Разлика помеѓу преработките на „Бакар“

Додадени 432 бајти ,  пред 2 месеци
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite book → Наведена книга (8), cite book → Наведена книга (16)
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite web → Наведена мрежна страница, cite web → Наведена мрежна страница (19))
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: Cite book → Наведена книга (8), cite book → Наведена книга (16))
'''Бакар''' — [[хемиски елемент]] со симбол '''Cu''' (од {{Lang-la|cuprum}}) и [[атомски број]] 29. Тоа е мек, податлив и [[Нодуларност|нодуларен]] метал со многу висока [[Термичка спроводливост|термичка]] и [[електрична спроводливост]]. Свежо изложената површина од чист бакар има [[Розово-портокалова боја|розово портокалова боја]]. Бакар се користи како проводник на топлина и електрична енергија, како [[градежен материјал]] и како составен дел од разни метални [[Легура|легури]], како што се [[сјајно сребро]] кое се користи во [[накит]], [[купроникел]] што се користи за производство на марински хардвер и [[Монета|монети]] и [[константан]] кој се користи во [[деформациски мерач]]и и [[термопар]]ови за мерење на температурата.
 
Бакар е еден од ретките метали што можат да се појават во природата во директно употреблива метална форма ([[природен метал]]). Ова доведе до многу рано човечко користење во неколку региони, од 8000 в.п.н.е. Илјадници години подоцна, тоа беше првиот метал што требаше да се [[Извалкување|извалка]] од сулфидните руди, 5000 в.п.н.е., првиот метал што е оформен во калап, 4000 в.п.н.е. и првиот метал кој е намерно легиран со друг метал, [[калај]], за да создаде [[бронза]], 3500 в.п.н.е.<ref name="EncBrit">{{citeНаведена bookкнига |editor1-last=McHenry |editor1-first=Charles |title=The New Encyclopedia Britannica |date=1992 |publisher=Encyclopedia Britannica, Inc. |location=Chicago |isbn=978-0-85229-553-3 |page=612 |volume=3 |edition=15}}</ref>
 
Во [[Римски период|римската ера]], бакарот главно беше миниран на [[Кипар]], потеклото на името на металот, од ''aes syprium'' (метал на Кипар), подоцна корумпирано во ''cuprum'' (на латински), од кое произлегуваат зборовите, ''coper'' ([[Староанглиски јазик|Стар Англиски]]) и ''copper'', првпат се користи околу 1530 г.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.merriam-webster.com/dictionary/copper|publisher=Merriam-Webster Dictionary|title=Copper|date=2018|accessdate=22 August 2018}}</ref>
[[File:Molten_copper_in_bright_sunlight.gif|upright=0.7|thumb|left|Бакар нешто над точката на топење ја задржува својата розева боја на сјај, кога доволно светлина ја надминува портокаловата боја]]
 
Бакар, [[сребро]] и [[злато]] се во [[Група 11 на периодниот систем|групата 11]] од периодниот систем; овие три метали имаат еден s-орбитален електрон на врвот на пополнета d- [[електронска обвивка]] и се карактеризираат со висока [[Еластичност (физика)|еластичност]] и електрична и топлинска спроводливост. Пополнетите d-отбитали во овие елементи придонесуваат малку за интератоматските интеракции, до кои доминираат s-електроните преку [[Метална врска|метални врски]]. За разлика од металите со нецелосни d-орбитали, металните врски во бакар недостасуваат [[Ковалентна врска|ковалентен]] карактер и се релативно слаби. Оваа обзервација ја објаснува ниската [[цврстина]] и висока еластичност на [[монокристали]]те од бакар.<ref name=b1>{{citeНаведена bookкнига|author1=George L. Trigg|author2=Edmund H. Immergut|title=Encyclopedia of applied physics|url=https://books.google.com/books?id=sVQ5RAAACAAJ|accessdate=2 May 2011|year=1992|publisher=VCH Publishers|isbn=978-3-527-28126-8|pages=267–272|volume=4: Combustion to Diamagnetism}}</ref> На макроскопска скала, воведувањето на проширени дефекти на [[Кристална решетка|кристалната решетка]], како што се границите на жилите, го попречува протокот на материјалот под примена на стресот, а со тоа ја зголемува својата цврстина. Поради оваа причина, бакар обично се испорачува во фино-грануларна [[Кристалит|поликристална]] форма, која има поголема сила од монокристални форми.<ref>{{citeНаведена bookкнига|author = Smith, William F.|author2 = Hashemi, Javad|last-author-amp = yes |title = Foundations of Materials Science and Engineering|page = 223|publisher = McGraw-Hill Professional|date= 2003|isbn = 978-0-07-292194-6}}</ref>
 
