2=Michiel Arnoud | last2=Cor de Vaan | location=Amsterdam; Philadelphia | publisher=John Benjamins Publishing Company | year=2011 | edition=2nd | pages=20–22}}</ref> Овој модел има само една јасно зададена подгрупа, а таа е лувиската.
 
* [[Хетски јазик]] †
 
== Литература ==
* {{citeНаведена bookкнига | title=Indo-european language and culture: an introduction | edition=2nd | first=Benjamin W | last=Fortson | location=Chichester, U.K.; Malden, MA | publisher=Wiley-Blackwell | year=2010 | series= Blackwell textbooks in linguistics, 19}}
* {{citeНаведена bookкнига | title=Dynastic Lycia: A Political History of the Lycians & Their Relations with Foreign Powers, c. 545–362 BC | first=Anthony G. | last=Keen | publisher=Brill | origyear=1992 | year=1998 | location=Leiden; Boston; Köln | series=Mnemosyne: bibliotheca classica Batavia. Supplementum}}
* {{citation | editor-first=Anna Giacalone | editor-last=Ramat | editor2-first=Paolo | editor2-last=Ramat | title=The Indo-European Languages | first=Silvia | last=Luraghi | contribution=The Anatolian Languages | series=Routledge Language Family Descriptions | location=London; New York | publisher=Routledge | year=1998 | origyear=1993}}. Originally published as ''Le Lingue Indoeuropee''.
* {{citeНаведена bookкнига | first=J.P. | last=Mallory | title=In Search of the Indo-Europeans | location=London | publisher=Thames and Hudson Ltd | year=1989}}
* {{citeНаведена webмрежна страница | first=H. Craig | last=Melchert | title=The Position of Anatolian | url=http://www.linguistics.ucla.edu/people/Melchert/The%20Position%20of%20AnatolianRevised3.pdf | year=2012}}
* {{citeНаведена webмрежна страница | first=H. Craig | last=Melchert | title=Luwian | url=http://linguistics.ucla.edu/people/Melchert/melchertChapter14Luwian.pdf | year=2016}}
* {{citeНаведена bookкнига | last=Patri | first=Sylvain | year=2007 | title=L'alignement syntaxique dans les langues indo-européennes d'Anatolie | publisher=Otto Harrassowitz | location=Wiesbaden | isbn=978-3-447-05612-0 | series=[[Studien zu den Bogazkoy-Texten]] 49}}
* {{citation | editor3-first=Jared | editor3-last=Klein | editor-first=Mathias | editor-last=Fritz | editor2-first=Brian | editor2-last=Joseph | title=Comparative Indo-European Linguistics | first=Elisabeth | last=Rieken | contribution=The dialectology of Anatolian | series=Handbooks of Linguistics and Communication Science | location=Berlin; New York | publisher=de Gruyter Mouton | year=2017 | pages=298–308}}
* {{citeНаведена bookкнига | first=J.P. | last=Mallory | title=In Search of the Indo-Europeans | location=London | publisher=Thames and Hudson Ltd | year=1989}}
* {{citeНаведена bookкнига | first=Annick | last=Payne | title=Hieroglyphic Luwian: An Introduction with original Texts | edition=2nd revised | location=Wiesbaden | publisher=Harrassowitz | year=2010 | series=SILO: Subsidia et Instrumenta Linguarum Orientis }}
* {{cite journal | first=G. | last=Steiner | title=The immigration of the first Indo-Europeans into Anatolia reconsidered | journal=Journal of Indo-European Studies | volume=18 | year=1990 | pages=185–214}}
* {{citation | editor-first=Sharon R. | editor-last=Steadman | editor2-first=Gregory | editor2-last=McMahon | title=The Oxford Handbook of Ancient Anatolia | first=Ilya | last=Yakubovich | contribution=Luwian and the Luwians | location=Oxford | publisher=Oxford University Press | year=2011 | pages=534–547}}
 
== Надворешни врски ==
* {{citeНаведена webмрежна страница | title=Дигитален етимолошко-филолошки речник на корпусот на староанадолските јазици | url=http://www.ediana.gwi.uni-muenchen.de | publisher=[[Универзитет Лудвиг Максимилианс Минхен]] | accessdate=18 февруари 2017}}
* {{citeНаведена webмрежна страница | title=Лувиски јазик | url=http://www.ancientscripts.com/luwian.html | publisher=ancientscripts.com | accessdate=7 февруари 2012}}
* {{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/iedocctr/ie-lg/Anatolian.html |title=Индоевропски јазици: анадолско семејство |first=Карол |last=Јустус |first2=Џонатан |last2=Слокум|publisher=[[Универзитет во Тексас во Остин]] |accessdate=7 февруари 2012 |url-status=dead |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120205215306/http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/iedocctr/ie-lg/Anatolian.html |archivedate=5 февруари 2012 }}
* {{citeНаведена webмрежна страница | url=http://www.linguistics.ucla.edu/people/Melchert/webpage/AnatolianDatabases.htm | title=База на податоци за анадолските јазици | first=Х. Крег | last=Мелчерт | publisher=[[УКЛА]] | accessdate=7 февруари 2012}}
* {{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.premiumwanadoo.com/cuneiform.languages/index_en.php?page=accueil |title=Хетска граматика |first=Оливер |last=Лауфенбургер |year=2006 |url-status=dead |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110520043043/http://www.premiumwanadoo.com/cuneiform.languages/index_en.php?page=accueil |archivedate=2011-05-20 }}
 
{{Анадолски јазици}}