Затвор: Разлика помеѓу преработките

Додадени 267 бајти ,  пред 1 година
 
===Затворот како тема во книжевноста===
* „Затвореничка песна“ - македонска народна песна.<ref>Томе Саздов, ''Грива тресе, бисер рони'' (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 136.</ref>
* „[[Во занданата]]“ (''U zindanu'') - расказ на југословенскиот писател [[Иво Андриќ]].<ref>„U zindanu“, во: Ivo Andrić, ''Priča o vezirovom slonu''. Beograd: Rad, 1962, стр. 130-136.</ref>
* „Од затворот“ - песна на францускиот поет [[Пол Верлен]].<ref>Пол Верлен, ''Есенска песна''. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 61.</ref>