Мекоста на бакарот делумно ја објаснува неговата висока електрична спроводливост (59.6×10<sup>6</sup>&nbsp;[[Siemens (unit)|S]]/m) и висока топлинска спроводливост, втор највисок (втор само на сребро) меѓу чисти метали на собна температура.<ref name=CRC>{{citeНаведена bookкнига|author = Hammond, C.R.|title = The Elements, in Handbook of Chemistry and Physics|edition = 81st|publisher =CRC press|isbn = 978-0-8493-0485-9|date = 2004}}</ref> Тоа е затоа што отпорноста на транспортот на електрони во метали на собна температура потекнува првенствено од расејување на електрони на топлинска вибрација на решетката, кои се релативно слаби во мек метал.<ref name=b1/> Максималната дозволена тековна густина на бакарот на отворено е приближно 3.1×10<sup>6</sup>&nbsp;A/m<sup>2</sup> на пресек, над која почнува да се загрева прекумерно.<ref>{{citeНаведена bookкнига|author=Resistance Welding Manufacturing Alliance |title=Resistance Welding Manual|date=2003|publisher=Resistance Welding Manufacturing Alliance|isbn=978-0-9624382-0-2|edition=4th|pages=18–12}}</ref>
 
Бакар е еден од неколкуте метални елементи со природна боја, освен сива или сребрена боја.<ref>{{CiteНаведена bookкнига|last = Chambers|first = William|last2 = Chambers|first2 = Robert|title = Chambers's Information for the People|publisher = W. & R. Chambers|date = 1884|volume = L|page = 312|edition = 5th|url = https://books.google.com/?id=eGIMAAAAYAAJ|isbn = 978-0-665-46912-1}}</ref> Чистиот бакар е портокалово-црвен и добива црвеникави оцрни кога е изложен на воздух. Карактеристичната боја на бакар произлегува од електронските транзиции помеѓу пополнетите 3d и полупразни 4s атомски орбитали - енергетската разлика помеѓу овие орбитали одговара на портокаловата светлина.
 
Како и кај другите метали, ако бакар се стави во контакт со друг метал, ќе настане [[галванска корозија]].<ref>{{Наведена мрежна страница|title=Galvanic Corrosion|url=http://www.corrosion-doctors.org/Forms-galvanic/galvanic-corrosion.htm|work=Corrosion Doctors|accessdate=29 April 2011}}</ref>
[[File:Copper wire comparison.JPG|left|upright=0.7|thumb|Неоксидирана бакарна жица (лево) и оксидирана бакарна жица (десно)]]
[[File:Royal Observatory Edinburgh East Tower 2010 cropped.jpg|thumb|Источната кула на Кралската опсерваторија, Единбург. Јасно се гледа контрастот помеѓу реновираниот бакар инсталиран во 2010 година и зелената боја на оригиналниот бакар од 1894 година.]]
Бакарот не реагира со вода, но полека реагира со атмосферскиот кислород за да формира слој од кафеаво-црн бакар оксид кој, за разлика од [['рѓа]]та која се формира на железо во влажен воздух, го штити металниот метал од понатамошна корозија ([[пасивација]]). Зелен слој на [[вердигрис]] (бакар карбонат) често може да се види на старите бакарни структури, како што се покривот на многу постари згради<ref name=":0">{{CiteНаведена bookкнига|url=https://books.google.com/books?id=3qL3vfUZHMYC|title=Cultural Heritage Conservation and Environmental Impact Assessment by Non-Destructive Testing and Micro-Analysis|last=Grieken|first=Rene van|last2=Janssens|first2=Koen|date=2005|publisher=CRC Press|isbn=978-0-203-97078-2|page=197|language=en}}</ref> и на [[Статуа на Слободата|Статуата на Слободата]].<ref>{{Наведена мрежна страница|title=Copper.org: Education: Statue of Liberty: Reclothing the First Lady of Metals – Repair Concerns|url=http://www.copper.org/education/liberty/liberty_reclothed1.html|work=Copper.org|accessdate=11 April 2011}}</ref> Бакарот оцрнува кога е изложен на некои [[сулфур]]ни соединенија, со кои реагира за формирање на различни [[бакар сулфиди]].<ref>{{cite journal|last1=Rickett|first1=B.I.|last2=Payer|first2=J.H.|title=Composition of Copper Tarnish Products Formed in Moist Air with Trace Levels of Pollutant Gas: Hydrogen Sulfide and Sulfur Dioxide/Hydrogen Sulfide|journal=Journal of the Electrochemical Society|date=1995|volume=142|issue=11|pages=3723–3728|doi=10.1149/1.2048404}}</ref>
 
=== Изотопи ===
{{See also|Список на бакарни руди||label 1=Copper ores}}
[[File:Native Copper from the Keweenaw Peninsula Michigan.jpg|thumb|right|upright=0.7|Природен бакар од полуостровот Кевенау, Мичиген, долг околу 2,5 инчи (6,4 см)|врска=Special:FilePath/Native_Copper_from_the_Keweenaw_Peninsula_Michigan.jpg]]
Бакар се произведува во масивни ѕвезди<ref>{{cite journal|last1=Romano|first1=Donatella|last2=Matteucci|first2=Fransesca|title=Contrasting copper evolution in ω Centauri and the Milky Way|journal=Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters|date=2007|volume=378|issue=1|pages=L59–L63|doi=10.1111/j.1745-3933.2007.00320.x|bibcode=2007MNRAS.378L..59R|arxiv = astro-ph/0703760}}</ref> и е присутен во Земјината кора во сооднос од околу 50 делови на милион (ppm).<ref name=emsley>{{citeНаведена bookкнига|author=Emsley, John|title=Nature's building blocks: an A–Z guide to the elements|url=https://books.google.com/books?id=j-Xu07p3cKwC&pg=PA123|accessdate=2 May 2011|year=2003|publisher=Oxford University Press|isbn=978-0-19-850340-8|pages=121–125}}</ref> Во природата, бакар се јавува во различни минерали, вклучувајќи [[природен бакар]], бакарни сулфиди како [[халкопирит]], [[борнит]], [[дигенит]] , [[ковелит]] и [[чалкоцит]], бакар [[сулфосоли]] како [[тетрахедит-тенанит]] и [[енаргит]], бакар карбонати како [[азурит]] и [[малахит]], и како бакар (I) или бакар (II) оксиди како што се [[куприт]] и [[тенорит]], соодветно.<ref name=CRC/> Најголемата маса на откриен елементарен бакар тежи 420 тони и била пронајдена во 1857 година на полуостровот [[Кевина Пенинсула]] во Мичиген, САД.<ref name=emsley/> Природен бакар е [[поликристал]], со најголем единствен кристал досега опишан со мерење од 4.4×3.2×3.2&nbsp; см.<ref>{{cite journal|url = http://www.minsocam.org/ammin/AM66/AM66_885.pdf|journal = American Mineralogist|volume = 66|page=885|date= 1981|title= The largest crystals|author = Rickwood, P.C.}}</ref>
 
== Производство ==
{{see also|Peak copper#Reserves}}
 
Бакар е во употреба најмалку 10.000 години, но повеќе од 95% од сиот бакар што бил миниран и [[Извлакување|извлакан]] е извлечен по 1900 година,<ref name=Leonard2006/> а повеќе од половина е ископан во последните 24 години. Како и со многуте природни ресурси, вкупната количина на бакар на Земјата е огромна, со околу 10<sup>14</sup> тони во врвниот километар од Земјината кора, што е околу 5 милиони години на сегашната стапка на екстракција. Сепак, само мал дел од овие резерви е економски одржлив со денешните цени и технологии. Проценките на резерви на бакар достапни за рударството варираат од 25 до 60 години, во зависност од основните претпоставки, како што се стапката на раст.<ref>{{citeНаведена bookкнига|author=Brown, Lester|title=Plan B 2.0: Rescuing a Planet Under Stress and a Civilization in Trouble|publisher=New York: W.W. Norton|date=2006|page=109|isbn=978-0-393-32831-8}}</ref> Рециклирањето е главен извор на бакар во модерниот свет.<ref name=Leonard2006>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.salon.com/tech/htww/2006/03/02/peak_copper/index.html |title=Peak copper? |publisher=Salon – How the World Works |author=Leonard, Andrew |date=2 March 2006 |accessdate=23 March 2008 |url-status=dead |archiveurl=https://web.archive.org/web/20080307042349/http://www.salon.com/tech/htww/2006/03/02/peak_copper/index.html |archivedate=7 March 2008 |df=dmy }}</ref> Поради овие и други фактори, иднината на производството и снабдувањето со бакар е предмет на многу дебати, вклучувајќи го и концептот на [[Врвен бакар|врвниот бакар]], аналогно на [[Врвно масло|врвното масло]] .
 
Цената на бакарот во минатото беше нестабилна<ref>{{cite journal|last=Schmitz|first=Christopher|title=The Rise of Big Business in the World, Copper Industry 1870–1930|journal=Economic History Review|date=1986|volume=39|series=2|issue=3|pages=392–410|jstor=2596347|doi=10.1111/j.1468-0289.1986.tb00411.x}}</ref> и нејзината цена се зголеми од 60-годишниот минимум од US$0.60/lb (US$1.32/kg) во јуни 1999 година на $3.75/lb ($8.27/kg) во мај 2006 година. Во февруари 2007 година падна на $2.40/lb ($5.29/kg), а потоа се зголеми на $3.50/lb ($7.71/kg) во април 2007 година.<ref>{{Наведена мрежна страница|url = http://metalspotprice.com/copper-trends/|title = Copper Trends: Live Metal Spot Prices|url-status=dead|archiveurl = https://web.archive.org/web/20120501073103/http://metalspotprice.com/copper-trends/|archivedate = 1 May 2012|df = dmy-all}}</ref>{{Better source|reason=This page is useless for verification as it is updated hourly. Archives exist, but they do not go back far enough and in any case the graphs are not shown with the precision quoted|date=April 2014}} Во февруари 2009 година, слабеењето на глобалната побарувачка и големиот пад на цените на стоките од порастот од претходната година ги оставија цените на бакарот на $1.51/lb ($3.32/kg).<ref>{{cite news|url = https://www.forbes.com/2009/02/04/copper-frontera-southern-markets-equity-0205_china_51.html|title = A Bottom In Sight For Copper|author = Ackerman, R. |date = 2 April 2009|publisher = Forbes}}</ref>
:2 Cu<sub>2</sub>O → 4 Cu + O<sub>2</sub>
 
Процесот Судбери [[металургија]] конвертира само половина од сулфидот во оксид и потоа се користи овој оксид за отстранување на остатокот на сулфур како оксид. Тогаш е електролитички рафиниран и анодната кал е експлоатирана за [[платина]]та и златото кои ги содржи. Овој чекор го експлоатира релативно лесното намалување на бакарни оксиди на бакарни метали. [[Земен гас|Природниот гас]] се разнесува низ блистер за да се отстрани поголемиот дел од преостанатиот кислород и се изведува [[електроразладување]] на добиениот материјал за да се произведе чист бакар:<ref>{{citeНаведена bookкнига|last=Samans|first=Carl|title=Engineering metals and their alloys|date=1949|publisher=Macmillan|location=New York|oclc=716492542}}</ref>
:Cu<sup>2+</sup> + 2 e<sup>−</sup> → Cu
 
 
=== Рециклирање ===
Како [[алуминиум]],<ref>{{CiteНаведена bookкнига|url=https://books.google.com/?id=Je4GBwAAQBAJ&pg=PT89&dq=Like+aluminium,+copper+recyclable+without+any+loss+of+quality#v=onepage&q=Like%20aluminium,%20copper%20recyclable%20without%20any%20loss%20of%20quality|title=Pen to Paper: Making Fun of Life|last=Burton|first=Julie McCulloch|date=2015|publisher=iUniverse|isbn=978-1-4917-5394-1|language=en}}</ref> бакарот може да се рециклира без никакво губење на квалитетот, како од сурова состојба, така и од произведени производи.<ref>{{CiteНаведена bookкнига|url=https://books.google.com/?id=5_QLBwAAQBAJ&pg=PA249&dq=copper+recyclable+without+any+loss+of+quality#v=onepage&q=copper%20recyclable%20without%20any%20loss%20of%20quality|title=The Role of Ecological Chemistry in Pollution Research and Sustainable Development|last=Bahadir|first=Ali Mufit|last2=Duca|first2=Gheorghe|date=2009|publisher=Springer|isbn=978-90-481-2903-4|language=en}}</ref> Во обемот, бакар е трет најмногу рециклиран метал по железо и алуминиум.<ref>{{CiteНаведена bookкнига|url=https://books.google.com/?id=BnN3DAAAQBAJ&pg=PT281&dq=%C2%A0copper+third+most+recycled+metal+after+iron+and+aluminium#v=onepage&q=%C2%A0copper%20third%20most%20recycled%20metal%20after%20iron%20and%20aluminium|title=The Periodic Table in Minutes|last=Green|first=Dan|date=2016|publisher=Quercus|isbn=978-1-68144-329-4|language=en}}</ref> Се проценува дека околу 80% од сиот бакар досега ископан денес се уште се користат.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.copperinfo.com/environment/recycling.html|title=International Copper Association}}</ref> Според извештајот на [[Меѓународен ресурсен панел|Меѓународниот ресурсен панел]] за [[метални резерви во општеството]], глобалната залиха на бакар во употреба во општеството е 35–55&nbsp;kg. по глава на жител. Повеќето е во поразвиените земји (140–300&nbsp;kg по глава на /ител), а во помалку развиените земји (30–40&nbsp;kg по глава на жител).
 
Процесот на рециклирање на бакар е приближно ист како што се користи за екстракција на бакар, но бара помалку чекори. Отпадниот бакар со висока чистота се топи во [[печка]], а потоа се [[Оксидационо-редукциона реакција|редуцира]] и оформува во [[прачки]] и [[плочки]]; отпадот со ниска чистота се пречистува со [[галванизација]] во бања со [[сулфурна киселина]]<ref>[http://www.copper.org/publications/newsletters/innovations/1998/06/recycle_overview.html "Overview of Recycled Copper" ''Copper.org'']. (25 August 2010). Посетено на 8 November 2011.</ref>
Формирани се бројни бакарни [[Легура|легури]], многу од нив со важни употреби. [[Месинг]] е легура на бакар и [[цинк]]. [[Бронза]] обично се однесува на бакар-[[калај]] легури, но може да се однесува на било која легура на бакар, како што е [[алуминиум бронза]]. Бакар е еден од најважните состојки на сребрените и [[карат]]ните златни спојки што се користат во индустријата за накит, модифицирање на бојата, тврдоста и топењето на добиените легури.<ref name=goldalloys>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.utilisegold.com/jewellery_technology/colours/colour_alloys/ |accessdate=6 June 2009 |title=Gold Jewellery Alloys |publisher=World Gold Council |url-status=dead |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090414151414/http://www.utilisegold.com/jewellery_technology/colours/colour_alloys |archivedate=14 April 2009 |df=dmy }}</ref> Некои безоловни [[заварувачи]] се калајски легурирани со мал дел од бакар и други метали.<ref>[http://www.balverzinn.com/downloads/Solder_Sn97Cu3.pdf Balver Zinn Solder Sn97Cu3] {{webarchive |url=https://web.archive.org/web/20110707210148/http://www.balverzinn.com/downloads/Solder_Sn97Cu3.pdf |date=7 July 2011 }}. (PDF) . balverzinn.com. Посетено на 8 November 2011.</ref>
 
Легура на бакар и [[никел]], наречена [[купроникел]], се користи во монетите со ниска деноминација, често за надворешната обвивка. Монета од пет центи (во моментов се нарекува ''nickel'') се состои од 75% бакар и 25% никел во хомогена композиција. Легурата од 90% бакар и 10% никел, извонредна за неговата отпорност кон корозија, се користи за разни предмети изложени на морска вода, иако е ранлива за сулфидите што понекогаш се наоѓаат во загадени пристаништа и устија.<ref>{{CiteНаведена bookкнига|url=https://books.google.com/books?id=8C7pXhnqje4C|title=Corrosion Tests and Standards|publisher=ASTM International|page=368|language=en|year=2005}}</ref> Легурите од бакар со алуминиум (околу 7%) имаат златна боја и се користат во украси.<ref name=emsley/> ''[[Шакудо]]'' е јапонска декоративна легура на бакар која содржи низок процент на злато, обично 4-10%, што може да [[Патина|патинира]] до темно сина или црна боја.<ref name="Shakudō">{{cite journal|last=Oguchi|first=Hachiro|date=1983|title=Japanese Shakudō: its history, properties and production from gold-containing alloys|journal=Gold Bulletin|volume=16|issue=4|pages=125–132|doi=10.1007/BF03214636}}<!--|accessdate=4 June 2016 --></ref>
 
== Соединенија ==
Како и кај другите елементи, наједноставните соединенија на бакар се бинарни соединенија, односно оние кои содржат само два елемента, главни примери се оксиди, сулфиди и [[халид]]и. И двата [[бакар(I) оксид]] и [[бакар(II) оскид]] се познати. Меѓу бројните [[бакар сулфиди]], важни примери се [[бакар (I) сулфид]] и [[бакар (II) сулфид]].
 
Бакар(I) халиди (со [[хлор]], [[бром]] и [[јод]]) се познати, како и бакар(II) халиди со [[флуор]], [[хлор]] и [[бром]]. Обидите да се подготви бакар (II) јодид даваат само бакар јодид и јод.<ref name="Holleman">{{citeНаведена bookкнига |last1=Holleman |first1=A.F. |last2=Wiberg |first2=N. |title=Inorganic Chemistry |date=2001 |publisher=Academic Press |location=San Diego |isbn=978-0-12-352651-9}}</ref>
:2 Cu<sup>2+</sup> + 4 I<sup>−</sup> → 2 CuI + I<sub>2</sub>
 
:Cu(H<sub>2</sub>O)<sub>4</sub>(OH)<sub>2</sub> + 4 NH<sub>3</sub> → [Cu(H<sub>2</sub>O)<sub>2</sub>(NH<sub>3</sub>)<sub>4</sub>]<sup>2+</sup> + 2 H<sub>2</sub>O + 2 OH<sup>−</sup>
 
Многу други [[оксианјон]]и формираат комплекси; овие вклучуваат [[бакар (II) ацетат]], [[бакар (II) нитрат]] и [[бакар (II) карбонат]]. [[Бакар (II) сулфат]] формира син кристален пента[[хидрат]], најзастапено бакарно соединение во лабораторијата. Се користи во [[фунгицид]] наречен [[мешавина на Бордокс]].<ref name="Boux">{{citeНаведена bookкнига|url= https://books.google.com/books?id=cItuoO9zSjkC&pg=PA623|page = 623|department= Nonsystematic (Contact) Fungicides|title = Ullmann's Agrochemicals|isbn = 978-3-527-31604-5|author1 = Wiley-Vch|date = 2 April 2007}}</ref>
[[File:Tetraamminediaquacopper(II)-3D-balls.png|thumb|right|upright=0.9|Модел на комплексот [Cu(NH<sub>3</sub>)<sub>4</sub>(H<sub>2</sub>O)<sub>2</sub>]<sup>2+</sup>, илустрирајќи ја октаедралната координативна геометрија честа за бакар (II).]]
 
 
=== Бакар (III) и бакар (IV) ===
Бакар (III) најчесто се наоѓа во оксиди. Едноставен пример е калиум [[купрат]], KCuO<sub>2</sub>, кој е сино-црн и цврст<ref>{{citeНаведена bookкнига|department=Potassium Cuprate (III)|title=Handbook of Preparative Inorganic Chemistry|edition=2nd|editor=G. Brauer|publisher=Academic Press|year=1963|location=NY|volume=1|page=1015}}</ref> Најшироко проучуваните бакарни (III) соединенија се [[купратни суперпроводници]]. [[Итриум бариум бакар оксид]] (YBa<sub>2</sub>Cu<sub>3</sub>O<sub>7</sub>) се состои од Cu (II) и Cu (III) центри. Како оксид, [[флуорид]]от е високо [[База (хемија)|основен]] [[Јон|анјон]]<ref>{{cite journal|author1=Schwesinger, Reinhard |author2=Link, Reinhard |author3=Wenzl, Peter |author4=Kossek, Sebastian |title=Anhydrous phosphazenium fluorides as sources for extremely reactive fluoride ions in solution|doi=10.1002/chem.200500838|year=2006|journal=Chemistry: A European Journal|volume=12|issue=2|pages=438–45 |pmid=16196062}}</ref> и е познат да ги стабилизира металните јони во високи оксидациски состојби. И бакар (III), па дури и бакар (IV) флуориди се познати, [[Калиум хексафлуорокупрат(III)|K<sub>3</sub>CuF<sub>6</sub>]] и [[Цезиум хексафлуорокупрат (IV)|Cs<sub>2</sub>CuF<sub>6</sub>]], соодветно.<ref name=Holleman/>
 
Некои бакарни протеини формираат [[оксо комплекс]]и, кои исто така имаат бакар (III).<ref>{{cite journal |last1=Lewis |first1=E.A. |last2=Tolman |first2=W.B. |date=2004 |title=Reactivity of Dioxygen-Copper Systems |journal=Chemical Reviews |volume=104 |pages=1047–1076 |doi=10.1021/cr020633r |issue=2 |pmid=14871149}}</ref> Со [[тетрапептид]]и, комплексите од бакар (III) со пурпурна боја се стабилизираат со депротонирани [[амид]]ни лиганди.<ref>{{cite journal |last1=McDonald |first1=M.R. |last2=Fredericks |first2=F.C. |last3=Margerum |first3=D.W. |date=1997 |title=Characterization of Copper(III)–Tetrapeptide Complexes with Histidine as the Third Residue |journal=Inorganic Chemistry |volume=36 |pages=3119–3124|doi=10.1021/ic9608713|pmid=11669966 |issue=14}}</ref>
[[File:ReconstructedOetziAxe.jpg|thumb|Многу алатки за време на [[Бакарно време|халколитичката]] ера вклучувале бакар, како што се сечилото на оваа реплика на секирата на Ötzi]]
[[File:Chrysocolla Timna 070613.jpg|left|thumb|Бакарна руда (хрисокола) во [[Камбриум|кембриски]] песочник од [[Бакарно време|халколитични]] рудници во долината Тимна , јужен [[Израел]].]]
Бакар се јавува природно како [[Природен бакар|природен метален бакар]] и бил познат на некои од најстарите цивилизации. Историјата на употребата на бакар датира од 9000 г. п.н.е. на Блискиот Исток;<ref name=discovery>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.csa.com/discoveryguides/copper/overview.php|title=CSA – Discovery Guides, A Brief History of Copper|publisher=Csa.com|accessdate=12 September 2008}}</ref> Бакарен приврзок беше пронајден во северен Ирак кој датира од 8700 г. п.н.е.<ref>{{citeНаведена bookкнига|page = 56|title = Jewelrymaking through History: an Encyclopedia|publisher= Greenwood Publishing Group|date = 2007|isbn = 978-0-313-33507-5|author = Rayner W. Hesse}}No primary source is given in that book.</ref> Доказите сугерираат дека злато и [[метеорично железо]] (но не и топено железо) биле единствените метали што ги користеле луѓето пред бакар.<ref name=vander>{{Наведена мрежна страница|url=http://elements.vanderkrogt.net/element.php?sym=Cu|title=Copper|publisher=Elements.vanderkrogt.net|accessdate=12 September 2008}}</ref> Се смета дека историјата на бакарната металургија ја следи оваа низа: прво, [[Ладно оформување|ладното работење]] на природен бакар, потоа [[жарење]], [[топење]] и, конечно, [[восочно лиење]]. Во југоисточната [[Мала Азија|Анадолија]], сите четири техники се појавуваат повеќе или помалку истовремено на почетокот на [[Младо камено време|неолитот]] 7500 г. п.н.е.<ref name="Renfrew1990">{{citeНаведена bookкнига|last=Renfrew|first=Colin|authorlink=Colin Renfrew, Baron Renfrew of Kaimsthorn|title=Before civilization: the radiocarbon revolution and prehistoric Europe|url=https://books.google.com/books?id=jJhHPgAACAAJ|accessdate=21 December 2011|date=1990|publisher=Penguin|isbn=978-0-14-013642-5}}</ref>
 
Топењето на бакар е независно измислено на различни места. Веројатно било откриено во Кина пред 2800 г. п.н.е., во Средна Америка околу 600 г. н.е., и во западна Африка околу 9 или 10 век од н.е.<ref>{{cite news|author = Cowen, R. |url = http://www.geology.ucdavis.edu/~cowen/~GEL115/115CH3.html|title = Essays on Geology, History, and People: Chapter 3: Fire and Metals|accessdate =7 July 2009}}</ref> [[Инвестирачко лиење|Инвестирачкото лиење]] е измислено во 4500-4000 г. п.н.е. во Југоисточна Азија,<ref name="discovery" /> а [[Радиојаглеродно датирање|јаглеродното датирање]] воспостави рударство во [[Алдерли Еџ]] во [[Чешир]], Велика Британија, во периодот од 2280 до 1890 г. п.н.е.<ref>{{citeНаведена bookкнига|author = Timberlake, S.|author2 = Prag A.J.N.W.|last-author-amp = yes|date = 2005|title = The Archaeology of Alderley Edge: Survey, excavation and experiment in an ancient mining landscape|location = Oxford|publisher = John and Erica Hedges Ltd.|page = 396}}</ref> [[Отзи Ледениот-човек]], маж кој датира од 3300-3200 г. п.н.е., беше пронајден со секира со бакарна глава 99,7% чиста; високите нивоа на [[арсен]] во косата укажуваат на вклучување во топење на бакар.<ref name="CSA">{{Наведена мрежна страница|title=CSA – Discovery Guides, A Brief History of Copper|url=http://www.csa.com/discoveryguides/copper/overview.php|work=CSA Discovery Guides|accessdate=29 April 2011}}</ref> Искуството со бакар помогна во развојот на други метали; особено, топењето на бакар доведе до откривање на [[топење на железо]].<ref name="CSA" /> Производството во [[Стар комплекс за бакар|стариот комплекс за бакар]] во Мичиген и Висконсин е датиран помеѓу 6000 и 3000 г. п.н.е.<ref name="occ">Плегер, Томас Ц. "Краток вовед во стариот бакар комплекс на западните големи езера: 4000-1000 п.н.е.", ''[https://books.google.com/books?id=6NUQNQAACAAJ Зборник на Дваесет и седми годишен состанок на Асоцијацијата за шумска историја на Висконсин]'', Оконто, Висконсин, 5 октомври 2002 година, стр. 10-18.</ref><ref>Emerson, Thomas E. and McElrath, Dale L. ''[https://books.google.com/books?id=awsA08oYoskC&pg=PA709 Archaic Societies: Diversity and Complexity Across the Midcontinent]'', SUNY Press, 2009 {{ISBN|1-4384-2701-8}}.</ref> Природна бронза, еден вид бакар изработен од руди богати со силициум, арсен и (ретко) калај, воопшто се користела на Балканот околу 5500 г. п.н.е.<ref>{{CiteНаведена bookкнига|title=Chinese Studies in the History and Philosophy of Science and Technology|last=Dainian|first=Fan|publisher=|year=|isbn=|location=|pages=228}}</ref>
 
==== Бронзено доба ====
{{Главна|Бронзено доба}}
Легирањето бакар со калај за да се направи бронза најпрво се практикувало околу 4000 години по откривањето на топењето на бакарот, а околу 2000 години откако "природната бронза" дошла во општа употреба.<ref>{{CiteНаведена bookкнига|title=Epigenetics: The Death of the Genetic Theory of Disease Transmission|last=Wallach|first=Joel|publisher=|year=|isbn=|location=|pages=}}</ref> Бронзените артефакти од [[културата Винча]] датираат до 4500 г. п.н.е.<ref name=antiquity1312>{{Наведена мрежна страница | url = http://antiquity.ac.uk/ant/087/ant0871030.htm | title = Tainted ores and the rise of tin bronzes in Eurasia, c. 6500 years ago | first = Miljana | last = Radivojević | first2 = Thilo | last2 = Rehren | publisher = Antiquity Publications Ltd | date = December 2013}}</ref> [[Сумер]]ските и [[Древен Египет|египетските]] артефакти на бакарни и бронзени легури датираат до 3000 г. п.н.е.<ref name=hist>{{citeНаведена bookкнига|pages = 13, 48–66|title = Encyclopaedia of the History of Technology|author = McNeil, Ian |publisher = Routledge|date = 2002|location = London; New York|isbn = 978-0-203-19211-5}}</ref> [[Бронзено време|Бронзеното време]] започнало во Југоисточна Европа околу 3700-3300 г. п.н.е., во Северозападна Европа околу 2500 г. п.н.е. Тоа заврши со почетокот на железното време, 2000-1000 г. п.н.е. на Блискиот Исток, и 600 г. п.н.е. во Северна Европа. Транзицијата меѓу [[Младо камено време|неолитскиот]] период и бронзеното време претходно се нарекува [[Бакарно време|халколитички]] период (бакар-камен), кога бакарните алатки се користеле со камени алатки. Терминот постепено отпаднал од користење, бидејќи во некои делови на светот, халколитикот и неолитот се цереминирани на двата краја. Месинг, легура на бакар и цинк, е од многу поново потекло. Тоа им било познато на Грците, но станало значаен додаток на бронза за време на Римското Царство.<ref name=hist/>
 
=== Античка и пост-класична историја ===
[[File:AngleseyCopperStream.jpg|right|thumb|Дренажа на киселини кои влијаат на потокот што се протега од напуштените рудници за бакар на планината Пари]]
[[File:Copper Pot.jpg|thumb|Бакарен котел од 18 век од Норвешка изработен од шведски бакар]]
[[Големата Бакарна Планина]] е рудник во Фалун, Шведска, кој оперирал од 10 век до 1992 година. Таа задоволуваше две третини од потрошувачката на бакар во Европа во 17 век и помогна во финансирањето на многу војни во Шведска во тоа време.<ref>{{citeНаведена bookкнига|url = https://books.google.com/books?id=4yp-x3TzDnEC&pg=PA60|page = 60|title = Mining in World History|isbn = 978-1-86189-173-0|author1 = Lynch, Martin|year=2004}}</ref> Тоа беше наречено државно богатство; Шведска имала [[валута со бакар]].<ref>{{Наведена мрежна страница|title=Gold: prices, facts, figures and research: A brief history of money|url=http://www.galmarley.com/FAQs_pages/monetary_history_faqs.htm#Scandinavian%20copper%20money|accessdate=22 April 2011}}</ref>
 
Бакар се користи во покриви,<ref name=":0" /> валута, и за фотографска технологија позната како [[дагуеротип]]. Бакар се користел во [[Ренесанса|ренесансната]] скулптура и бил користен за изградба на [[Статуа на Слободата|Статуата на слободата]]; бакар продолжува да се користи во изградбата на објекти од разни видови. [[Обложување со бакар]] и [[бакарно обвивање]] беа широко користени за заштита на подводни трупови на бродови, техника што беше водена од британската [[Адмиралгија]] во 18 век.<ref>{{Наведена мрежна страница|title = Copper and Brass in Ships|url = https://www.copper.org/education/history/60centuries/industrial_age/copperand.html|accessdate = 6 September 2016}}</ref> [[Северногерманска Афинерија|Северногерманската Афинерија]] во Хамбург беше првата модерна фабрика за [[галванизација]], која започна со производство во 1876 година.<ref>{{cite journal|doi = 10.1002/adem.200400403|title = Process Optimization in Copper Electrorefining|date = 2004|author = Stelter, M.|journal = Advanced Engineering Materials|volume = 6|issue = 7|pages=558–562|last2 = Bombach|first2 = H.}}</ref> Германскиот научник [[Готфрид Осан]] ја измислил [[металургијата со прав]] во 1830 година, додека ја одредува атомската маса на металот; околу тоа време беше откриено дека количината и видот на легираниот елемент (на пример, калај) на бакар ќе влијае на ѕвонењето на ѕвонче.